Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Στην Κέρκυρα ευλογούν τα κατοικίδιά τους στην εκκλησία


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και την εορτή του προστάτη τους, του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και Αποστολικός Διαχειριστής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Σπιτέρης, ευλόγησε όλα τα κατοικίδια ζωάκια που βρέθηκαν στον ομώνυμο ναό του νησιού.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για μία πανελλήνια ιδιαιτερότητα που συμβαίνει κάθε χρόνο στο νησί, με τους πιστούς διαφόρων εκκλησιών, ορθοδόξων, καθολικών, προτεσταντών, αλλά και άλλων θρησκειών, να βρίσκονται κάθε τέτοια μέρα στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου της Κέρκυρας, για να πάρουν την ευλογία τα πολυαγαπημένα τους ζωάκια, είτε πρόκειται για τετράποδα, για πουλιά, ακόμη και για μικρά ψαράκια που ζουν στις γυάλες τους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, που τελείται στη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, είθισται ο ίδιος ο καθολικός αρχιεπίσκοπος με τους ιερείς να βγαίνουν στο προαύλιο της εκκλησία και κει να διαβάζονται οι ευχές του Αγίου Φραγκίσκου σε όλα τα ζωάκια που περιμένουν κάθε χρόνο υπομονετικά.

Το έθιμο της ευλογίας των ζώων στην Κέρκυρα, χάνεται στα βάθη των χρόνων, ενώ τελείται κάθε 4 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Αγίου της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία τον ανακήρυξε ως προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος και έχει καθιερωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Παρόμοιες τελετές γίνονται γίνονται σε όλο τον κόσμο. Όπως θα δείτε στο βίντεο του euronews, οι ισπανοί πηγαίνουν τα ζώα του για ευλογία στην εκκλησία ανήμερα του Αγίου Αντωνίου που θεωρείται προστάτης των ζώων στην χώρα.

Μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες της Κέρκυρας

Ο Ιερός Ναός Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Κέρκυρα, είναι μία από τις ιστορικότερες και αρχαιότερες εκκλησίες του νησιού. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης του ναού παραμένει άγνωστος, ενώ φέρεται να λειτουργεί από τον 13ο αιώνα στο νησί, καθώς από τις 20 Μαΐου του 1367 παραχωρήθηκε στο Τάγμα των Κοινοβιακών μοναχών του Αγίου Φραγκίσκου, οι οποίοι και τον μετέτρεψαν σε ένα αξιόλογο για την εποχή θρησκευτικό κέντρο.

Ο ναός είναι χτισμένος στον ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής και χαρακτηρίζεται από το ρωμανικό κωδωνοστάσιο του. Ανακαινίσθηκε και καθαγιάστηκε την 17η Σεπτεμβρίου 1621 από τον Αρχιεπίσκοπο Benedetto Bragadino. Το κεντρικό βήμα είναι αφιερωμένο στον ‘Αγιο Φραγκίσκο και τα υπόλοιπα στην Αγία Βαρβάρα, στον ‘Αγιο Αντώνιο της Παδούας, στην Υπεραγία Θεοτόκο και στον ‘Αγιο Ρόκκο.

Τον 17ο αιώνα ο Ιερός Ναός Αγίου Φραγκίσκου ανακατασκευάστηκε και το 1798 λειτούργησε στη μονή το πρώτο δημόσιο σχολείο. Λόγω της καταστροφής της Καθολικής Μητρόπολης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μοναστήρι μετατράπηκε σε Καθεδρικό Ναό για τους καθολικούς του νησιού, μέχρι να ξανακτιστεί ο Μητροπολιτικός Καθολικός Ναός αφιερωμένος στους αγίους Ιάκωβο Απόστολο και Χριστόφορο Μάρτυρα, το Duomo.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!