“Ο άνθρωπος είναι πλέον πλήρως χειραγωγημένος και δεν υπάρχει καμία μουσική να του δείχνει το φως.” Ο Νίκος Σιακούφης στο Web Music Radio


Καλοκαίρι και σινεμά, δύο λέξεις άμεσα συνδεδεμένες που μας γεννούν συναισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας!

Έτσι και ο Νίκος Σιακούφης, μέσα από την τρίτη του προσωπική δουλειά με τίτλο ”Βήματα στο χιόνι” μας παρουσιάζει το πρώτο single με τίτλο “Σινεμά“. 

Ένα καλοκαιρινό τραγούδι με χιουμοριστικό στίχο, που εξιστορεί την περιπέτεια του ήρωα του κομματιού σε ένα θερινό σινεμά κάποια χρόνια πριν. 

Ο Νίκος Σιακούφης, μας μίλησε για τη μουσική και τα τραγούδια του!

1.    WMR: Πότε μπήκε το μικρόβιο της μουσικής μέσα σου;

ΝΣ: Νομίζω υπήρχε πάντα μέσα μου, απλά σαν μικρόβιο παρουσίασε μία έξαρση κάπου στα 20 μου χρόνια, ήταν όταν πήρα την απόφαση ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική συνειδητά

2.   WMR: Τα συναισθήματα της στιγμής, επηρεάζουν τη μουσική σου;

ΝΣ: Βέβαια, είναι ικανά να μου δώσουν αυτή τη μικρή έμπνευση που χρειάζεται για να ξεκινήσει ένα τραγούδι. Είναι τα λίγα αυτά δευτερόλεπτα που το μυαλό  παλεύει να εκφραστεί με τον τρόπο αυτό, μέσα από μια λέξη και δυο νότες και χρωματίζονται ανάλογα με την αίσθηση της χαράς ή της λύπης, του φόβου, της απογοήτευσης ή της ελπίδας. Κάπως έτσι φτιάχνεται η μουσική . .

3. WMR: Το χιούμορ…… ;

ΝΣ: Η αλήθεια είναι πως σπάνια το χιούμορ με έχει εμπνεύσει. Αν και είμαι άνθρωπος με έμφυτη την αίσθηση του χιούμορ, λίγες είναι η φορές που μου έδωσε την αφορμή για να γράψω ένα τραγούδι. Μία από τις εξαιρέσεις του κανόνα βρίσκεται στο νέο άλμπουμ και είναι το ”Σινεμά” που μιλάει για μια ιστορία φλερτ σε κάποιο θερινό σινεμά πολλά χρόνια πριν.

4. WMR: Μίλησε μας για τη δισκογραφική σου δουλειά;

ΝΣ: Τα ”Βήματα στο χιόνι” είναι ένα άλμπουμ με ποπ ροκ ύφος, που χαρακτηρίζεται από κάποιες μικρές πινελιές ηχοχρωμάτων από κάποια έντεχνα ή παραδοσιακά όργανα.

Είναι μια συλλογή δέκα τραγουδιών που έχω γράψει πολλά χρόνια πριν και θεώρησα πως ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή να βγουν προς τα έξω.

Η παραγωγή έγινε στα Γιάννενα απο τον Πάνο Παπακώστα και κυκλοφόρησε από την εταιρία Noisyland Label.

5. WMR: Τα τραγούδια του δίσκου σου, αναφέρονται στο ταξίδι προς την ελπίδα! Είσαι αισιόδοξος άνθρωπος;

ΝΣ: Νιώθω αισιόδοξος, η αλήθεια είναι και μέσα στα τραγούδια μου προσπαθώ σχεδόν πάντα να αφήσω ένα μικρό παράθυρο προς την ευτυχία όποια και να είναι η ιστορία, θέλω να δίνω πάντα μια ευκαιρία στην ελπίδα

6. WMR: Μπορεί η μουσική να επηρεάσει τον κόσμο; Να τον καθοδηγήσει

ΝΣ: Πρίν από κάποια χρόνια το έκανε, σίγουρα η μουσική χρησιμοποιήθηκε για να κατευθύνει μάζες και να αλλάξει ιδεολογίες.  Άλλαξαν πολλά πράγματα στον κόσμο με τη μουσική  όπως άλλαξαν και πολλά πράγματα απο τότε στην κοινωνία.

Η μουσική πέρασε σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ για διασκέδαση παρά για άλλους σκοπούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η δυναμική της σαν τέχνη και να χάσει την πιστότητά της. Τώρα πλέον λίγοι είναι οι άνθρωποι που ψάχνονται μέσα από τη μουσική και βρίσκουν ουσία στα λόγια με μελωδίες.

Ο κόσμος μας άλλαξε και μαζί με αυτόν και η ίδια η μουσική, προσαρμόστηκε στις ανάγκες και τις επιθυμίες των σύγχρονων κοινωνιών, που δεν χρειάζεται να ψάχνει ο κόσμος για τίποτα, όλα έρχονται στο χέρι με μια κίνηση, από το φαγητό μέχρι το θέαμα.

Ο άνθρωπος είναι πλέον πλήρως χειραγωγημένος και δεν υπάρχει καμία μουσική να του δείχνει το φως.

7. WMR: Η μουσική έχει ταυτότητα;

ΝΣ: Ταυτότητα έχει ο καλλιτέχνης, αυτός χαρακτηρίζει τη μουσική και της δίνει ταυτότητα. Δεν μου άρεσε ποτέ να χαρακτηρίζω μουσικές, να τις αποδέχομαι όπως τις προσφέρουν. Πάντα έψαχνα τους καλλιτέχνες, αυτούς αναζητούσα και ακολουθούσα, γινόμουν ένα μαζί στους και προσπαθούσα να καταλάβω τον τρόπο σκέψης τους. Ήταν ένα παιχνίδι που μου άρεσε πολύ και το κάνω μέχρι σήμερα

8. WMR: Ποια είναι τα σχέδια σου για το καλοκαίρι;

ΝΣ: Θα κάνω κάποιες καλοκαιρινές συναυλίες με το νέο μου σχήμα με στόχο να προωθήσουμε το νέο υλικό και να ταξιδέψουμε λίγο, αλλά ο βασικό στόχος μου είναι ο χειμώνας που έρχεται που θέλω να έρθω στην Αθήνα αρκετές φορές να παρουσιάσω τη νέα μου δουλειά. Ελπίζω όλα να πάνε καλά

9.  WMR: Παρά τη κρίση στη δισκογραφία, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα τραγούδια και δισκογραφία; Θεωρείς ότι είναι ουτοπικό ή ελπιδοφόρο;

ΝΣ: Σίγουρα είναι ελπιδοφόρο γιατί υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπάρχει έδαφος να σπείρουν τη μουσική τους. Τώρα αν θα θερίσουν κάποιοι αυτό είναι μια άλλη ιστορία, εξαρτάται αν τα ΜΜΕ θα πάρουν την απόφαση να στηρίξουν τα νέα τραγούδια, τους νέους καλλιτέχνες και να αλλάξουμε κάποια στιγμή ρότα στη μουσική αυτού του τόπου. Είναι κάτι που στις άλλες χώρες κυρίως στην Αγγλία και τις Ην. Πολιτείες γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, ψάχνουν για το νέο και το πρωτότυπο. Απλά η όλη κρίση στη χώρα μας έχει αφήσει το άισθημα της ανασφάλειας σε όλους.

10. WMR: Η μουσική θέτει στόχους ή είναι όνειρο….;

ΝΣ: Ημουσική είναι το μόνο όνειρο και απο τη στιγμή που γίνει πραγματικότητα τότε μπορεί να θέτει και στόχους. Μέχρι τότε καλό είναι να αφήνεται, να πετάει από ‘δω και απο ‘κεί, ρομαντικά και μοιραία, ψάχνοντας κάθε φορά την ευκαιρία να βρει ακόμη έναν δρόμο να ακολουθήσει.

11. WMR: Μία ευχή για τους αναγνώστες;

ΝΣ: Να ακούτε μουσική  με την καρδιά και όχι με τα αφτιά σας. Ευχαριστώ πολύ


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!