Πρόκειται να είστε η οικοδέσποινα του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν αλλά ο χρόνος σας είναι περιορισμένος; Βρήκαμε ευφάνταστες και γευστικές συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας,παρουσιάζοντας τους ένα πλήρες γιορτινό τραπέζι.

από την Όλγα Στάμου

πηγή:Pinterest

Σαλάτα με αχλάδι,καρύδι και vinaigrette βαλσάμικου

Υλικά:

Για τη vinaigrette:

2/3  του φλιτζανιού ελαιόλαδο

¼ του φλιτζανιού βαλσάμικο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού

¼ κουταλιά του γλυκού αλάτι

Λίγο φρέσκο πιπέρι

Για τη σαλάτα:

3 μετρίου μεγέθους αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες

Χυμό από μισό λεμόνι

Μισό κιλό μαρούλι κομμένο

1 φλιτζάνι ρόδι

1 ½ φλιτζάνι κομμάτια καρυδιών

100 γραμμάρια κομμένο σπανάκι

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα μπολ τα υλικά της vinaigrette και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κόψτε το αχλάδι και τοποθετήστε το σε ένα βαθύ σκεύος. Γεμίστε το με παγωμένο χυμό λεμονιού και αφήστε το για λίγο. Στη συνέχεια σε μια μεγάλη  πιατέλα βάλτε το μαρούλι με το σπανάκι,ανακατέψτε και προσθέστε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας μαζί με το αχλάδι. Αφού τα ανακατέψετε όλα,προσθέστε το dressing. Για extra γεύση τρίψτε φλούδες παρμεζάνας.

Τραγανή Σπανακόπιτα

Υλικά:

360 γρ. παγωμένο κομμένο σπανάκι

70 γρ. cream cheese, μαλακό

2 φλούδες σκόρδο κομμένο

½ κουταλιά του γλυκού αλάτι

½ κουταλιά σκόρδο

½ κουταλιά κρεμμύδι σε σκόνη

¼ κουταλιά πιπέρι

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

1 φλιτζάνι mozzarella/cheddar

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 συσκευασία έτοιμο φύλλο σφολιάτας

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το σπανάκι και το cream cheese. Προσθέστε σκόρδο, αλάτι, κρεμμύδι σε σκόνη, πιπέρι και ανακατέψτε. Προσθέστε παρμεζάνα και ½ του φλιτζανιού cheddar/mozzarella και ανακατέψτε ξανά.

Ανοίξτε το φύλλο σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και κόψτε το έτσι ώστε να πάρει το σχήμα τρίγωνου. Κρατήστε κάθετα μια γραμμή πάχους 5 εκατοστών σαν κορμό και κόψτε τη ζύμη σε οριζόντιες γραμμές ανά 5 εκατοστά. Τοποθετήστε το μείγμα στις οριζόντιες γραμμές και γυρίστε τα γύρω γύρω.

Ψήστε το στους 180 για 20 λεπτά και βγάζοντας το, αλείψτε το με το λιωμένο βούτυρο.

Κοτόπουλο με ρόδι  και πουρέ πατάτας

(συνταγή για 6 άτομα)

3 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου

3 κουταλάκια του γλυκού κάρδαμο

6  κουταλιές της σούπας αλάτι χοντρό

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3  πρέζα κόκκινο πιπέρι

3 φλιτζάνι ρόδια

3  φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

18  κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το κάρδαμο, το σουμάκ και το αλάτι. Αλείψτε το μείγμα καρυκευμάτων κάτω από το δέρμα του κοτόπουλου χρησιμοποιώντας το δείκτη σας.

Ζεστάνετε τη χύτρα ή την κατσαρόλα. Προσθέστε το ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετήστε το κοτόπουλο με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω και κατεβάστε τη θερμοκρασία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει χώρο γύρω από το κάθε κομμάτι,τηγανίστε το  για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη. Προσθέστε κόκκινο πιπέρι, τα ρόδια, το θυμάρι και το ζωμό κοτόπουλου. Φέρτε σε βρασμό και ανακατέψτε.Όταν η σάλτσα μειωθεί στο μισό, βάλτε το κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι. Τοποθετήστε το σε φούρνο (έχοντας χαμηλώσει τη θερμοκρασία του) και ψήστε για 12 λεπτά.

Συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας.

Σοκολατένια τούρτα

Υλικά:

1 συσκευασία έτοιμα παντεσπάνια

3  σοκολατένιες κρέμες ζαχαροπλαστικής

γάλα ή κρέμα γάλακτος (όση ποσότητα αναγράφεται στις κρέμες ζαχαροπλαστικής)

Mπάλες σοκολάτας

2 συσκευασίες λευκής κουβερτούρας

Μερικά κεράσια

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το περιεχόμενο των 3 φακέλων κρέμας ζαχαροπλαστικής με το αντίστοιχο γάλα (αντικαταστήστε το γάλα με κρέμα γάλακτος για πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα).Τοποθετήστε ένα παντεσπάνι στο κέντρο μια πιατέλας. Βάλτε το ¼ της μους που φτιάξατε από πάνω και επαναλάβετε τη διαδικασία και για τα 3 παντεσπάνια. Το υπόλοιπο της μους αλείψτε το στα πλάγια και πάνω. Απλώστε το έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καμπύλη. Από πάνω καλύψτε το ολόκληρο με τις σοκολατένιες μπάλες. Λιώστε τη λευκή κουβερτούρα και ρίξτε τη στη κορυφή της τούρτας. Για να ολοκληρώσετε την εμφάνιση του γλυκού,τοποθετήστε μερικά κερασάκια και gee.

Aφρώδες cocktail

(υλικά και 8 ποτήρια)

Υλικά:

1 Lime

1/4 του φλιτζανιού παγάκια

¼ cranberries

3 φλιτζάνια αφρώδες κρασί

¾ του φλιτζανιού χυμό cranberry

½ του φλιτζανιού vodka

¼ του φλιτζανιού triple sec

Εκτέλεση:

Κόψτε το Lime στη μέση. Στύψτε το μισό σε μια κανάτα.Το άλλο μισό ψιλοκόψτε το και βάλτε το στην κανάτα μαζί με τα cranberries και τον πάγο. Προσθέστε το κρασί,τη vodka και το triple sec και ανακατέψτε.

Βάλτε το να παγώσει και σερβίρετέ το σε ψηλά ποτήρια.