Ο μοναδικός τρόπος για να έχεις μια επιτυχημένη σχέση με τον σύντροφό σου


Επιτυχημένη σχέση είναι μια σχέση που σε κάνει να νιώθεις ευτυχία ενώ αντίθετα σπάνια σε κάνει να βαριέσαι, να εκνευρίζεσαι ή να έχεις αρνητικά συναισθήματα. Πώς, όμως, μετά από χρόνια σχέσης ή όταν φύγει ο πρώτος έρωτας μπορείς να διατηρήσεις μια σχέση έτσι ώστε να θεωρείται επιτυχημένη;

Στην αρχή κάθε σχέσης, οι ορμόνες που πλημμυρίζουν τον οργανισμό και το μυαλό μας μάς κάνουν να είμαστε σε μια συνεχή κατάσταση ευφορίας. Έτσι, όχι μόνο παραβλέπουμε τα ψεγάδια που μπορεί να έχει ενδεχομένως ο σύντροφός μας αλλά και προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν άσχημες εμπειρίες στο μέλλον της σχέσης. Δεν σε νοιάζει που είναι λίγο τσιγκούνης, δεν σε νοιάζει που δεν είναι επικοινωνιακός ή που έχει κακή σχέση με την οικογένειά του. Είναι, όμως, θέματα που μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσουν ακόμα και στο τέλος της σχέσης.

Η ντοπαμίνη, όμως, σε κάνει να νιώθεις καλά, σου δίνει κίνητρο να παραβλέπεις τα προβλήματα αλλά και να εξιδανικεύεις τον σύντροφό σου. Όταν όμως φεύγει σιγά-σιγά ο έρωτας και η «χημεία» σου επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα τότε αρχίζεις να παρατηρείς όλα αυτά που πρέπει να  ‘δουλέψεις’ και να συζητήσεις αν θέλεις να πετύχει η σχέση σου.

Μπορεί ακόμα να περνάς καταπληκτικά με τον σύντροφό σου, αλλά έχεις χάσει αυτή την αίσθηση ότι δεν αντέχεις μακριά του ή ότι όλος ο κόσμος γυρίζει γύρω από αυτόν. Σημαντικό είναι να μην πιστέψεις ότι δεν υπάρχει πια έρωτας ή αγάπη στη σχέση, αλλά να αναγνωρίσεις ότι πρόκειται απλά για μια απλή αλλαγή των ορμονών προς τα φυσιολογικά επίπεδα.

Μια συζήτηση για τα νέα δεδομένα της σχέσης, για τα προβλήματα και τις συνήθειες που τώρα σε εκνευρίζουν είναι απαραίτητη όσο κι αν σου φαίνεται ότι θα ανοίξεις το πιθάρι της Πανδώρας, ειδικά αν υπάρχουν και τσακωμοί στη σχέση. Αν αποφύγεις την επικοινωνία, το πιο πιθανό είναι να μην λυθούν τα προβλήματα και να μην «χτιστούν» οι σωστές βάσεις για να έχει διάρκεια κι επιτυχία η σχέση σου. Η επικοινωνία όχι μόνο θα φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου να μπορέσετε να συμβιβαστείτε και να βρείτε μια λύση. Γιατί ο συμβιβασμός υπό συνθήκες είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχεις μια επιτυχημένη σχέση.

Όταν λέμε συμβιβασμός, εννοούμε να μπορέσεις να κάνεις υποχωρήσεις χωρίς όμως αυτές να περιορίζουν την ικανοποίηση που νιώθεις από την αυτονομία σου και την έκφραση της ατομικότητάς σου. Αν, δηλαδή, σε ευχαριστεί να βλέπεις τον σύντροφό σου ευτυχισμένο κάθε φορά που βλέπετε μια ταινία δράσης-παρόλο που εσένα δεν σου αρέσουν καθόλου- πρόκειται για ένα συμβιβασμό που δεν σε περιορίζει, ειδικά αν βάζεις όρια. Σημασία έχει να είσαι διατεθειμένη να δώσεις χαρά στον άλλο ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνεις πάντα αυτό που θα ήθελες, αφήνοντας στην άκρη τον εγωισμό σου.

The post Ο μοναδικός τρόπος για να έχεις μια επιτυχημένη σχέση με τον σύντροφό σου appeared first on JoyTV.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!