Ποια είναι η ιστορία του Κινέζου βασιλιά και των κόκκων ρυζιού που ανέφερε ο Τσίοδρας


Στην σημερινή ενημέρωση που έκανεο καθηγητής Λοιμοκιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τα ορφανά κρούσματα, αυτά δηλαδή για τα οποία δεν υπάρχει ταξιδιωτικό ιστορικό ή δεν υπήρξε επαφή με ήδη ασθενή από κοροναϊό.
Εξέφρασε την ανησυχία του στα κρούσματα αυτά κάνοντας αναφορά στον μύθο με τον Κινέζο βασιλιά και τους κόκκους ρυζιού καθώς κάθε ορφανό κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει έναν πολυ μεγάλο κύκλο νέων.
Ποια είναι αυτή η ιστορία;

Κάποτε ζήτησε κάποιος από το βασιλιά, να τοποθετήσουν ένα κόκκο ρυζιού στο πρώτο, δυο κόκκους ρυζιού στο δεύτερο, τέσσερις κόκκους στο τρίτο, οκτώ στο τέταρτο τετράγωνο μια σκακιέρας και να συνεχίσουν διπλασιάζοντας συνεχώς την ποσότητα. Ο βασιλιάς ήταν πολύ ευχαριστημένος, επειδή νόμισε ότι έτσι θα εκπλήρωνε την ευχή του χωρικού με ελάχιστο κόστος! Τότε όμως ο ένας από τους  υπηρέτες του του εξήγησε ότι αυτό δεν ήταν δυνατό, επειδή το σύνολο των κόκκων ρυζιού που χρειαζόταν για την αμοιβή του ήταν 18.446.744.073.709.551.615!!!

Τόσο ρύζι δεν υπήρχε όχι μόνο στο βασίλειο του ή στα υπόλοιπα βασίλεια της Ινδίας εκείνη την εποχή, αλλά δεν υπάρχει ούτε σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο! Ακόμα κι αν υπήρχε όμως, όλα τα πλούτη του βασιλιά δεν θα έφταναν για να αγοραστεί τόσο ρύζι. Η ιστορία λέει ότι ο βασιλιάς θαύμασε την εξυπνάδα του χωρικού, επειδή αυτός χρησιμοποίησε τόσο καλά την ιδέα του πολλαπλασιασμού, και του έδωσε ένα μεγάλο κτήμα και δώρα που έφταναν για να ζήσει άνετα την υπόλοιπη ζωή του.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!