Τα λύματα μίλησαν για τον κορονοϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το παράδοξο που μπορεί να δούμε


Θετικά είναι τα μηνύματα από τις μετρήσεις στα λύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την πορεία της πανδημίας.

«Υπάρχει μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου» είπε στο Mega ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Δυστυχώς όμως, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ,  δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Πρόσθεσε δε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες. «Μπορεί να έχουμε ένα παράδοξο φαινόμενο, να μειώνονται τα κρούσματα να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι» είπε.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα»

Ως προς τις εκτιμήσεις για την άρση της καραντίνας σημείωσε πως θα είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προηγούμενη κατάσταση.

«Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα» σημείωσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια επισήμανε ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει ρύθμιση για ομάδες τελειόφοιτων φοιτητών προκειμένου να επανέλθουν – πάντα με μετρα προστασίας – και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν κλινικές, πρακτική άσκηση, εργαστήρια.

Τέλος σχετικά με εφαρμογές ιχνηλάτησης του ιού μέσω κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ανέφερε πως είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ευρώπη λόγω της θεμελιώδους διαφοράς αντίληψης που υπάρχει σε θέματα προσωπικών δεδομένων σε σύγκριση με τους λαούς της Ασίας.

«Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τα εμβόλια»

Σχετικά με τα εμβόλια ο κ. Δημόπουλος φάνηκε αισιόδοξος.

«Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τα εμβόλια. Πλέον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με την προοπτική ότι σε ένα σύντομο και εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε στη διαθεσή μας όχι μόνο ένα αλλά πιθανώς και τρία εμβόλια» είπε.

Και πρόσθεσε: «Όταν έρθει το εμβόλιο, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για το υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα για τις ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες, αναφερόμενος για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας».

Δείτε το βίντεο:

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!