Ικανοποιημένος εμφανίστηκε τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Kορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αύξησαν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες τον τελευταίο χρόνο, κατά 33 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ ανέφερε ότι χθες βράδυ εξέφρασε στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ τη δυσφορία του για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες και εκείνοι με τη σειρά τους δεσμεύτηκαν ότι θα τις αυξήσουν σημαντικά. Ο Τραμπ τόνισε ότι «δεν είναι δίκαιο» οι ΗΠΑ να ξοδεύουν το 4,2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, τη στιγμή που οι περισσότεροι Σύμμαχοι δεν δαπανούν ούτε το 2%. «TO ΝΑΤΟ βοηθά την Ευρώπη περισσότερο από ό,τι η Ευρώπη βοηθά εμάς», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος επέμεινε ότι οι αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων πρέπει μελλοντικά να αυξηθούν στο 4% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 οι Νατοϊκοί Σύμμαχοι συμφώνησαν να σταματήσουν τις περικοπές και να αρχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες προς το 2% του ΑΕΠ, εντός μιας δεκαετίας. «Αναμένουμε 8 συμμάχους να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα φέτος, σε σύγκριση με μόλις 3 Συμμάχους το 2014», είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, οι Σύμμαχοι επενδύουν σε νέο εξοπλισμό και ενισχύουν τις συνεισφορές τους σε αποστολές και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς θα προσθέσουν πρόσθετα $266 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα μέχρι το 2024.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Fortunegreece.com