Σεξ χωρίς δεσμεύσεις: Γιατί να το κάνεις;


“Κάναμε σεξ, αλλά δεν με πήρε τηλέφωνο μετά.”

”Κάναμε σεξ γιατί τελικά θα ήθελα να με θέλει για κάτι περισσότερο.”

“Ξεκινήσαμε να κάνουμε σεξ και θέλαμε μόνο αυτό και οι δύο αλλά τώρα… ο ένας θέλει περισσότερα από όσα θέλει ο άλλος.”

Πρόκειται για σενάρια στα οποία έχουμε γίνει πρωταγωνιστές ή έχουν γίνει οι φίλοι μας. Είναι ένα φαινόμενο, θα έλεγε κανείς, που συναντάμε αρκετά συχνά. Πιο εύκολα, τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι βρίσκονται μόνο σεξουαλικά, παρά σε μια σχέση. Η έναρξη μίας συνάντησης, μαζί με ενθουσιασμό, θα φέρει μοιραία και αγωνία για το τι θα γίνει, πώς θα προχωρήσει, ειδικά στις περιπτώσεις που μας ενδιαφέρει πολύ ο άλλος. Καθώς είναι πλέον αρκετά αναμενόμενο, μετά από κάθε καλή συνάντηση, υπάρχει το άγχος “Και τώρα; Θα ξαναπάρει;” καθώς και οι αγωνίες όπως το “Πότε να κάνουμε σεξ; Πώς να μη δείξω αγενής; Πώς να μη δώσω λάθος μήνυμα; Είναι πολύ νωρίς;”. Όλα αυτά κάνουν τις επαφές κάπως πιο άβολες και για αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να είναι πιο ειλικρινείς, αρκετά διάφανοι αναφορικά με τις προθέσεις και τις επιθυμίες τους και να καταλήγουν να είναι σε πιο ανοικτές και ελεύθερες σχέσεις, όπου δεν θα υπάρχουν απαιτήσεις αλλά κυρίως απολαύσεις. Το σεξ χωρίς δέσμευση, το casual sex, οι friends with benefits, οι σύντροφοι που είναι μόνο για σεξ, είναι ένα είδος σχέσης που επικεντρώνεται στο σεξ χωρίς συναισθηματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις.

Γιατί να κάνεις σεξ χωρίς δεσμεύσεις;

‘Δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω’

Συχνά υποστηρίζεται πως αντί να μην έχω κανέναν στην καθημερινότητά μου, είναι καλύτερα να έχω να ‘ασχολούμαι’ με κάποιον ακόμη και για λίγο ή περιορισμένα. Στη διάρκεια της αναμονής της σχέσης που περιμένεις, μένεις με έναν άνθρωπο που δεν είναι πρόθυμος να είναι διαθέσιμος για να σε φροντίζει ή να σε συντροφεύει σε επίπεδο σχέσης, αλλά είναι εκεί για να περάσετε όμορφες σεξουαλικές στιγμές.

‘Θέλω να είμαι μαζί του αλλά εκείνος όχι’

Όταν δεν έχουν και οι δύο ίδιες επιθυμίες και ίδια σχέδια για το προσεχές μέλλον, χρειάζεται ή να αποδεχτούν πως δεν είναι κατάλληλοι ο ένας για τον άλλον ή ένας από τους δύο να καταπιέσει την ειλικρινή του ανάγκη και να προσπαθήσει να συναντήσει τον άλλον. Καταλήγουμε λοιπόν να λέμε “Μπορεί εγώ να θέλω σχέση, αλλά αν του το πω ούτε θα βρεθούμε ούτε και θα μιλήσουμε ξανά, οπότε δεν θα πω τίποτα και θα χωρέσω στον χώρο που μου επιτρέπει”.

‘Δεν μας επιτρέπει κάτι άλλο η παρούσα περίοδος’

Για λόγους υποχρεώσεων – επιθυμιών, μία σχέση δεν είναι κάτι που χρειάζεται ένας ή και οι δύο σε αυτή τη φάση.  Και αφού έχετε συνεννοηθεί μεταξύ σας, αφού η σεξουαλική σας έκφραση δεν μπορεί να κάνει παύση, αποφασίζετε να είστε μαζί σεξουαλικά και μόνο, χωρίς να έχει κανείς κάτι περισσότερο να περιμένει από τον άλλον. Θεωρούμε την όποια άλλη κοντινότητα περιττή ή εύκολα αποφευκταία, συνδεόμαστε με ένα άτομο, μέσα σε πολύ συγκεκριμένα πλαίσια.

Το σεξ έτσι γίνεται πιο εύκολα προσβάσιμο, πλησιάζουμε κάποιον που μας είναι σημαντικός σε ένα βαθμό που δεν νιώθουμε και πως μας εγκλωβίζει. Φαίνεται σαν να έχουμε βρει μία νέα συνταγή όπου θα απολαμβάνουμε και το σεξ αλλά και μία μορφή περιορισμένης συντροφικότητας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία σεξουαλική συμφωνία, μία συνθήκη, που συχνά πληγώνει στο τέλος. Καταλήγει είτε ο ένας είτε και οι δύο από τους εμπλεκόμενους συντρόφους να αναπτύσσουν συναισθήματα, τα οποία φαίνεται να μη χωράνε στο πλαίσιο του casual sex. Είναι αλήθεια πως μεταφράζουμε τα ερωτικά συναισθήματα σε υποχρεώσεις ή/και απαιτήσεις, φέρνουν λοιπόν μαζί τους μία βαρύτητα. Αυτή η βαρύτητα μπορεί να μας φαίνεται από αδιάφορη και περιττή ως και τρομακτική ή πολύ απαιτητική, τα συναισθήματα όμως δεν γίνεται να είναι απευκταία. Τελικά, μπορεί το σεξ να είναι πραγματικά όμορφο και απολαυστικό χωρίς συναισθήματα για τον σεξουαλικό σου σύντροφο;

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα μας

The post Σεξ χωρίς δεσμεύσεις: Γιατί να το κάνεις; appeared first on JoyTV.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!