Πυρκαγιές: Πώς και γιατί κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα – Τι λέει στο enikos.gr ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος


Μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές εκτυλίχθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Ελλάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών. Μόνο τον Αύγουστο κάηκαν 757.240 στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίστοιχα έως τον Ιούλιο 526.820. Συνολικά ο αριθμός φτάνει  το 1.284.060 στρέμματα, σύμφωνα με τον πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο ε.α., Ανδριανό Γκουρμπάτση.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Ο κ. Γκουρμπάτσης εξήγησε στο enikos.gr πως το Πυροσβεστικό Σώμα από το 1998, που του ανατέθηκε με τον Ν.2612/1998 η δασοπυρόσβεση έως σήμερα, δεν έχει οργανωθεί έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά παράλληλα δύο τουλάχιστον μεγάλες πυρκαγιές, όπως το 2000, το 2007, το 2018, το 2021 και το 2023.

«Για άλλη μια αντιπυρική περίοδο αποδεικνύεται ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι απροετοίμαστος και ανοργάνωτος. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας εξέδωσε καθυστερημένα το σχέδιο Δασικών Πυρκαγιών ΙΟΛΑΟΣ και αντίστοιχα την εγκύκλιο για τη σύνταξη από τους ΟΤΑ και του Β’ Βαθμού ειδικό σχέδιο για την προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών εξαιτίας των πυρκαγιών. Κατόπιν τούτου οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμη και σήμερα συντάξει ή επικαιροποιήσει τα δικά τους σχέδια. Επίσης δεν έχει πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρόληψης από τους περισσότερους ΟΤΑ ο καθαρισμός από τα ξερόχορτα και άλλες καύσιμες ύλες στην περιοχή αρμοδιότητάς τους», τόνισε ο κ. Γκουρμπάτσης.

Όπως επεσήμανε στο enikos.gr από την 1η Ιανουαρίου του 2023 έως και τις 22 Αυγούστου εκδηλώθηκαν συνολικά 7.901 αγροτοδασικές πυρκαγιές καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα και ιδιοκτησίες πολιτών. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών 28 άτομα (δυο πιλότοι του Canadair στην Κάρυστο, 7 πολίτες και μόλις πριν από λίγες ημέρες 19 μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς).

«Από τα στοιχεία των συλληφθέντων δραστών προκύπτει πως ο αρμόδιος διωκτικός μηχανισμός και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος είναι κατά την τρέχουσα περίοδο αναποτελεσματική», δήλωσε.

Σχετικά με τους εμπρησμούς ο κ. Γκουρμπάτσης είπε πως από τον συνολικό αριθμό των προαναφερόμενων πυρκαγιών συνελήφθησαν  από τις αρχές στο πλαίσιο του αυτοφώρου 131 άτομα κατηγορούμενα είτε για εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια ή για εμπρησμό δάσους.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!