Νέο τελεσίγραφο Μόσχας για το Azovstal – Παραδοθείτε μέχρι το μεσημέρι


Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί και ξένοι μαχητές που βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στη Μαριούπολη θα πρέπει να καταθέσουν όπλα και πυρομαχικά και να παραδοθούν σήμερα.

Σύμφωνα με το τελεσίγραφο οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποχωρήσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 (ώρα Μόσχας) και στο διάστημα αυτό οι ρωσικές δυνάμεις θα παύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

Στην Ουκρανία, οι Ρώσοι με ένα στρατό – μαμούθ από 76 μεραρχίες ετοιμάζονται για την κατάληψη του Ντονμπάς, και ήδη οι μάχες έχουν ξεκινήσει.

Η μητέρα όλων των μαχών για τους Ρώσους είναι το Ντονμπάς.

Η μοναδική τους ευκαιρία να σπάσουν το ηθικό των Ουκρανών μετά το πλήγμα της ρωσικής ναυαρχίδας.

Οι ρωσικές δυνάμεις αριθμούν 76 μεραρχίες και εξαπολύουν από τη νύχτα την τελική επίθεση για να καταλάβουν ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία

Σε ένα δραματικό μήνυμά του τα μεσάνυχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, την οποία ανέμενε έτσι κι αλλιώς.

Οι τελευταίοι μαχητές στη Μαριούπολη δίνουν σκληρή μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις
Δώδεκα ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη, επιδιώκοντας την παράδοση και των τελευταίων 800 ανδρών, που υπερασπίζονται την πόλη, οχυρωμένοι στη χαλυβουργία Azovstal.

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το κρίσιμης σημασίας λιμάνι στην Αζοφική, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες και για τους αμάχους που παραμένουν εκεί.

Οι Ουκρανοί που έζησαν και μεγάλωσαν σε αυτήν την πόλη αρνούνται να την εγκαταλείψουν. Ορισμένοι κρύβονται στα καταφύγια και άλλοι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους μέσα στα χαλάσματα.

Η πτώση της πόλης έχει συμβολική σημασία για τους Ρώσους. Μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας, η Μαριούπολη δεν είχε πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια τους.

Πληροφορίες ότι είναι νεκρός ο Μιχαήλ που είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στο Azovstal ο νεοναζί του Τάγματος Αζόφ ονόματι Μιχαήλ, που μίλησε στην ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιχαήλ ήταν υποδιοικητής του Τάγματος Αζόφ στην Μαριούπολη και από το 2014 και μετά πρωτοστατούσε σε επιχείρηση κατά ρωσόφωνων.

Ο Μιχαήλ φέρεται να έπεσε νεκρός έπειτα από μάχη που έγινε κοντά στο Azovstal.

Υπενθυμίζεται ότι η εμφάνιση των δύο στρατιωτών στη Βουλή, στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από σύσσωμη την αντιπολίτευση όσο και από τους χρήστες των social media.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μιχαήλ, είχε παραδεχτεί πως ανήκει στο Τάγμα Αζόφ, το οποίο δρούσε ανεξέλεγκτα και υπό την ανοχή της προεδρίας Ζελένσκι, σκοτώνοντας ρωσόφωνους.

Βόμβες τύπου bunker buster θα ρίξουν οι Ρώσοι στο Azovstal
Σκληρή είναι η πολιορκία των Ρώσων στο περίφημο χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, ενώ οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι θα ρίξουν τις βόμβες που έριξαν και ισοπέδωσαν το Χαλέπι της Συρίας.

Πρόκειται για βόμβες που έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν σε στόχους που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και πολύ κάτω από το έδαφος, σε υπόγεια.

Ρωσικό αεροπλάνο έκανε παράκαμψη 15.000 χλμ. λόγω της απαγόρευσης πτήσεων
Ρωσικό αεροπλάνο που στάλθηκε από τη Μόσχα για να παραλάβει τους απελαθέντες Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα και στη συνέχεια από την Ισπανία αναγκάστηκε να κάνει παράκαμψη 15.000 χιλιομέτρων λόγω απαγόρευσης πτήσεων από την ΕΕ, αναφέρει ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

«Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία και η Ελλάδα παραχώρησαν κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα στο αεροσκάφος να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους, οι πτήσεις κατευθύνθηκαν γύρω από χώρες που διατηρούν απαγορεύσεις στις ρωσικές πτήσεις», ανέφερε ο ιστότοπος.

Συγκεκριμένα ο ιστότοπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πτήση έφθανε τα 15.163 χλμ., «σχεδόν όσο η μεγαλύτερη εμπορική πτήση του κόσμου μεταξύ Σιγκαπούρης και Νέας Υόρκης αυτή τη στιγμή».

Ρωσικό δεξαμενόπλοιο δεσμεύτηκε στον κόλπο της Καρύστου
Δεσμεύτηκε δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων στον κόλπο της Καρύστου.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες οι Λιμενικές Αρχές κρατούν δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων στην Κάρυστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή εξέδωσε την απόφαση με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων. Η δέσμευση αφορά στο υπό ρωσική σημαία πλοίο Pegas, μήκους 250 μέτρων και όχι το φορτίο.

Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Όμως στο Κάβο Ντόρο, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και βρήκε ασφαλές αγκυροβόλιο στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σύμφωνα με τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει μέσω εγγράφων να αποδείξει ότι δεν ανήκει στον κατάλογο με τις κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει άλλο ρωσικών συμφερόντων πλοίο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!