Μακρόν σε Ερντογάν: Σεβάσου και μην προσβάλλεις τις αξίες της ΕΕ


Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τις επικρίσεις που είχε διατυπώσει εναντίον του, έδωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο κ. Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει αυτοκρατορικές τάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας πως «αυτό υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής».

«Η πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δύο ευρωπαϊκές χώρες. Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Υπενθυμίζω τα γεγονότα, για να σας εξηγήσω», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.

Πρόσθεσε δε: «Ωστόσο ποτέ δεν εκφράστηκα με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Πιστεύω πάντως πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του. Εγώ θεωρώ πως όταν είμαστε σύμμαχοι, όταν είμαστε φίλοι, πρέπει να λέμε την αλήθεια και να θέτουμε τα όρια μας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει να ψεύδεται και να σέβεται στο εξής και να μην προσβάλλει τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ποια είναι η επιθυμία μας; Η αποκλιμάκωση, να μας σεβαστεί η Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος να σεβαστεί τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες της, να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης. Αυτή είναι η θέση μου», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών στη Γαλλία, με αφορμή τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο Μακρόν είπε:

«Το γαλλικό Κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία. Η γαλλική κοινωνία τις φιλοξενεί όλες. Επομένως, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι πρέπει να μπορούν να ζουν με ηρεμία, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ακόμη, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι, οποιασδήποτε καταγωγής ή και άλλης εθνικότητας, πρέπει να σέβονται απολύτως όλους τους νόμους της Πολιτείας. Έτσι λειτουργούμε. Θέλω όμως να απευθύνω ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης. Το δικό μου σχέδιο, το δικό μας σχέδιο, αυτό για το οποίο μου ανέθεσε εντολή ο γαλλικός λαός, αλλά και που αποτελεί σχέδιο της χώρας μας διαχρονικά, έχει ως θεμελιώδη στόχο την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών. Είναι μια αποστολή γνώσης και οικοδόμησης της λογικής»

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!