Ταϊβάν: Τι θα κάνει το Πεκίνο για να απαντήσει στην επίσκεψη Πελόζι


Ο Σι Τζινπίνγκ,  γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υποδεχόταν το 2018 αντιπροσωπεία από την Ταϊβάν, υπό τον πρώην πρόεδρο του εθνικιστικού Κόμματος Κουομιντάνγκ, Λιεν Τσαν.

 
 Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωνε πεπεισμένος ότι οι δύο πλευρές «θα εργαστούν για ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Στενών (της Ταϊβάν) και θα προωθήσουν την διαδικασία για την ειρηνική επανένωση της Κίνας».

Τέσσερα χρόνια μετά, η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν δυναμιτίζει μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Πεκίνο να έχει επενδύσει στην οικονομική «προσάρτηση» της Ταϊβάν.

 
Έντονη η αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών
Η αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν εντονότατη: «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και των προβλέψεων που υπάρχουν σε τρία κοινά σινο-αμερικανικά κείμενα. Θα  έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πολιτική βάση των σινο-αμερικανικών σχέσεων και προσβάλει την κινεζική εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και την σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και την καταδικάζει», ανέφερε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιοποιήθηκε μόλις πάτησε το πόδι της στην Ταϊβάν η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής.

 
Το Πεκίνο υπενθύμισε στην Ουάσινγκτον ότι «υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί το σύνολο της Κίνας».

Αναλυτές στις δύο πλευρές των Στενών της Ταϊβάν εκτιμούν ότι η ριψοκίνδυνη απόφαση της Πελόζι να επισκεφτεί την Ταϊβάν αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στην περιοχή και πιθανολογούν ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τον έλεγχο του νησιού με στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες.

 
Τα χαρτιά που έχει στο τραπέζι η Κίνα
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στο τραπέζι για τους Κινέζους, σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλείται η ιστοσελίδα της κινεζικής Global Times. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση με πλήγματα κατά ταϊβανέζικων στρατιωτικών στόχων, να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για την εθνική ενοποίηση, να σταλούν πολεμικά αεροσκάφη και πλοία σε αυτό που οι Ταϊβανέζοι θεωρούν δικό τους εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα και να αρθεί η εκεχειρία με τον στρατό της Ταϊβάν. 

 
Αυτό που δείχνει πιθανότερο είναι η κλιμάκωση των πολιτικών πιέσεων προς την Ταϊβάν εκ μέρους του Πεκίνου, στη λογική που είχε περιγράψει το 2018 ο Σι Τζινπίνγκ, όταν συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία από την Ταϊβάν.

Ο Χούα Τσουνινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ κάνουν πρώτες μία προκλητική ενέργεια (με την επίσκεψη της Πελόζι) και προκαλούν κλιμάκωση της έντασης στα  Στενά της Ταϊβάν. Και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη γι’αυτή την κατάσταση».

 
Πολεμικό κλίμα, αλλά και ασκήσεις αυτοσυγκράτησης
Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Πεκίνου θα ξεδιπλωθούν σταδιακά, αλλά προηγουμένως δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα απέπλευσαν προς τα ανοιχτά της Ταϊβάν, συνοδευόμενα από αμφίβια σκάφη, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Ταϊβάν.

Οι κινήσεις αυτές συνιστούν μία σημαντική κλιμάκωση και αποτελούν επίδειξη δύναμης από την κινεζική πλευρά, που δημιουργεί πολεμικό κλίμα και με την απαγόρευση  πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών  στα αεροδρόμια αρκετών πόλεων της επαρχίας Φουτζιάν.

Από την αμερικανική πλευρά στα όρια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας πλέουν το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan (CVN-76) και τέσσερα πλοία συνοδείας, σε κινήσεις «ρουτίνας», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 
Κινέζοι αναλυτές λένε ότι η διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ στα Στενά της Ταϊβάν αυτή την στιγμή εξυπηρετεί μόνο τον εγωισμό των δύο υπερδυνάμεων και επισημαίνουν ότι τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την αλλαγή της κατάστασης στη περιοχή έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και αξία.

Η κινεζική ηγεσία γνωρίζει την σημασία της «στρατηγικής υπομονής» και δεν πρόκειται να αντιδράσει εν θερμώ, λένε οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά λάθη για να αλλάξει συνολικά την κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!