Το Unorthodox είναι η σειρά που πρέπει να δεις στο Netflix


Μια Χασιδική Εβραία από το Μπρούκλιν πηγαίνει στο Βερολίνο, για να ξεφύγει από έναν γάμο από προξενιό, και μπαίνει σε μια παρέα μουσικών, ώσπου το παρελθόν ξαναχτυπά

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό μπεστ σέλερ της Deborah Feldman, η νέα σειρά του Netflix, Unorthodox, μιλά για το δικαίωμα στην έκφραση και την ατομική ελευθερία. Μεγαλωμένη σε μια κοινότητα χασιδιστών στη Νέα Υόρκη, η Esty δυσκολεύεται μετά από έναν χρόνο γάμου. Έτσι, φεύγει για το Βερολίνο, όπου ανακαλύπτει την ελευθερία.

Όταν η Deborah Feldman δημοσίευσε το βιβλίο της με τίτλο Unorthodox, το 2012, σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων στις ΗΠΑ. Τα απομνημονεύματά της, μια αυθεντική ιστορία αυτο-απελευθέρωσης, έδωσαν πρόσβαση σε έναν άγνωστο κόσμο, την καθημερινή ζωή των Χασιδικών Εβραίων της υπερ-ορθόδοξης θρησκευτικής κοινότητας Satmar, οι οποίοι ακολουθούν αυστηρές τελετουργίες και νόμους που δεν πρέπει να αμφισβητηθούν.

“Οι Εβραίοι του Satmar είναι μια χασιδική κοινότητα που έχει τις ρίζες της στην ουγγρική πόλη Satmar. Αποτελείται κυρίως από απόγονους των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και ιδρύθηκε από αυτούς στη Νέα Υόρκη μετά τον πόλεμο” εξηγεί η συγγραφέας. Όπως απεικονίζεται στο Unorthodox, θέλουν να ενισχύσουν την τάξη τους και να αντικαταστήσουν όλους εκείνους που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα γεννώντας όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Η Feldman περιγράφει τον κόσμο στον οποίο μεγάλωσε με διακριτικό τρόπο. Ωστόσο, δεν κρατάει μυστικό πόσο υπέφερε σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της πίστης της οικογένειάς της. Δεν της επιτρεπόταν να είναι ο εαυτός της, να εξερευνήσει την ταυτότητά της και ως γυναίκα, στερήθηκε πολλά δικαιώματα.

Τα μαλλιά της ξυρίστηκαν, φορούσε περούκα σαν όλες τις παντρεμένες γυναίκες και γέννησε σε νεαρή ηλικία το πρώτο της παιδί. Άρχισε όμως να μελετάει και να γράφει κρυφά. Στο τέλος, δεν μπορούσε να προσποιηθεί άλλο. Η νεαρή γυναίκα εγκατέλειψε τον σύζυγό της, την οικογένεια και τη θρησκευτική κοινότητα και μετακόμισε στο Βερολίνο. Η συγγραφέας βρήκε την ελευθερία και την αυτοδιάθεση που λαχταρούσε, χάρη εν μέρει στην παγκόσμια επιτυχία του Unorthodox.

“Το Unorthodox δεν αφορά στη θρησκεία και την πίστη αλλά στο δικαίωμα της προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας” σχολιάζει η πρωταγωνίστρια της σειράς Σίρα Χάας, που υποδύεται την Esty.  Η σειρά εκτυλίσσεται μεταφέροντας τον θεατή από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο μέσα από αναδρομές στη ζωή της Esty. “Νιώθω ότι χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι η Νέα Υόρκη και το δεύτερο το Βερολίνο. Επίσης, γίνεται και η μετάβαση από τα Γίντις στα Αγγλικά” εξηγεί η Χάας στο backstage video της σειράς.

Η ιστορία της Esty πηγαίνει μπρος πίσω από την πρώην ζωής της στο Wiiliamsburg και του ταξιδιού της αυτο-ανακάλυψης στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας τις αντιθέσεις μεταξύ δύο εξαιρετικά διαφορετικών κόσμων: μιας αυστηρά θρησκευτικής, πατριαρχικής χασιδικής κοινότητα, όπου οι άνθρωποι μιλούν κυρίως Γίντις, και ενός πολυπολιτισμικού και δημιουργικού Βερολίνου.

Η αποτύπωση της παραδοσιακής ζωής των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων του Williamsburg αλλά και η σωστή ομιλία της γλώσσας τους είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας, δύο ταξιδιών στη Νέα Υόρκη και καθοδήγησης από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την κοινότητα. Η πρωταγωνίστρια μοιάζει σαν ένας ταξιδιώτης μέσα στον χρόνο – δεν γνωρίζει ότι το σεξ αποτελεί απόλαυση και όχι καταναγκαστική πράξη αποκλειστικά για τεκνοποίηση, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ μηχανή αναζήτησης και δεν έχει βγει έξω από την κοινότητά της παρά μόνο για να κάνει μαθήματα πιάνου καθώς λατρεύει τη μουσική – που θα της δώσει και το εισιτήριο για μια νέα ζωή.

Οι εθιμοτυπικές σκηνές της θρησκευτικής κοινότητας είναι συγκλονιστικές και οι εναλλαγές μέσω των flashbacks εντείνουν τις διαφορές μεταξύ μιας δυστοπικής κοινωνίας και του κόσμου που απλώνεται πέρα από αυτή. Την ίδια στιγμή, ακόμα και ο άντρας της Esty, ο Yanky, μοιάζει να είναι τραγική φιγούρα παρά το προνόμιο του φύλου του, καθώς πορεύεται με τη μοναδική αλήθεια που γνωρίζει. Και όταν βλέπει τον κόσμο του να καταρρέει είναι πιο χαμένος από την Esty.

Την ίδια στιγμή, ο δισταγμός της πρωταγωνίστριας και η αθωότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον σύγχρονο κόσμο φέρνουν στην επιφάνεια αλήθειες που δύσκολα λέγονται, όπως πώς μπορεί να ζει ένας Εβραίος στη Γερμανία. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία μέσα από τα τέσσερα επεισόδια της σειράς, εναλλάσσονται και τα συναισθήματα του θεατή: από το αίσθημα της δυσφορίας περνά στην ελπίδα της ελευθερίας. Το ύψιστο αγαθό που πρέπει να προασπίσουμε.

madamefigaro.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!