Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο – Σφοδρές μάχες. Σε κλοιό Μαριούπολη και Οδησσός


Νέες εκρήξεις ξανά στο Κίεβο. Οι σειρήνες ηχούν ξανά. . Ακούστηκαν και σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή. 

Για 9η μέρα μαίνεται ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά την Ουκρανία. 

Σφοδρές μάχες δίνονται στην πόλη Μικολάιβ, Τσερνίχιβ και Χάρκοβο. Σε ρωσικό κλοιό και η Μαριούπολη, ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την Οδησσό καθώς είναι περικυκλωμένη. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει έκκληση για άμεση στρατιωτική βοήθεια. 

Αργά αλλά σταθερά οι Ρώσοι πλησιάζουν το Κίεβο.

Σαν ένα τεράστιο και τρομακτικό μεταλλικό φίδι η αυτοκινητοπομπή βρίσκεται στα προάστια της πρωτεύουσας και σκορπάει τον τρόμο και τον όλεθρο.

Στο κέντρο της πόλης, οι κάτοικοι ακούν τις εκρήξεις και βλέπουν τις στήλες καπνού που φτάνουν μέχρι τον ουρανό, όμως ξέρουν πως σύντομα θα δουν τους Ρώσους να προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη τους.

Σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

 Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.

Λίγο πιο βόρεια από την πρωτεύουσα και κοντά στη συνοριακή γραμμή βρίσκεται το Τσέρνιγκοφ. Οι ρωσικοί πύραυλοι καταστρέφουν δύο σχολεία και δεκάδες σπίτια. Οι εικόνες από την περιοχή δείχνουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες διαψεύδουν τον πρόεδρο τους που ισχυρίζεται πως δεν χτυπούν αμάχους.

Χτυπήθηκαν τεράστιες δεξαμενές πετρελαίου και οι πυροσβέστες ακόμη προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Στο Χάτνε, λίγο έξω από το Κίεβο, δεν μένει τίποτα όρθιο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δίνει στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει ένα drone να καταστρέφει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ντόνετσκ.

Το προηγούμενο βράδυ οι Ρώσοι επιτέθηκαν και πάλι στο αεροδρόμιο Χοστόμελ. Οι εικόνες των νεκρών που κείτονται στους δρόμους είναι ανατριχιαστικές.

Εικόνες ολέθρου και καταστροφής σε Κίεβο, Μαριούπολη και Χάρκοβο.
Η Μαριούπολη καίγεται από τη μία άκρη έως την άλλη, τα προάστεια του Κιέβου νιώθουν την καυτή ανάσα των ρωσικών τανκς, το Χάρκοβο σφυροκοπείται ανελέητα.

Από όπου περνά η ρωσική πολεμική μηχανή αφήνει πίσω της το χάος και τον όλεθρο.

Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Μποροντιάνκα, Μπερτιάνσκ, πόλεις και περιοχές άγνωστες σε όλους μας, βιώνουν τη μανία των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Μαριούπολη αντέχει στην πολιορκία προς το παρόν όμως δέχεται δεκάδες πυραύλους. Οι Ρώσοι καταστρέφουν κτίρια, υποδομές, οχήματα και σκοτώνουν αμάχους.

Συντρίμμια που ακόμα βγάζουν καπνό. Τραγικές ανθρώπινες ιστορίες πίσω από κάθε κατεστραμμένο κτίριο.

Στα προάστια του Κιέβου, το Ιβάνκιβ, ο Όλεχ Βουλαβένκο έχει ήδη απομακρύνει την εξαμελή οικογένειά του και επιστρέφει με τον γιο του στο σπίτι για να πάρουν τα τρία σκυλιά τους.

Ένα άρμα μάχης ανοίγει πυρ εναντίον τους και γαζώνει το αυτοκίνητο. Οι σφαίρες σκοτώνουν τον Όλεχ και τα δύο από τα τρία σκυλιά. Ο νεαρός Ουκρανός είδε τον πατέρα του να πεθαίνει μπροστά στα μάτια του. Ντόπιοι δημοσιογράφοι επιβεβαιώνουν την απουσία αρμάτων του ουκρανικού στρατού από την περιοχή.

Στο Μικολάιβ στο νότο, οι Ουκρανοί βύθισαν μόνοι τους τη ναυαρχίδα του στόλου για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Για πολλά χρόνια, το πολεμικό πλοίο ήταν το καμάρι του ουκρανικού στόλου όμως ο αποκλεισμός του λιμανιού του Μικολάιβ οδήγησε τη ναυτική διοίκηση να αποφασίσει τη βύθιση του πλοίου.

7 νεκροί από αεροπορική επιδρομή στο χωριό Μαρχαλίφκα

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε μπαράζ εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο

Τον εκκωφαντικό ήχο έκρηξης στο Κίεβο κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το πρωί της Παρασκευής.

Ακούσαμε την έκρηξη. Ακούγονται και σειρήνες τώρα», αναφέρει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Κίεβο. Παράλληλα, εκρήξεις ακούστηκαν και από προάστια γύρω από την πρωτεύουσα.

Εικόνες αποκάλυψης στο Κίεβο

Πολυκατοικίες που βγάζουν καπνούς και μέσα στα διαμερίσματα οι φλόγες καίνε ακόμα.

Σε όλη την πόλη μόνο ένας άνθρωπος κινείται, ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης μέσα από την φλεγόμενη ζώνη μεταδίδει την μάχη των κατοίκων να κρατήσουν το Κίεβο ζωντανό.

Στα σουπερ μαρκετς της πόλης το οδοιπορικό της Έυας Κασομούλη δείχνει πόσο δύσκολο είναι οι κάτοικοι να βρουν τροφή.

Στα φαρμακεία, οι ουρές είναι ατελείωτες καθώς όλοι οι κάτοικοι του Κιέβου, μετά τις πληροφορίες πως πυρηνικό εργοστάσιο έχει τυλιχτεί στις φλόγες, πάνε να πάρουν χάπια ιωδίου.

Η Εύα Κασομούλη καταγράφει απίστευτες ουρές μετά  τον βομβαρδισμό του του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια. Πλήθος κόσμου συρρέει στα φαρμακεία της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να προμηθευτούν χάπια ιωδίου ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο, υπό το φόβο διαρροής ραδιενέργειας.

Στο κέντρο Ουκρανοί αστυνομικοί βοηθούν γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν το Κίεβο. Όσοι άμαχοι μένουν πίσω μετά το τελεσίγραφό Πούτιν κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν ως ένοπλοι αντάρτες από τον ρωσικό στρατό, Μητέρες και παιδιά επιβιβάζονται στο πούλμαν, οι άντρες μένουν πίσω. Τους αποχαιρετούν χωρίς να ξέρουν αν θα τους ξαναδούν.

Άλλοι τρέχουν στα τρένα για να πάνε δυτικά. Όλοι δουλεύουν νυχθημερόν για να φτιάξουν οδοφράγματα που θα καθυστερήσουν τους Ρώσους.

Οι ανταλλαγές πυρών είναι σκληρές. Όλοι κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος στο Κίεβο καλεί την διεθνή κοινότητα σε βοήθεια μαζί και ο αδερφός του και δύο πρώην πρωταθλητές πυγμαχίας.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και αυτό εξαρτάται μόνο από έναν άνθρωπο», δήλωσε ο δήμαρχος Κιέβου.

«Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να δράσουμε τώρα, πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα, επειδή όλα τα λεφτά που παίρνει η Ρωσία χρησιμοποιούνται για οπλισμό που σκοτώνει Ουκρανούς.», λέει χαρακτηριστικά, ο αδερφός του δημάρχου, Βλαντιμίρ Κλίτσκο.

Συγκλονίζουν ιστορίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο που σπεύδουν στην Ουκρανία και ζητούν να πάρουν όπλα για να πολεμήσουν τους Ρώσους.

Την ίδια ώρα στον ζωολογικό κήπο της πόλης οι εργαζόμενοι δίνουν κανονικά το παρόν, φοβούνται τι θα απογίνουν τα ζώα αν τα εγκαταλείψουν.

Το ρωσικό στρατιωτικό κομβόι παραμένει ακινητοποιημένο έξω από το Κίεβο.

Μετά την Μαριούπολη, η οποία σφυροκοπείται ανηλεώς, η επόμενη μεγάλη μάχη στην Ουκρανία θα δοθεί στην Οδησσό.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι Ρώσοι κατέλαβαν σχεδόν όλες τις παράκτιες περιοχές στο Νότο, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις στη Κριμαία να ενωθούν με εκείνες που σφυροκοπούν την Μαριούπολη, από τα δυτικά. Η πόλη μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει, αλλά έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, ενώ εγκλωβισμένοι είναι περίπου 400.000 κάτοικοι.

Ο  δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι, όπως φαίνεται, να περικυκλώσει την Οδησσό με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον κύριο σύνδεσμο της χώρας με την παγκόσμια οικονομία.

«Η αίσθηση μου είναι ότι θα περικυκλώσουν την Οδησσό και θα κρατήσουν αυτή τη θέση όσο συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Κίεβο», είπε ο Τρουχάνοφ, άποψη την οποία συμμερίζονται και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

A convoy said to be 40 miles long has reached the outskirts of Kyiv, according the the Russian Defence Ministry.

Latest: https://t.co/X3flQUk9BR pic.twitter.com/XCIGgYUUmG

— Sky News (@SkyNews) March 4, 2022

Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας. Τα ρωσικά στρατεύματα έσπασαν τα οδοφράγματα και κατέλαβαν τον χώρο του εργοστασίου με τις Ουκρανικές αρχές να αναφέρουν οτι υπήρξαν τουλάχιστον 3 νεκροί.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε χτυπηθεί από ρωσικά πυρά.

Ο επόμενος στόχος των Ρώσων είναι να καταλάβουν το δεύτερο από τα 4 πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, με τις κινήσεις τους να αποσκοπούν στον ενεργειακό στραγγαλισμό της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού της Ναυτικού για να μη πέσει στα χέρια των Ρώσων. 

Η Ουκρανία λεηλατείται
Πληροφορίες θέλουν άλλο ένα λιμάνι της Ουκρανίας να πολιορκείται από τους Ρώσους.

Το λιμάνι Μικολάι. Εκεί βρίσκεται η ναυαρχίδα του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που με εντολή του Υπουργού άμυνας βυθίστηκε για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη απόφαση ήταν για τους στρατιώτες και το πλήρωμα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνικόφ.

Το ένατο πρωινό της εισβολής βρίσκει τη Μαριούπολη κατεστραμμένη.

«Χρειάζομαστε είδη πρώτης ανάγκης.Να μας αφήσουν να απομακρύνουμε τα παιδιά και τις γυναίκες από εδώ..», λέει χαρακτηρστικά πρόσφυγας από τη Μαριούπολη.

Τίποτα δεν καταδεικνύει οτι οι Ρώσοι στοχεύουν σημεία στρατιωτικής σημασίας.

«Καταστρέφουν τις πόλεις, καταστρέφουν ανθρώπους, καταστρέφουν οικοδομικά τετράγωνα. Εχθές μόνο στο Τσέρνιγκοφ σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας μέσα στα χαλάσματα και τα συντρίμμια οι πολίτες ζουν το δικό τους δράμα. Πολίτες του Χάρκοβο περπατούν ανάμεσα στα απομεινάρια σπιτιών.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη γιατί η πόλη βομβαρδίζεται εδώ και δύο ημέρες και στοχεύουν κατοικημένες περιοχές στο ιστορικό κέντρο της πόλης», λέει κάτοικος του Χαρκόβου.

Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Τα μέλη των δυο αντιπροσωπειών μπορεί να ήταν πιο ζεστά μεταξύ τους όμως συμφώνησαν μόνο σε ένα πράγμα. Στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Τόσο από το Κίεβο όσο και από το Χάρκοβο.

Με το άγχος και την αγωνία για το αύριο ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε πιο ασφαλές περιβάλλον.

Με πληροφορίες από το MEGA



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!