Πύρινη νύχτα: Πέρασαν την Εθνική Οδό οι φλόγες στη Μαλακάσα. Ώρες αγωνίας για την Πάρνηθα


Η Ελλάδα μετρά τις πληγές της και έχει παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα που τα τελευταία εικοσιτετράωρα καίει χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, επιχειρήσεις και καταστρέφει τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν μία δύσκολη βραδιά και να δώσουν μάχη με τις φλόγες την ώρα που οι κυριότερες φωτιές κατακαίουν την Αττική, την Εύβοια και την Λακωνία.

Η πυρκαγιά έχει φτάσει στη Μαλακάσα έφτασε και πέρασε στην Εθνική Οδό προς την πλευρά του Ωρωπού, ενώ την ίδια ώρα δίνεται μάχη να μην καταστραφεί η Πάρνηθα, όπου στους πρόποδές της σήμερα ένας άνδρας από την Ιπποκράτειο Πολιτεία άφησε την τελευταία του πνοή.

Για προληπτικούς λόγους έχει παρθεί η απόφαση από την Περιφέρεια για να εκκενωθεί το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μήλεσι, η Μαυροσουβάλα, το Λεβίδι και το Μπάφι.

Στην Αττική η κατάσταση είναι αποπληκτική τα κύρια μέτωπα που απασχολούν τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη. Το απόγευμα της Παρασκευής (6/8) σημειώθηκε αναζωπύρωση και δόθηκε εντολή για εκκένωση με τις φλόγες να κατευθύνονται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι επίσης εκκενώθηκαν.

Για τον ίδιο λόγο νωρίς το βράδυ εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει επίσης πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

 
Χαρδαλιάς: Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τη χώρα
Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα μας πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής (6/8) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανάφερε σε Αττική, Φωκίδα και Καλαμάτα έχουν γίνει τρεις συλλήψεις για τις φωτιές, ενώ μέχρι τώρα έχουν απεγκλωβιστεί εκατοντάδες άτομα από τις ακτές της Εύβοιας.

«Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τη χώρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στη μάχη, μέσα στη φωτιά. Οι πυροσβέστες παλεύουν μέρα νύχτα, άυπνοι μέσα στις φωτιές, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Τους ευχαριστούμε, όπως και τους εθελοντές» είπε και εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

«Σήμερα είχαμε 98 νέες φωτιές και αυτή τη στιγμή έχουμε 64 ανοιχτά μέτωπα με πιο σημαντικά σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Μάνη, Φωκίδα, Κρήτη και Γρεβενά» δήλωσε και αναφερόμενος στην επιχείρηση μεταφοράς κατοίκων της Εύβοιας ανέφερε: «Το λιμενικό έχει απεγκλωβίσει 631 άτομα από τις ακτές της βορειοανατολικής Εύβοιας και συνεχίζουν».

   
«Έχουμε μπροστά μας μία ακόμη πιο δύσκολη νύχτα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Φωτιά στην Αττική: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό στον Άγιο Στέφανο – Πιάστηκαν με μπιτόνια βενζίνης
Δύο προσαγωγές για εμπρησμό πραγματοποίησε η αστυνομία στον Άγιο Στέφανο.

Όπως μετέδωσε ΣΚΑΪ δύο άτομα πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω με μπιτόνια βενζίνης στο χέρι, δίχως να πείθουν τους αστυνομικούς για την παρουσία τους στον Άγιο Στέφανο.

Μάλιστα ο ένας από τους προσαχθέντες ανέφερε στις Αρχές ότι είναι εθελοντής πυροσβέστης.

   
Φωτιά στην Εύβοια: Οι φλόγες «άγγιξαν» τη λίμνη Λίμνη – Στην Αιδηψό με καράβια οι κάτοικοι
Δύσκολες ώρες περνούν όσοι μένουν στη Λίμνη Ευβοίας καθώς η φωτιά έφτασαν στη λίμνη και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Αιδηψό.

Ήδη οι φλόγες προκαλούν ζημιές στα πρώτα σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τρέχουν να προλάβουν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως δήλωσε προ ολίγου στον ΣΚΑΪ ο λιμενάρχης της Αιδηψού, Σωτήρης Δανίκας, περίπου 1.000 άτομα είναι συγκεντρωμένα στην παραλία της Λίμνης Ευβοίας και δύο φέρι μποτ θα τα μεταφέρουν με ασφάλεια στα Λουτρά Αιδηψού.

Λίγο δυτικότερα, στις Ροβιές, οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο επιστρέφοντας και πάλι από το βουνό και συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, σύμφωνα, πάντα, με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ήδη εκκενώθηκε η Τσαπουρνιά και η φωτιά ξαναφτάνει στην Κοκκινομηλιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννη Κοντζία, δημιουργείται μία αντιπυρική ζώνη αυτή την ώρα από Σήμια- Κυπαρίσσι -Βουτά. Αντιπυρικές ζώνες ανοίγουν και στο Ψαροπούλι.

Από την ανατολική πλευρά του μετώπου ήδη έχει ζητηθεί η εκκένωση στο Προκόπι, μετά το Μαντούδι, και τα γύρω χωριά.

Στο χωριό Φαράκλα κοντά στο Μαντούδι οι κάτοικοι -αν και έχει διαταχθεί η εκκένωση του- παραμένουν στην πλατεία του χωριού για να το υπερασπιστούν από τις φλόγες που το πλησιάζουν.

Εξάλλου στα ορεινά χωριά, βόρεια του Δρυμώνα, η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς οι φλόγες επιστρέφουν πάλι και κυκλώνουν χωριά όπως το Μαρούλι και τις Αγδίνες.

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Μάχη για να μη μπει η πυρκαγιά στο Γύθειο
Τη δική τους μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα ελικόπτερο, ώστε να μην μπει η φωτιά στην πόλη του Γυθείου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης «υπάρχει πρόβλημα, διότι η φωτιά πλησίασε την πόλη από την βορειοανατολική πλευρά και τώρα γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να σωθούν τα σπίτια της πόλης».

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» είπε εξηγώντας «αν και νυχτώνει, ο αέρας δεν λέει να καταλαγιάσει και το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση, ότι «και η αποψινή βραδιά θα είναι πολύ δύσκολη».

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε άλλα σημεία», προσθέτοντας ότι «λόγω της φωτιάς, έχουν φύγει από την περιοχή επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι» συμπλήρωσε.

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!