Πώς η γήρανση επηρεάζει τη σεξουαλικότητα;


Η αύξηση της ηλικίας προκαλεί αλλαγές στο σώμα και το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με διάφορες προκλήσεις τόσο σε σωματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιο χειρουργείο, να πάρει φαρμακευτική αγωγή, να δυσκολευτεί στη μετάβαση του στη συνταξιοδότηση ή να αναλάβει χρέη φροντιστή για τον/την σύντροφό του. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν μπορεί παρά να έχουν επίπτωση στη σεξουαλικότητα. Και τα προβλήματα της σεξουαλικότητας δεν είναι προβλήματα του ενός, άλλα του ζευγαριού. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό να λυθούν οι παρεξηγήσεις που θέλουν τη σεξουαλική επιθυμία ή την ικανότητα της σεξουαλικής έκφρασης να φθίνουν με την αύξηση της ηλικίας.

Μπορεί η σεξουαλική ζωή της ώριμης ηλικίας να έχει πολλές διάφορες σε σχέση με αυτή της νεότητας, άλλα εάν κανείς μεγαλώνοντας προσαρμόσει τις προσδοκίες του, μπορεί να συνεχίσει να αντλεί σεξουαλική ικανοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση γύρω στα 50. Οι ορμονικές αλλαγές που τη συνοδεύουν επιφέρουν σωματικές αλλαγές όπως είναι η λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου και η κολπική ξηρότητα που συχνά οδηγούν σε δυσπαρεύνια και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: govastileto.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!