Πύρινη κόλαση σε Κέρκυρα, Ρόδο, Αίγιο και Κάρυστο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες


Ολονύχτια είναι και η αποψινή μάχη με τις φλόγες με την Πυροσβεστική και τους κατοίκους να είναι σε συναγερμό σε Κέρκυρα, Ρόδο, Aίγιο και Κάρυστο, όπου οι φλόγες καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή 64 ήταν οι νέες φωτιές που ξέσπασαν σε όλη την χώρα.

Αυτή την ώρα, τεράστια είναι η κινητοποίηση των αρχών στο νησί της Κέρκυρα καθώς τα πύρινα μέτωπα κινούνται ανεξέλεγκτα στο βόρειο τμήμα του νησιού με τις επιχειρήσεις τόσο της κατάσβεσης όσο και της εκκένωσης των οικισμών να βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr, νέα εκκένωση τουριστών πραγματοποιείται αυτή την ώρα από την περιοχή Μπαρμάτι στο γήπεδο του Αγίου Μάρκου.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες στο σημείο βρίσκονται άνδρες της ΕΛΑΣ αλλά και εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν την βοήθειά τους σε όσους καταφθάνουν.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση εκκένωσης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας, μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 6 πλωτά 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας κόσμου, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας κόσμου και 1 Ρκ, ενώ απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άτομα από 1 πλωτό και 2 λάντζες και κατευθύνονται προς το Λιμάνι της Κέρκυρας.

Νέα μηνύματα από το 112

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 11:00 εστάλησαν νέα μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση 12 περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον οικισμό Σινιές καίει το πιο επικίνδυνο μέτωπο από την φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Λούτσες, ενώ υπάρχει ο φόβος η φωτιά να φτάσει προς το Μπαρμπάτι πρόκειται για μία άκρως τουριστική περιοχή στην οποία έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια τουρίστες πριν λίγη ώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τόσο η επιχείρηση κατάσβεσης όσο και οι εκκενώσεις των οικισμών.

Τα νέα μηνύματα του 112 για τη φωτιά στην Κέρκυρα έδιναν εντολή εκκένωσης για συνολικά 12 περιοχές και συγκεκριμένα για τις περιοχές Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα, Καβαλλέραινα, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Βιγγλατούρι και Νησάκι.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στο Αίγιο με την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όσο περνούν οι ώρες.

Μάλιστα πριν από λίγη ώρα μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Τράπεζας Αχαΐας εστάλη μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται εκεί.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τράπεζα, εκκενώστε τώρα προς Ακράτα».

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «υπάρχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο μέτωπο, για αυτό και εκκενώσαμε την κοινότητα, Τράπεζα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί κοντά στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την φωτιά και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές».

Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που καίει κοντά στο Ασκληπειό στη Νότια Ρόδο, παρά τις και ηρωϊκές προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να το περιορίσουν.

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, οι φλόγες του πύρινου μετώπου απειλούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα στο χωριό Ασκληπειό με τις δυνάμεις των πυροσβεστικών δυνάμεων να έχουν ριχτεί στην μάχη της κατάσβεσης. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες η φωτιά πήρε και πάλι μεγάλες διαστάσεις τις βραδινές ώρες, καθώς υπήρξαν αναζωπυρώσεις από τα μέτωπα των προηγούμενων ημερών.

Εκτός από το μέτωπο του Ασκληπειού, υπάρχει και το μέτωπο που κατευθύνεται και απειλεί Μαλώνα και Μάσσαρι, όπου επίσης οι επίγειες δυνάμεις δίνουν ολονύχτια μάχη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς και θα παραμείνουν εκεί όλη τη νύκτα. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, καθώς συλλέγονται μαρτυρίες και υλικό.

Στην Κάρυστο υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα στα οποία επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρκαγιά που καίει την Εύβοια χωρίς ωστόσο να απειλεί κατοικημένη περιοχή ή κάποιες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή αυτή την ώρα.

Yπενθυμίζεται ότι μήνυμα του 112 ήχησε για να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί του δήμου Καρύστου, Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, άπαντες θα πρέπει να κατευθυνθούν προς Κάρυστο για να μην κινδυνεύσουν.

«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη απόψε, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ισχυροί. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν νωρίτερα δεν θα επιστρέψουν απόψε στα σπίτια τους», ανέφερε σε δηλώσεις του στο evima.gr ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος.

Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε πως, «είναι πολύ περίεργο το ότι ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν οι εστίες και στα τρία μέτωπα τα οποία απέχουν μεταξύ τους 3 χιλιόμετρα», αφήνοντας υπόνοιες εμπρησμού.

Η τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην χώρα έχει ως εξής:

  • Αίγιο: Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Τράπεζας Αχαΐας εστάλη μέσω του 112 το βράδυ της Κυριακής – Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στα Ζαχλώριτικα – Στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης για τον οικισμό Κάστρο προς Καθολικό – Η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή κοντά στον οικισμό Αγία – Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών-Κορίνθου – Διεκόπησαν τα δρομολόγια της Hellenic Train στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό – Οι πυκνοί καπνοί γίνονται ορατοί από διάφορες περιοχές του δήμου Αιγιαλείας.
  • Κέρκυρα: Μάχη για να μην πλησιάσουν οι φλόγες οικισμούς – Μαίνεται στο όρος Παντοκράτορας. Δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Πόρτες, Μέγκουλα, Σημιές, Παλιά Περίθεια και Σάγκα προς Κασσιόπη
  • Κάρυστος: Κρίσιμη και ανησυχητική η κατάσταση – Οριοθετήθηκε το ένα από τα τρία μέτωπα στην φωτιά – Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός προς Κάρυστο – Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Και τα τρία πύρινα μέτωπα στην Κάρυστο εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής
  • Ρόδος: Δραματική η κατάσταση – Νέο πύρινο μέτωπο στο φράγμα Γαδουρά – Μάχη με τις φλόγες σε Ασκληπιείο, Λάερμα, Απόλλωνα και Μαλώνα – Οι μοναχοί εγκατέλειψαν τη μονή Θάρρι


Παράλληλα, Μία ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις Γλαφυρές Βόλου κοντά στο πεδίο βολής του Στρατού και προκάλεσε έντονη ανησυχία, αλλά ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο.

Σε ύφεση οι δυο πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε Αργολίδα και Κορινθία. Στην Αργολίδα ξέσπασε αργά το μεσημέρι στην περιοχή Αγίου Δημητρίου – Μετόχι Επιδαύρου. Επιχείρησαν πεζοπόρο τμήμα, επίγειες δυνάμεις και εναέριες δυνάμεις. Στην Κορινθία φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Καρυώτικα Ξυλοκάστρου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Στο μεταξύ, άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής για φωτιά σε σπίτι στον Άγιο Νικόλαο



διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!