ΟΗΕ: Ρωσία και Τουρκία ενδέχεται να ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στη Συρία


Η Ρωσία σκότωσε πολίτες σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και οι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας διέπραξαν φόνους και λεηλασίες στις κουρδικές περιοχές της χώρας αυτής, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών που σημειώνουν ότι οι πράξεις αυτές μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, τόσο εκ μέρους της Μόσχας όσο και εκ μέρους της Άγκυρας.

 

Η έκθεση της Ανεξάρτητης, Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, διαπιστώνει ότι η Ρωσία βομβάρδισε μια λαϊκή αγορά και ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

 

«Και στις δύο περιπτώσεις η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν κατεύθυνε τις επιθέσεις σε έναν συγκεκριμένο στρατιωτικό στόχο, κάτι που ισοδυναμεί με το έγκλημα πολέμου της εξαπόλυσης επιθέσεων αδιακρίτως» σε ζώνες όπου βρίσκονται άμαχοι, ανέφερε.

 

Στην έκθεση περιγράφονται επίσης οι ενέργειες των ανταρτών-συμμάχων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σε περιοχές που ελέγχονταν από τους Κούρδους της Συρίας. Εάν οι αντάρτες δρούσαν υπό τις εντολές των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι διοικητές αυτοί μπορεί να είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου.

 

Η έκθεση των ερευνητών, υπό τον Πάουλο Πινιέιρο, κατηγορεί τη Ρωσία για ένα πλήγμα στην πόλη Μααράτ αλ Νούμαν στις 22 Ιουλίου 2019, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 43 άμαχοι. Δύο πολυκατοικίες και 25 καταστήματα καταστράφηκαν αφού τουλάχιστον δύο ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και περικύκλωσαν την περιοχή.

 

Λίγες εβδομάδες αργότερα, μια επίθεση στο στρατόπεδο Χάας για τους εκτοπισμένους είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ γυναίκες και έξι παιδιά, ενώ άλλοι 40 τραυματίστηκαν.

 

Ο ΟΗΕ κάλεσε επίσης την Τουρκία να ερευνήσει εάν προχώρησε σε μια αεροπορική επιδρομή εναντίον αυτοκινητοπομπής αμάχων κοντά στο Ρας αλ Αΐν, τον περασμένο Οκτώβριο, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Η Άγκυρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της, όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι την επίθεση αυτή εξαπέλυσε ένα τουρκικό μαχητικό.

www.cnn.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!