Πολυτεχνείο: Πλήθος κόσμου αποτίει φόρο τιμής – Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία για την 45η επέτειο


Η 45η επέτειος του Πολυτεχνείου σήμερα και παρά το ψιλόβροχο και το  κρύο, κάποιοι επέλεξαν να πάρουν από το χέρι το παιδί τους ή το εγγόνι του και να βρεθούν στο Πολυτέχνειο  για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που έχασαν τη ζωή του τότε αλλά και να αφήσουν μερικά λουλούδια. 

 Στο σημείο βρέθηκε νωρίτερα το πρωί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολές να φυλαχτούν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και όλα τα κυβερνητικά κτήρια. Τις περασμένες ημέρες, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε τμήματα και σκοπιές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος μαζί με τους αντιστράτηγους πήγαν αιφνιδιαστικά προ ημερών στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων των περασμένων ημερών, το βάρος έπεσε στα αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών ενώ από νωρίς δόθηκαν εντολές να μετακινηθούν από τα αστυνομικά τμήματα όλα τα κατασχεμένα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα. 

 Η πορεία θα αρχίσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία. Η έναρξη της διαδήλωσης έχει προγραμματιστεί περί τις 15.00.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν όλο το οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες

Λόγω της πορείας και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα προχωρήσει σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς «Μέγαρο Μουσικής», ο οποίος θα κλείσει στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», που θα κλείσουν στις 16:30.

Υπενθυμίζεται ότι το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, “Αβερωφ”, τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές. 

Τα μέτρα ασφαλείας

“Δρακόντεια” είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η αστυνομία για την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, με τον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης σε όλο το κέντρο και ειδικότερα έξω από αστυνομικά τμήματα και γενικότερα σε κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν από το πρωί στις 8 μέχρι και τις 1 το μεσημέρι. Επι ποδός είναι τουλάχοστν 5.000 αστυνομικοί ενώ η ΕΛΑΣ έχει θέσει σε εφαρμογή και έκτακτα μέτρα 

Επιπλέον, στην περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται πολλοί “μυστικοί” αστυνομικοί που θα παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων, καθώς και κτίρια, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να ελέγχεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. 

 Διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του Μετρό

Λόγω της πορείας και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα προχωρήσει σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του Μετρό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς “Μέγαρο Μουσικής”, ο οποίος θα κλείσει στις 15:00, “Ευαγγελισμός” και “Σύνταγμα”, που θα κλείσουν στις 16:30.

Να σημειωθεί ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά την λήξη των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τροποποιήσεις θα ισχύσουν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι “Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.”.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και λαμβάνονται μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!