Τι προκαλεί τα σεξουαλικά προβλήματα στις μεγαλύτερες ηλικίες;


Η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης επιφέρει σωματικές αλλαγές τόσο στους άνδρες όσος και στις γυναίκες. Κάποιες φορές οι αλλαγές αυτές μπορει να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου να έχει σεξουαλική δραστηριότητα και να απολαμβάνει από αυτή. Μια γυναίκα, για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στον κόλπο της. Συνήθως, καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν σε ηλικία, ο κόλπος τους γίνεται πιο στενός, το μήκος του μειώνεται, τα τοιχώματά του λεπταίνουν και γίνονται λιγότερο ελαστικά. Οι περισσότερες γυναίκες από μια ηλικία και μετα έχουν λιγότερα κολπικά υγρά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργιά και ευχαρίστηση. Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να μιλήσει για τα προβλήματα αυτά με τον ιατρό της.

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία, αυξάνονται τα ποσοστά της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Ως ΣΔ χαρακτηρίζεται η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία. Ένας άνδρας με πρόβλημα στη στυτική του λειτουργία μπορεί να χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για την επίτευξη στύσης ή η στύση του να μην είναι τόσο σκληρή όπως ήταν. Παράλληλα η απώλεια της στύσης μετά τον οργασμό μπορει να είναι πιο γρήγορη ή μπορει να χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρι να είναι δυνατή η επομένη στύση. Εάν οι δυσκολίες αυτές παρουσιάζονται περιστασιακά τότε δεν αξιολογούνται ως πρόβλημα. Εάν όμως συμβαίνουν συχνά τότε ο άνδρας πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου μεγαλύτερης ηλικίας να είναι σεξουαλικά ενεργό και να απολαμβάνει από τη σεξουαλικότητα του. Συνήθως πρόκειται για προβλήματα υγείας, χειρουργεία, φάρμακα που λαμβάνονται, αλλά και προβλήματα στη σχέση. Πιο συγκεκριμένα, τα σεξουαλικά προβλήματα στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οφείλονται σε:
-Αρθρίτιδα.Ο πόνος των αρθρώσεων που οφείλεται σε αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία τη σεξουαλική επαφή. Η άσκηση, η φαρμακευτική αγωγή καθώς και το χειρουργείο αποκατάστασης άρθρωσης,ενδέχεται να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Παράλληλα η ξεκούραση, ένα ζεστό μπάνιο πριν τη σεξουαλική πράξη, ο προγραμματισμός της όταν οι σύντροφοι θα είναι ξεκούραστοι, αλλά και οι δόκιμες λιγότερο επώδυνων στάσεων, είναι πιθανό να βοηθήσουν τα άτομα με αρθρίτιδα να παραμείνουν σεξουαλικά ενεργά

-Χρόνιος πόνος.Οποιοσδήποτε πόνος που επιμένει μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική δραστηριότητα του ατόμου ανεξάρτητα από την ηλικία. Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, χρειάζεται όμως προσοχή γιατί κάποια από αυτά έχουν επίπτωση στη σεξουαλική λειτουργία. Είναι απαραίτητο να συζητηθούν οι πιθανές παρενεργείας με τον ειδικό.

-Άνοια. Κάποια άτομα που υποφέρουν από άνοια δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για το σεξ και τη σωματική εγγύτητα, αλλά μπορεί να μην μπορέσουν να αξιολογήσουν ποια είναι η κατάλληλη σεξουαλική συμπροφορά, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στο σύντροφο τους. Οι επαγγελματίες υγείας που έχουν εξειδικευτεί στη φροντίδα ατόμων με άνοια μπορει να βοηθήσουν σημαντικά.

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: zougla.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!