«Μπλακ άουτ» στην Βρετανία: Μία εβδομάδα θα κρατήσει το χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης – Προβλήματα και στην Ελλάδα


Χιλιάδες Βρετανοί έχουν αποκλειστεί στα αεροδρόμια της χώρας μετά το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα δεκάδες πτήσεις να αναβληθούν ή να ακυρωθούν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί μία εβδομάδα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό ότι το 80% των πτήσεων που είχα προγραμματιστεί για σήμερα να αναχωρήσουν από τα βρετανικά αεροδρόμια αντιμετώπισε καθυστέρηση ή ακύρωση. Το 81% των πτήσεων από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ και το 78% από το αεροδρόμιο του Χίθροου είχαν καθυστερήσεις.

Οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμη και τις 12 ώρες και επηρεάζονται οι πτήσεις και σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, 80 πτήσεις έχουν επηρεαστεί για τους επιβάτες από την Ελλάδα. Συνολικά 271 πτήσεις από ολόκληρο τον κόσμο που θα έφταναν σήμερα στα βρετανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν.

«Είναι το απόλυτο χάος»

Εδώ και η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) ανακοίνωσε «εντόπισε και αποκατέστησε» την βλάβη και συνεργάζεται με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για να επανέλθουν τα πράγματα στην κανονικότητα.

Ωστόσο οι Βρετανοί επιβάτες καταγγέλλουν ότι βρίσκονται εδώ και ώρες στα αεροδρόμια και δεν έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν για τον προορισμό τους. Ο Μάθιου από την Γλασκώβη τις τελευταίες 4 ώρες περίμενε να επιβιβαστεί στην πτήση του από το αεροδρόμιο του Βερολίνου. Η αεροπορική εταιρεία δηλώνει στο ίντερνετ ότι η πτήση του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ωστόσο, όπως είπε ο επιβάτης, κανείς στο αεροδρόμιο δεν γνωρίζει το παραμικρό. «Δεν μπορούν να μας αφήσουν να περάσουμε πάλι από τον έλεγχο διαβατηρίων για να κάνουμε μία απόπειρα να βρούμε ξενοδοχείο για απόψε. Έχουμε κολλήσει εξ ολοκλήρου στο πουθενά αλλά τουλάχιστον δεν κολλήσαμε στις πίστες του αεροδρομίου, όπως κάποιοι», είπε στο Sky news ο Μάθιου.

Η Έμμα προσπαθεί να επιστρέψει στην Βρετανία από το Αλικάντε αλλά η πτήση της ακυρώθηκε. Η επόμενη διαθέσιμη πτήση με την ίδια αεροπορική εταιρεία είναι το Σάββατο. Όπως εξήγησε η εταιρεία δεν τους προγραμματίζει τα εισιτήρια για να πετάξουν με κάποια άλλη αεροπορική εταιρεία νωρίτερα. «Είναι το απόλυτο χάος», είπε η Έμμα.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!