Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χρειαζόταν μια “ευρωπαϊκή απάντηση” στις αντι-μεταναστευτικές πρωτοβουλίες του υπουργού της.

Σανίδα σωτηρίας στις Βρυξέλλες αναζητά η Καγκελάριος Μέρκελ προκειμένου να διασωθεί ο εύθραυστος κυβερνητικός σχηματισμός της στη Γερμανία. Στη άτυπη μίνι Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στην καρδιά της ΕΕ για το μεταναστευτικό, αναμένεται να συμμετέχουν τουλάχιστον 16 χώρες. «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι» διεμήνυσε η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου της την Παρασκευή, στην σκιά πάντως των παρεξηγήσεων μεταξύ –κυρίως- της νέας ιταλικής κυβέρνησης και του γαλλογερμανικού άξονα.

Είναι μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δρομολογήθηκε μετά την τριμερή συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν στο Μέζεμπεργκ. Η τριμερής συνέπεσε με την μεγάλη κυβερνητική κρίση της Γερμανίας για το προσφυγικό, με την κόντρα ανάμεσα σε Βερολίνο και Μόναχο να… χτυπάει κόκκινο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος χρειαζόταν μια «ευρωπαϊκή απάντηση» στις αντι-μεταναστευτικές πρωτοβουλίες του υπουργού της. Και στράφηκε στον Πρόεδρο Γιούνκερ.

«Είναι σαν η γερμανική εθνική πολιτική να παίζεται στη σκηνή της ΕΕ», σχολίασε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή των Βρυξελλών. «Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επιδιώκει την συρρίκνωση των δευτερογενών ροών, επιμένοντας στην πρώτη χώρα υποδοχής –δηλαδή κυρίως Ελλάδα και Ιταλία. Η Ιταλία και η νέα κυβέρνηση αντιδρά έντονα σε αυτό και ήδη υπάρχει υπαναχώρηση. Η Μέρκελ πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια να καταστεί σαφές ότι η εποχή της μη αλληλεγγύης τελείωσε. Μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί αυτό την Κυριακή», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο News247.gr