Ναυάγιο στην Πύλο: «Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη στους διακινητές» – Τι λέει στο enikos.gr δικηγόρος


Δηλώσεις για τις διώξεις κατά των δουλεμπόρων του ναυαγίου στην Πύλο κάνει στο enikos.gr, ο ποινικολόγος, Θοδωρής Καραγιάννης, ο οποίος έχει χειριστεί αρκετές αντίστοιχες ποινικές υποθέσεις κατά το παρελθόν.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορούν να ασκηθούν διώξεις κατά των διακινητών.  «Από τα δεδομένα που γνωρίζουμε έως τώρα, το αλιευτικό σκάφος δεν διέβη καμία στιγμή από την ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια της επίμαχης μεταφοράς. Οι φερόμενοι ως δράστες δεν είναι Έλληνες πολίτες, ούτε τα θύματα της πράξης, ενώ και το πλοίο δεν φέρει ελληνική σημαία. Μπορεί η Ελλάδα στα διεθνή ύδατα να ασκεί αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση, αλλά η ελληνική ποινική έννομη τάξη δεν έχει δικαιοδοσία εκτός της ελληνικής επικράτειας παρά για συγκεκριμένες περιπτώσεις που προβλέπονται κυρίως στα αρ. 5 έως 11 του Ποινικού Κώδικα και σε άλλες ειδικές διατάξεις», δήλωσε στο enikos.gr.

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Από το σύνολο, λοιπόν, των διαθέσιμων πληροφοριών και βασιζόμενοι στους ισχυρισμούς των αρμόδιων αξιωματικών του Λιμενικού, ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημμελειοδικών δεν έχει αρμοδιότητα να κινήσει δίωξη κατά των δραστών του εγκλήματος και αν κινηθεί αυτή θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη από τα αρμόδια συμβούλια ή Δικαστήρια».

Ο κ. Καραγιάννης ξεκαθάρισε ακόμη ότι: «Παρόμοια περίπτωση έχει αντιμετωπίσει η ελληνική δικαιοσύνη και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το πλοίο με τους επιζήσαντες καταλήφθηκε 30 ναυτικά μίλια μακριά από το ελληνικό έδαφος και ρυμουλκήθηκε τελικά στην Κρήτη, όπου κινήθηκε δίωξη από την αρμόδια Εισαγγελία. Ενώ, λοιπόν οι κατηγορούμενοι «προφυλακίστηκαν», το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και το Εφετείο τους καταδίκασε σε καθείρξεις εκατοντάδων ετών, στο τέλος ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 2070/2017 απόφαση του αναίρεσε (ακύρωσε) τις προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις. Τελικά το αρμόδιο Τριμελές Εφετείο Κρήτης με την υπ΄ αριθμ. 72/2018 απόφαση του κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας των ελληνικών Δικαστηρίων και εν τοις πράγμασι αθώωσε τους κατηγορουμένους».

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!