Πολυτεχνείο 2018: Δρακόντεια μέτρα. 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα


 Σε εφαρμογή μπήκαν την Πέμπτη το πρωί τα έκτακτα μέτρα της αστυνομίας ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

Στο πόδι θα βρίσκονται για τις επόμενες τρεις μέρες 5.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα, ενώ για πρώτη φορά στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν και τα drones της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο που θα διαρκέσουν έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. 

Το Σάββατο, ανήμερα του εορτασμού της επετείου, όλες οι δυνάμεις θα διατεθούν σε μέτρα τάξης και μόνο ένας αστυνομικός θα βρίσκεται σε κάθε Τμήματα Ασφαλείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φοβούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ενδεχόμενες επιθέσεις σε αστυνομικούς ή αστυνομικά τμήματα και για το λόγο αυτό αυξάνονται από σήμερα και οι περιπολίες γύρω από πιθανούς στόχους, ώστε να αποφευχθούν συμβάντα όπως η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας. 

Ήδη έχουν απομακρυνθεί όλα τα κατασχεθέντα αυτοκίνητα γύρω από υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα, καθώς υπάρχουν φόβοι για επιθέσεις με βόμβες μολότοφ. 

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Το σχέδιο της αστυνομίας έχει το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2018» και συμμετέχει σε αυτό και η Αντιτρομοκρατική μετά και από την επίθεση στο σπίτι του Ι. Ντογιάκου. 

Επί ποδός βρίσκονται όλοι τόσο στην ΕΛ.ΑΣ., όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες και την αντιπαράθεση αστυνομικών και κυβέρνησης να έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί είναι η περιορισμένη χρήση χημικών και η διακριτική επιτήρηση. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται χώροι καταλήψεων, ενώ υπάρχουν φόβοι οι καταλήψεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές που είναι σε εξέλιξη να λειτουργήσουν σαν ορμητήρια από ομάδες αναρχικών.

 Εκτός από το Πολυτεχνείο, «υψηλού κινδύνου» θεωρείται επίσης η ΑΣΟΕΕ, αλλά και το Χημείο και η Νομική. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο για τη Βουλή, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών όταν η πορεία θα περνά από εκεί. 

Όπως αναφέρθηκε και προηγούμενως 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η εκδήλωση επεισοδίων, ενώ η χρήση δακρυγόνων και χημικών έχει δοθεί εντολή να γίνεται με φειδώ, υπακούοντας στο δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. 

Η εντολή που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι να ριχτούν στη μάχη, μόνο όταν η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. 

Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται επίσης η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών – θα παίξει εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Την ημέρα της μεγάλης πορείας από τους περισσότερους από τους 5.000, οι 1.500 θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). 

Στους δρόμους θα βρίσκονται το σύνολο των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Ζ, όπως επίσης άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας. 

Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

Τέλος οι κάμερες κυκλοφορίας θα είναι σε λειτουργία και η Τροχαία θα ελέγχει την κίνηση σε κεντρικές λεωφόρους και τους διαδηλωτές για κάθε ύποπτη κίνηση. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος από σήμερα, Πέμπτη έως την Παρασκευή 16-11-2018. Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και το Σάββατο 17-11-2018 κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. 

Τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ). Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των Η.Π.Α., τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων. 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!