Οι δέκα πολύτιμες συμβουλές για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2020


Μετά τη δύσκολη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι περίπου 100.000 υποψήφιοι καλούνται τώρα να πάρουν μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις: ποιες σχολές θα επιλέξουν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Μόλις ανακοινωθούν οι βαθμοί τους θα πρέπει να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα έως ότου κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Η επιλογή σχολών δεν είναι απλή διαδικασία και απαιτεί προσεκτική προετοιμασία ακόμα και για τους υποψηφίους που είναι απολύτως αποφασισμένοι και στοχεύουν σε μία και μόνο σχολή. Αρκετοί κάνουν λανθασμένες επιλογές, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολύ και στο τέλος να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Τα επιστημονικά πεδία που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ η βοήθεια ειδικών, όπως είναι τα γραφεία σταδιοδρομίας, μπορεί να διευκολύνει τους υποψηφίους.

Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της οικογένειας, με τις αποφάσεις για τα οικονομικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν από τις επιλογές των παιδιών να έχουν ληφθεί εγκαίρως πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Επίσης, αρκετές οικογένειες «ποντάρουν» σε πιθανή μετεγγραφή στα «τυφλά», ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί μια διαδικασία… τυχερού λαχνού. Ειδικά φέτος, που ο νόμος για τις μετεγγραφές έχει αλλάξει και υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, καλό θα ήταν πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος εάν έχει πιθανότητες να πάρει μετεγγραφή. Απαραίτητος και ο έλεγχος των αντιστοιχιών των τμημάτων, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα κεντρικών ΑΕΙ και συνεπώς δεν θα μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή.

Ακόμη μία σημαντική παράμετρος είναι η επιλογή των σχολών να γίνεται με βάση τις πραγματικές επιθυμίες των υποψηφίων και ποτέ με βάση τις προβλέψεις για τις βάσεις. Σε καμία περίπτωση μη δώσετε βαρύτητα στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Σχεδόν πάντα η πορεία των βάσεων είναι απρόσμενη και πολλοί έμειναν έξω από τις σχολές που επιθυμούσαν διότι παραπλανήθηκαν από τις προβλέψεις. Επίσης, αρκετοί υποψήφιοι απορρίπτουν τμήματα με μοναδικό κριτήριο την «άγνωστη» ονομασία τους και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δουν τα προγράμματα σπουδών τους και να εξετάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Δεν είναι απίθανο κάποια τμήματα να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις ή να οδηγούν σε επαγγέλματα με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή σε κλάδους στους οποίους δεν παραπέμπει άμεσα η ονομασία τους.

Tο «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει βήμα-βήμα τις κινήσεις για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού με τη βοήθεια του Παναγιώτη Παππά, ο οποίος είναι διδάκτωρ ΑΠΘ και σύμβουλος σταδιοδρομίας (Employedu), προκειμένου να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα:

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!