
Ακαδημία Αθηνών: Πανηγυρική συνεδρία για το τριπλούν ιωβηλαίο του πρώην Προέδρου της, Αντώνη Κουνάδη
Στις 6 Μαΐου εορτάσθηκε στην Ακαδημία Αθηνών το τριπλούν ιωβηλαίο του Αντώνη Κουνάδη ως ακαδημαϊκού (25 χρόνια, ως καθηγητού ΕΜΠ. 50 χρόνια και ως πρωταθλητού του Κλασσικού αθλητισμού 75 χρόνια), ενώπιον κορυφαίων εκπροσώπων της Πολιτείας της πολιτικής της επιστήμης και του Αθλητισμού, ως και πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας.
Όλοι οι διακεκριμένοι ομιλητές εξήραν (σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακής φόρτισης) όχι μόνο το έργο του κ. Α. Κουνάδη (ως Ακαδημαϊκού, καθηγητού ΕΜΠ και πρωταθλητού) αλλά και τις πνευματικές ψυχικές αρετές και δεξιότητες του, τονίζοντας το ήθος, την ορθοφροσύνη και μαχητικότητά του και στο στίβο της ζωής.
Εκ μέρους της Ακαδημίας μίλησαν ο ακαδημαϊκός Εμ. Γδούτος, (συντονιστής της εκδηλώσεως), ο πρόεδρος και ο Γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. κ. Μ Τιβέριος και Χρ. Ζερεφός, καθώς και ο ακαδημαϊκός κ. Θ. Φωκάς. Μίλησαν επίσης ο παλαίμαχος διακεκριμένος δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας Τίτος Αθανασιάδης, ο νυν πρύτανης του Ε.Μ.Π. κ Ι. Χατζηγεωργίου και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ. κ. Α. Ανδριόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γ. Μαυρωτάς (εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό) και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ισ. Κούβελος, οι οποίοι εξήραν το ήθος και την εμβληματική προσωπικότητα του τιμωμένου για την ανεκτίμητη προσφορά του στον Αθλητισμό και γενικότερα στην Ελληνική κοινωνία θεωρώντας αυτόν πρότυπο για τις νέες γενιές.
Με ηλεκτρονικό μήνυμα της η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Σ. Ζαχαράκη, αφού εξέφρασε τη λύπη της για την αδυναμία παρουσίας της λόγω έκτακτης συσκέψεως στο Μαξίμου εξέφρασε τις θερμές ευχές της για την επιτυχία της εκδήλωσης. Επίσης μηνύματα με ευχές για την επιτυχία της εκδήλωσης έστειλαν: Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Δραγασάκης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη, ο Σ. Χαλβατζής κ.α. Στη συνέχεια απεδόθη στον κ. Κουνάδη τιμητικό – Λεύκωμα το όποιο εξεδόθη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ακολούθησε ο αντιφώνηση του κ Κουνάδη με μία εμπνευσμένη ομιλία του στην οποία αφού ευχαρίστησε όλους τους προλαλήσαντες, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μείζονα θέματα (Εθνικά, Εκπαιδευτικά και Κοινωνικά) εκτός ειδικότητός του – αλλά και σε ορισμένα γενικότερα θέματα που ταλανίζουν σήμερα την Ελληνική κοινωνία. Καταλήγοντας στην ομιλία του τόνισε: «Η προηγηθείσα αναφορά στις βιωματικές μου εμπειρίες και πεποιθήσεις, εγένετο με την ελπίδα αλλά και την πρόθεση ενθάρρυνσης να υπάρξουν μιμητές. Εύχομαι, μάλιστα, η παρότρυνσή μου αυτή να τύχει της ανταποκρίσεως όσο το δυνατόν περισσοτέρων νεανίδων και νέων που θα θελήσουν να ακολουθήσουν μία τέτοια ανηφορική πορεία, για την οποία τους διαβεβαιώνω ότι αργά ή γρήγορα οι προσπάθειες και οι κόποι τους θα αμειφθούν. Αυτό το μήνυμα θέλω, επίσης, να εκπέμψει η αποψινή εκδήλωση».
Η εξαιρετικά αυτή επιτυχημένη εκδήλωση (διάρκειας 2 ωρών) έκλεισε με την παρέμβαση του αντιπρόσωπου μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ πρώην υπουργού Γ. Κουμουτσάκου που αναφέρθηκε στην προσπάθειά του ορισμού της 9ης Φεβρουαρίου κάθε χρόνο ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής γλώσσης. Απόφαση, το σκεπτικό της οποίας δικαιώνει πλήρως τους αγώνες του τιμωμένου για την Ελληνική Γλώσσα.
Τη μεγαλειώδη και σεμνή αυτή εκδήλωση ετίμησαν μεταξύ άλλων: Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής κα Άννα Μπενάκη –Ψαρούδα και ο Β. Πολύδωρας, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Κινάλ-ΠΑΣΟΚ (Μ. Ανδρουλάκης) κ. Κ. Χουλιάρας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, η βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ουνέσκο Γ. Κουμουτσάκος και οι πρώην υπουργοί κκ. Γ Ανωμερίτης, Γ. Αλογοσκούφης, Σ Χατζηγάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ν. Καλτεζιώτης, Απ. Ανδεουλάκος και Γ. Κοντογιάννης.