Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση Χάρι και Μέργκαν να "χτίσουν την φωλιά" τους στον Καναδά


Τα μέλη του οίκου του Σάσεξ πήραν την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ για να αποχωρήσουν από τον στενό πυρήνα της βασιλικής οικογένειας και ο Καναδάς δείχνει έτοιμος να ζήσει το δικό του… πριγκιπικό παραμύθι.

Μετά τη «Σύνοδο του Σάντρινγκχαμ» άνοιξε ο δρόμος, ώστε ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ -δούκας και δούκισσα του Σάσεξ- να μπορέσουν να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά, όπως επιθυμούν. Μακριά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ελπίζουν ότι θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, θα μεγαλώσουν τον γιο τους, Αρτσι, και, φυσικά, θα εργαστούν, ξεκαθαρίζοντας ότι αποζητούν την οικονομική ανεξαρτησία τους.

Γιατί, όμως, στον Καναδά; Η προφανής απάντηση έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα, πρώην βρετανική αποικία, αποτελεί μέρος της Κοινοπολιτείας (από τον Ιούλιο του 1867 ανεξάρτητο κράτος) και η βασίλισσα είναι τυπικά η κεφαλή της. Πιστεύεται πως η επιλογή τους είναι ιδανική για το μοντέλο «υβριδικών» μελών της βασιλικής οικογένειας που δημιουργούν, αφού από τη μία διατηρούν απομακρυσμένους δεσμούς με το παλάτι και από την άλλη χαράσσουν τον δικό τους προοδευτικό τρόπο ζωής.

Επιπλέον, το Τορόντο αποτελεί το μέρος όπου άνθησε το ειδύλλιο μεταξύ της 38χρονης Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι το 2016, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του αδηφάγου βρετανικού Τύπου. Η δούκισσα έχει δηλώσει πως είναι το δεύτερο σπίτι της, καθώς έμεινε εκεί για επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Suits». Οι συναισθηματικοί δεσμοί του ζευγαριού με τον τόπο είναι αναμφισβήτητοι, όμως οι ειδικοί σημειώνουν πως ο Καναδάς αποτελεί το ιδανικό μέρος για να εξερευνήσουν τις οικονομικές δυνατότητες που θα προκύψουν από το πριγκιπικό status τους, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα τεχνικής φύσεως που προσφέρει.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πολλοί διερωτήθηκαν γιατί δεν επέλεξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι η Μέγκαν είναι Αμερικανίδα και η μητέρα της μένει στην Καλιφόρνια. Το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ ίσως είναι ένας λόγος, αφού η χώρα φορολογεί κάθε Αμερικανό υπήκοο όπου κι αν βρίσκεται. Αν ο Χάρι λάβει την υπηκοότητα, αυτό θα σημαίνει πως τα οικονομικά του Μπάκιγχαμ ίσως βρεθούν στο επίκεντρο των φορολογικών Αρχών, κάτι που η βασίλισσα δεν θα επέτρεπε.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων διακοπών τους τα Χριστούγεννα στο νησί του Βανκούβερ, ο Χάρι και η Μέγκαν απολάμβαναν την ασφάλεια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου με τη στήριξη της καναδικής Αστυνομίας. Η προστασία τους είναι επιτακτική, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Μπιλ Μορνό, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν θα καλύψει το ποσό των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίζεται ότι απαιτείται για την ασφάλεια του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του. Στην ανακοίνωσή της, η βασίλισσα Ελισάβετ επεσήμανε πως θα πρέπει να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα και το κόστος της ασφάλειας αποτελεί μεγάλο «αγκάθι», που προκαλεί… ενόχληση και στις δύο χώρες, με το 73% των Καναδών ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δεν θέλει να επιβαρυνθεί με το κόστος ασφάλειας.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ισως ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα του δούκα και της δούκισσας για να επιλέξουν τον Καναδά ήταν ο βαθμός ιδιωτικότητας που εκτιμούν ότι θα τους προσφέρει η χώρα, κάτι που δεν μπορούν επ’ ουδενί να έχουν στη Βρετανία, όπου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διατηρούν στενούς δεσμούς με τη μοναρχία. Μπορεί τα καναδικά ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες να δείχνουν το ενδιαφέρον τους, ωστόσο δεν υπάρχει η κουλτούρα των ταμπλόιντ ή των παπαράτσι της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι πως κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους δεν υπήρξε καμία παπαρατσική φωτογραφία.

Το καλωσόρισμα του Τζάστιν  Τριντό και οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να παραιτηθούν από τα βασιλικά καθήκοντα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο έκαναν την ανακοίνωση -χωρίς να ενημερώσουν τη βασίλισσα- ενόχλησαν σφόδρα τους Βρετανούς και πολλοί ζήτησαν τον άμεσο και διά παντός αποκλεισμό του ζεύγους από το παλάτι.

Οι Καναδοί, από την άλλη, νιώθουν ότι ζουν το… πριγκιπικό παραμύθι. Ηδη ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, καλωσόρισε το ζεύγος και του ευχήθηκε να έχει «μια ήσυχη και ευλογημένη διαμονή στον Καναδά». Η πλειονότητα των Καναδών εμφανίζεται ενθουσιασμένη με τις εξελίξεις. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο πρίγκιπας Χάρι είναι εξαιρετικά δημοφιλής στον Καναδά, με ποσοστό 70%, η Μέγκαν με 60% την ώρα που το ποσοστό όσων θέλουν να κρατήσουν τον θεσμό της μοναρχίας στη χώρα δεν ξεπερνάει το 31%. Φυσικά, κάποιοι επιχειρηματίες έχουν ήδη αρχίσει να αξιοποιούν, στο πλαίσιο διαφήμισης, τα ονόματα του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ, για να αυξήσουν την πελατεία τους και να καλωσορίσουν με τον τρόπο τους το πριγκιπικό ζεύγος. Η αλυσίδα καταστημάτων καφέ «Tim Hortons» ανακοίνωσε μέσω twitter πως, αν τελικώς o Χάρι και η Μέγκαν μείνουν στη χώρα, θα τους προσφέρει δωρεάν καφέ για πάντα.

Ο Τύπος στον Καναδά εμφανίζεται διχασμένος. Από τη μία, άρθρα γνώμης κάνουν λόγο για ένα «πριγκιπικό τέλος στο βασιλικό τσίρκο» και, από την άλλη, editorial της συντηρητικής, φιλομοναρχικής εφημερίδας «Globe and Mail» καλεί την κυβέρνηση να αρνηθεί την παραμονή στη χώρα στο ζευγάρι, σημειώνοντας πως «ο Καναδάς δεν είναι κέντρο διερχομένων».

ελεύθερος τύπος

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!