Από την Νάσια Πασχαλέρη,

Ακόμη και την περίοδο των εορτών μπορούμε να αποφύγουμε περιττές θερμίδες κι έτσι να μη ξεφύγουμε εντελώς απ’το πρόγραμμα μας! 

Για να δούμε πως θα γίνει εύκολα χωρίς να στερηθούμε: 

  • Αντί για λιπαρά κρέατα όπως το χοιρινό, μπορείτε να μαγειρέψετε για το εορταστικό τραπέζι πιάτα με βάση πιο ελαφριά κρέατα όπως το κοτόπουλο.
  • Η γαλοπούλα είναι κρέας με χαμηλό λίπος αλλά η γέμιση αυξάνει κατά πολύ τις θερμίδες του πιάτου. Αντί για κιμά και συκωτάκια προσθέστε περισσότερο σταφίδες,μανιτάρια και κάστανα στη γέμιση.
  • Χρησιμοποιείστε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος. Δηλαδή αντί για πατάτες τηγανητές προτιμήστε ψητές.
  • Στις σαλάτες βάλτε dressings με βάση το ελαιόλαδο,το ξύδι, το λεμόνι και τη μουστάρδα. Αποφύγετε dressings με βάση τη μαγιονέζα.
  • Στη μαγειρική χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
  • Όσον αφορά τα γλυκά δοκιμάστε να τα παρασκευάσετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και φρουκτόζη ή στέβια ή ζάχαρη καρύδας αντί για ζάχαρη.
  • Μελομακάρονα Vs Κουραμπιέδες: Η καλύτερη επιλογή γλυκού είναι το μελομακάρονο (140 Kcal με 5 γραμ λίπος), αντί για κουραμπιέ (170 Kcal με 10 γραμ λίπος) ή βασιλόπιτα (250 Kcal με 10 γραμ. λίπος).
  • Για τις εξόδους σας συμβουλευτείτε τους Food Sherlocks, οι οποίοι μέσω του website και της εφαρμογής τους για έξυπνα κινητά, σας καθοδηγούν στην παραγγελία σας!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 

(θερμίδες 138 kcal/μερίδα)

Υλικά για 4 άτομα

  • 3 στήθη κοτόπουλου
  • 3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ φλιτζάνι σπόροι ροδιού και 1 φλιτζάνι χυμός  ροδιού από
  • φρέσκο ρόδι στον αποχυμωτή
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 4 κουταλιές αμύγδαλα ωμά χωρίς τη φλούδα
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με γαλοπούλα

Εκτέλεση

Κόβουμε τα στήθη του κοτόπουλου σε μικρές λωρίδες. Επίσης τα κρεμμυδάκια και τα καρότα σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε με λίγο λάδι (με σπρέι) ή μια κουταλιά σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και πριν καεί ρίχνουμε τα κομματάκια κοτόπουλου να ροδίσουν ελαφρά

Προσθέτουμε κρεμμυδάκια και καρότα, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και σβήνουμε με  μισό χυμό ροδιού. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να απορροφηθούν τα υγρά. Μόλις το φαγητό έχει απορροφήσει τα πολλά υγρά, ρίχνουμε το γιαούρτι με τον υπόλοιπο χυμό ροδιού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα..

Αδειάζουμε το φαγητό σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ρόδι και αμύγδαλα ωμά.

Συνταγή από το βιβλιο της Ειρήνης Πασχαλέρη ‘Οι συνταγές που άλλαξαν’

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ LIGHT  (συνταγή του Αλέξανδρου Αλεξίου pastry chef Ηyatt Regency Thessaloniki)

Ζύμη

  • 500gr καρυδέλαιο
  • 250gr άχνη ζάχαρη
  • 300gr φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1,1 kgr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20gr μπέικιν πάουντερ
  • Κανέλα-Γαρύφαλλο-Κακουλέ-Βανίλια Ταϊτής 

Τρόπος Παρασκευής 

Ανακατεύουμε όλα τα υγρά μαζί και προσθέτουμε όλες τις σκόνες.

Απαλό ανακάτεμα,κάνουμετο σχήμα που θέλουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς

Σιρόπι

  • 900gr νερό
  • 1200gr ζάχαρη καρύδας
  • 200gr μέλι με βασιλικό πολτό

Τρόπος παρασκευής 

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί

Αφού κρυώσει το προσθέτουμε ζεστό στα μελομακάρονα

Ρίχνουμε από πάνω τριμμένο καρύδι

Happy Healthy New Year to all!