Τα «κλειδιά» που θα κάνουν τη σχέση σας επιτυχημένη


Πώς θα δημιουργήσετε μια ουσιαστική σχέση με τον σύντροφό σας; 

Οι δυο σας ξεκινήσατε να βγαίνετε και καταλήξατε να μπείτε σε μια σχέση γιατί ο ένας είδε στον άλλον τα κομμάτια που τον γοητεύουν και τα χρειαζεται. Αλλά η σχέση χρειαζεται κι εκείνη φροντίδα, προσπάθεια και προσοχή για να είναι μια πηγή αγάπης, ηρεμίας και ασφαλείας και για τα μέλη της.

Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να πετύχει μια σχέση αυτόν τον στόχο; Κι αν ναι, πώς; Με αυτά τα δυο ερωτήματα σαν ιδέα, πρόσφατες μελέτες ερευνουν τους παράγοντες που υποστηρίζουν και εξελίσσουν τις σχέσεις.

Αφού η σχέση μας επηρεάζεται από εμάς αλλά και εμείς από αυτή, έχει σημασια να είναι μια όμορφη συνθήκη και όχι ένα βάρος. Βάρος γίνεται όταν καταλήγουμε να είμαστε απαιτητικοί από τους συντρόφους μας, συναισθηματικά κάποιες φορές μας δυσκολεύει η μοναξιά και ακόμη, κάποιες φορές στην προσπάθεια μας να έχουμε την τέλεια σχέση, χαλάμε αυτή που έχουμε. Μάς είναι αναγκαίο να αντλούμε ικανοποίηση από τη σχέση και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά όχι τόσο ακατόρθωτο όσο μοιάζει σε δύσκολες στιγμές. Η ικανοποίηση που έχουμε στις σχέσεις μας, μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες αλλά οι τελευταίες έρευνες δείχνουν οι παρακάτω να είναι οι βασικότεροι όλων.

Τα δυο “κλειδιά” για να έχετε μια σχέση με ουσιαστικές βάσεις και υγιή εξέλιξη είναι:

●     Μία ερώτηση

‘Πώς θα βλέπω τη σημερινή κατάσταση σε έναν χρόνο από τώρα;’ – Απομακρυνόμαστε από τη δύσκολη στιγμή, από τον θυμό και τη ζήλια, από τον καβγά, από τις εντάσεις και προσπαθούμε να δούμε ολόκληρη την εικόνα της σχέσης μας με στόχο να απαντήσουμε στην ερώτηση. Έχει αποδειχθεί ότι όταν σκεφτόμαστε το μέλλον, έχουμε καλύτερη και πιο ψύχραιμη κριτική ικανότητα και δεν έχουμε συναισθηματική θολούρα. Όταν προβάλλουμε στο μέλλον τη σχέση μας, που καταλήγουμε; Έχουμε διάθεση να το αντέξουμε για όσα θέλουμε να κάνουμε μαζί στο μέλλον; Είναι τόσο σημαντικό το τώρα που διαγραφεί το πριν μας; Στο σύνολο, η πορεία μας χαρακτηρίζεται από ελπίδα; Με αυτές τις ερωτήσεις, καταλήγουμε πιο άμεσα στα θέματα που απασχολούν τη σχέση μας αλλά και στο κίνητρο να δουλέψουμε για να τα διαχειριστούμε και να μην τα πάρουμε μαζί μας στο μέλλον.

●     Μία ποιότητα

Στήριξη (ενσυναίσθηση, εμπιστοσύνη, υποστήριξη, συμβουλές, ενδιαφέρον) – όλες οι μορφές συναισθηματικής διαθεσιμότητας είναι πηγή φροντίδας της σχέσης και τελικά κάνουν τη σχέση ικανοποιητική και υγιή. Οι γυναίκες έχει φανεί να είναι πιο συναισθηματικά υποστηρικτικές ενώ για τους άντρες είναι πιο εύκολο να δίνουν συμβουλές και πληροφορίες για να βοηθήσουν. Και στις δυο περιπτώσεις, αυτό που είναι κοινό είναι το ενδιαφέρον και πως και οι δυο πλευρές συμπεριφέρονται έτσι επειδή νοιάζονται. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να καταλαβαίνει ο καθένας τι έχει ανάγκη και με ποιον τρόπο και από κοινού να βρίσκεται ο τρόπος για να καλύπτονται όσο περισσότερο γίνεται οι ανάγκες και των δυο συντρόφων

Τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, χρειαζεται να είναι προτεραιότητα η φροντίδα του εαυτού αλλά και της σχέσης. Αυτή είναι η διαδρομή που έχει στο τέλος μια δυνατή και τρυφερή σχέση μέσα στην οποία θα μπορεί ο κάθε σύντροφος να φροντίζει και να φροντίζεται.

 

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα μας

The post Τα «κλειδιά» που θα κάνουν τη σχέση σας επιτυχημένη appeared first on JoyTV.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!