Ουρές στα Αστυνομικά Τμήματα για ταυτότητες χωρίς… τσιπ – Οι θεωρίες συνωμοσίας και η ατάκα «είμαστε ψαγμένοι και όχι ψεκασμένοι»


Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στα αστυνομικά τμήματα από πολίτες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις αστυνομικές ταυτότητες. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να λάβουν τη νέας μορφής ηλεκτρονική ταυτότητα και σπεύδουν να αντικαταστήσουν αυτές που έχουν με νέες καθώς η ισχύς τους θα είναι για 10 έτη.

Με τις ώρες περιμένουν έξω από τα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να μπορέσουν να τακτοποιήσουν το θέμα. Ορισμένοι παίρνουν μαζί τους και καφέ ώστε να είναι πιο ευχάριστη η αναμονή, ενώ δεν λείπουν και οι διαπληκτισμοί για τη σειρά.

Η εικόνα με τις ουρές έξω από το ΑΤ Πατρών που μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι ενδεικτική της κατάστασης. Το ίδιο σκηνικό καταγράφεται και σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει οργανωθεί ένα κίνημα… αντίστασης κατά των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, όπου δίνονται μέχρι και οδηγίες για το πώς να αποφύγει κάποιος την προμήθεια της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Όσοι αντιστέκονται θεωρούν ότι έτσι θα αποφύγουν το «τσιπάρισμα», σύμφωνα με τις τελευταίες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν.

Ορισμένοι δε που ενστερνίζονται τις συγκεκριμένες θεωρίες λένε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ψαγμένοι και όχι ψεκασμένοι». Οι συγκεκριμένες θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν καθώς πολλοί μιλούν για «χάραγμα», «τσιπ» και «μέθοδο παρακολούθησης».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης «οι ταυτότητες έπρεπε να αλλάξουν για λόγους ασφαλείας, καθώς ήταν παλιές – από το 1959- και δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.  Δεν κρύβεται κάτι από πίσω, το χάραγμα, η παρακολούθηση κλπ» και πρόσθεσε: «με το τσιπάκι είναι πολύ πιο εύκολο να δεις τα στοιχεία ενός πολίτη.  Περιέχει το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, την εθνικότητα, τη φωτογραφία και το δαχτυλικό αποτύπωμα. Δεν υπάρχει άλλο στοιχείο σημαντικό ώστε να το βρει κάποιος και να το χρησιμοποιήσει εναντίον του. Είναι η ζώνη μηχανικής ανάγνωσης που υπάρχει και στην πιστωτική κάρτα».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ALPHA:

 Νατσιός: Οι ταυτότητες εξελίσσονται σε στυγνό φακέλωμα του πολίτη

«Η αντίδραση, ανησυχία και διαμαρτυρία από πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι απόλυτα δικαιολογημένη», σημειώνει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός.

Και συνεχίζει: «Η ΝΙΚΗ πρώτη έθεσε στο Κοινοβούλιο το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, με τις οποίες δήλωσε εξαρχής την κάθετη αντίρρησή της, παροτρύνοντας μάλιστα τον ελληνικό λαό να μην βιαστεί να παραλάβει τις νέες ψηφιακές ταυτότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Νατσιό, «είναι στο συμφέρον του Έλληνα πολίτη να έχουμε ένα ασφαλές μέσον ταυτοποίησης. Οι ταυτότητες μπορούν να είναι εξαιρετικά ασφαλείς χωρίς μικροτσίπ, όπως πχ είναι τα διπλώματα οδήγησης. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στα κράτη μέλη να έχουν ασφαλείς ταυτότητες αλλά δεν υποχρεώνει κανένα κράτος στη χρήση μικροτσίπ. Ωστόσο, οι νέες ταυτότητες όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι ταυτότητες που φέρουν μικροτσίπ και τεχνολογία ανέπαφης ανταλλαγής δεδομένων RFID (αρ εφ αϊ ντι). Δηλαδή θα μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες για τις οποίες θα έχει άγνοια ο κάτοχός της. Θα έχουν δυνατότητα σύνδεσης με πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να γίνεται και κάρτα πολίτη, κάρτα δικαιωμάτων δηλαδή».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντοτε με τον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ, ότι «οι ταυτότητες αυτές εξελίσσονται σε στυγνό φακέλωμα του πολίτη, μάλιστα από μία κυβέρνηση η οποία έχει πάρει πρωτάθλημα στις υποκλοπές, τη χειραγώγηση και την υποχρεωτικότητα. Θυμίζουμε ότι τα κόμματα της εξουσίας έκαναν τόση φασαρία στο παρελθόν να αφαιρέσουν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες αλλά τώρα τις φορτώνουν με την δυνατότητα να αποθηκεύονται όλες μας οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Αυτό είναι υποκρισία και φακέλωμα και η ΝΙΚΗ το καταδικάζει».

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

Σύμφωνα με την «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 8200/0-297647/ 10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β’ 1476)» που εκδόθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 824/17.02.2023,

Στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN.

Στην οπίσθια όψη  θα υπάρχουν το Όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά) καθώς και το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας).

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος 17 χ 10,7 εκατοστά και θα είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα τσαλακώνονται όπως οι τωρινές και θα είναι πολύ εύκολο να αποθηκευτούν σε ένα πορτοφόλι με τις υπόλοιπες κάρτες.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, οι οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδεται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

Διαβατήριο και ταυτότητα με μία αίτηση κάθε 10 χρόνια

Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ενοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίου. Δηλαδή ο πολίτης να πρέπει να πηγαίνει μία φορά στα 10 χρόνια στο αστυνομικό τμήμα για να βγάλει και τα δύο. Τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας αναμένεται να αρχίζουν να εκδίδονται τον Ιανουάριο του 2024.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!