Ρωσία: Πρόστιμο 47 εκατ. δολαρίων στην Google επειδή δεν πλήρωσε προηγούμενο… πρόστιμο


Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στη μητρική εταιρεία Alphabet της Google πρόστιμο 4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (47 εκατομμυρίων δολαρίων) επειδή δεν πλήρωσε προηγούμενο πρόστιμο για τη φερόμενη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Η απόφαση αφορά στο τελευταίο μεγάλο πρόστιμο ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της εντεινόμενης από την Μόσχα καμπάνιας εναντίον των ξένων εταιρειών τεχνολογίας.

Στην Google είχε επιβληθεί πρόστιμο 2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία YouTube της Google έχει μια «αδιαφανή, προκατειλημμένη και απρόβλεπτη» προσέγγιση για την «αναστολή και τον αποκλεισμό λογαριασμών και του περιεχομένου των χρηστών», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Google εφεσίβαλε ουσιαστικά την απόφαση αυτή. Η αμερικανική εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα που εστάλη με e-mail να σχολιάσει τι θέμα. Η FAS ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Google διπλασιάσθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου μη καταβολής του. «Η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει επιπροσθέτως περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ρούβλια στον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καταλήγει η ανακοίνωση της FAS.

Το YouTube, το οποίο έχει μπλοκάρει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δέχεται ισχυρές πιέσεις από ρωσικούς κρατικούς φορείς και πολιτικούς, αλλά η Μόσχα απέφυγε να το μπλοκάρει, ένα μέτρο που ελήφθη κατά του Twitter, Facebook και Instagram της Meta.

Η Google σταμάτησε την on-line πώληση διαφημίσεων στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά έχει διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση σε κάποιες από τις υπηρεσίες της. Η ρωσική θυγατρική της κατέθεσε επίσημα αίτηση πτώχευσης αφού οι αρχές κατέσχεσαν τον τραπεζικό της λογαριασμό, καθιστώντας αδύνατη την πληρωμή του προσωπικού και των προμηθευτών.

Η Google πρέπει να καταβάλει το πρόστιμο εντός 30 ημερών.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!