Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει με γονείς παιδιών που φοιτούν στα σχολεία που έκλεισαν


Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξει ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Γονείς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με άρνηση εργοδοτών να δώσουν άδεια, άλλοι εργοδότες δίνουν άδεια αλλά τη συμψηφίζουν με την κανονική άδεια του καλοκαιριού ή αρνούνται να καταβάλλουν τον μισθό

Σημαντικό ζήτημα διαμορφώνεται σταδιακά με το κλείσιμο των σχολείων λόγω του κοροναϊού και ιδιαίτερα αν εργάζονται και οι δυο γονείς και στο σπίτι δεν υπάρχει κανείς να κρατήσει τα παιδιά. Γονείς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με άρνηση εργοδοτών να δώσουν άδεια. Άλλοι εργοδότες δίνουν άδεια αλλά τη συμψηφίζουν με την κανονική άδεια του καλοκαιριού ή αρνούνται να καταβάλλουν τον μισθό. Ας δούμε όμως τι ισχύει όμως κανονικά. Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη γι αυτή την κατηγορία εργαζομένων.

Οι γονείς έχουν τις εξής δυνατότητες:

    Να λάβουν μέρος από την κανονική τους άδεια αναψυχής
    Να κάνουν χρήση της άδειας παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, η οποία είναι μόλις 4 εργάσιμες ημέρες το χρόνο και πρέπει να χορηγείται πάντοτε τμηματικά, μια εργάσιμη ημέρα κάθε φορά
    Εναλλακτικά μπορούν να κάνουν χρήση της ευελιξίας της οργάνωσης του χρόνου εργασίας που θα παρέχει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να προσαρμόσουν εκ νέου τον χρόνο εργασίας τους σε συνεννόηση με τον εργοδότη.

 Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς σε αναζήτηση λύσεων. Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και ποια είναι τα περιθώρια για τις υπόλοιπες

Σε… αχαρτογράφητα νερά βρίσκονται εργαζόμενοι, εργοδότες και γονείς στην εποχή του κοροναϊού. Στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιείται σήμερα διευρυμένη σύσκεψη στην οποία μετέχουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να αναζητηθούν λύσεις.

Από ώρα σε ώρα αναμένεται και η δημοσίευση της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Ευέλικτες αλλαγές ωραρίων, τηλεργασία και αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων μπαίνουν στην ζωή χιλιάδων εργαζομένων, ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα, όσο αυξάνονται τα κρούσματα του νέου ιού.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς τη θετική κατεύθυνση, όμως δεν επαρκούν ειδικά για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που αναστέλλουν την οικονομική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία», δηλώνει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, προσθέτοντας πως «πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, επιτακτική ανάγκη είναι:

    να δοθεί η δυνατότητα άδειας μετ αποδοχών σε έναν από τους 2 γονείς για την μέριμνα των παιδιών, όταν αυτά φοιτούν σε σχολικές μονάδες η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, όπως έγινε και στην Ιταλία, καθώς επίσης και
    η καταβολή μισθών – ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ – στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».

Διαβλαστε αναλυτικό οδηγό για το πως και πόσο επηρεάζεται η ζωή των εργαζομένων αλλά και τι δυνατότητες έχουν στο νέο καθεστώς γονείς και εργοδότες;
Γονείς παιδιών που φοιτούν στα σχολεία που κλείνουν

Σημαντικό ζήτημα διαμορφώνεται σταδιακά με το κλείσιμο των σχολείων, ιδιαίτερα αν εργάζονται και οι δυο γονείς και στο σπίτι δεν υπάρχει κανείς να κρατήσει τα παιδιά. Γονείς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με άρνηση εργοδοτών να δώσουν άδεια. Άλλοι εργοδότες δίνουν άδεια αλλά τη συμψηφίζουν με την κανονική άδεια του καλοκαιριού ή αρνούνται να καταβάλλουν το μισθό. Τι ισχύει όμως κανονικά;

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη γι αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Οι γονείς έχουν τις εξής δυνατότητες:

  •     Να λάβουν μέρος από την κανονική τους άδεια αναψυχής
  •     Να κάνουν χρήση της άδειας παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, η οποία είναι μόλις 4 εργάσιμες ημέρες το χρόνο και πρέπει να χορηγείται πάντοτε τμηματικά, μια εργάσιμη ημέρα κάθε φορά
  •     Εναλλακτικά μπορούν να κάνουν χρήση της ευελιξίας της οργάνωσης του χρόνου εργασίας που θα παρέχει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να προσαρμόσουν εκ νέου τον χρόνο εργασίας τους σε συνεννόηση με τον εργοδότη.

Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή

Εάν αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του. Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και συνεπώς ο εργοδότης δεν  υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή, κατά την οποία διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη γι αυτή την κατηγορία εργαζομένων, που κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό τμήμα του μισθού τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιδότησης των εργαζομένων που χάνουν μεροκάματα λόγω κορωνοιού, ωστόσο αυτό είναι ένα μέτρο με δημοσιονομικές επιπτώσεις που απαιτεί συνεννόηση και με τους θεσμούς. Υπενθυμίζεται πως προς το παρόν σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου σε :

    Θέατρα
    Κινηματογράφους
    Χώρους αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Εργοδότες επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή

Δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με κρατική εντολή. Επιπλέον απαλλάσσονται προσωρινά από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν έως τέλη Μαρτίου. Ειδικότερα, προβλέπεται πως αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως η ΑΠΔ για την απασχόληση του Φεβρουαρίου υποβάλλεται εντός του Μαρτίου και έως 31/3. Οπότε οι εισφορές των μισθών του Φεβρουαρίου θα μπορούν να πληρωθούν έως 30 Ιουνίου σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις. Αντίστοιχα η αποπληρωμή των δόσεων ρύθμισης που λήγουν στις 31/3 – για όσους π.χ. έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις ή σε άλλο σχήμα – παρατείνεται έως 30 Ιουνίου.
Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που λειτουργούν

Ενθαρρύνονται «σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης των εργαζομένων στους χώρους εργασίας» για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. Για τον στόχο αυτό προκρίνεται ευελιξία αλλαγής ωραρίων και οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί για όλη την Ελλάδα. Ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται πλέον να προδηλώνει εκ των προτέρων την υπερεργασία, την αλλαγή ωραρίου ή την υπερωρία, αλλά όλες αυτές οι αλλαγές θα δηλώνονται εκ των υστέρων το πρώτο 10ήμερο του επόμενο μήνα. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να διαμορφώνονται πιο ευέλικτα σχήματα εργασίας.

Συνεπώς, οι εργοδότες θα μπορούν να γνωστοποιούν στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων εκ των προτέρων.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση – τονίζει το υπουργείο Εργασίας – ότι δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.

Ταυτόχρονα θα δοθεί και η δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.).
Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με κρούσματα ή με υποψία

Αν ο εργοδότης στο πλαίσιο της υποχρέωσής του για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων του κρίνει ότι για λόγους πρόληψης πρέπει :

    α) να απομακρύνει από την εργασία εργαζόμενο ή εργαζόμενους για ορισμένο χρονικό διάστημα – «προληπτική καραντίνα» ή
    β) να αναστείλει ο ίδιος τη λειτουργία της επιχείρησής του.

Στις  περιπτώσεις  αυτές ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά αποδοχές  στους εργαζόμενους. Ο μισθωτός μπαίνει σε προληπτική «καραντίνα» μόνο με γνωμάτευση ή εντολή γιατρού και όχι με αυθαίρετη πρωτοβουλία του εργοδότη
Εργαζόμενοι που νοσούν

Σε περίπτωσης απουσίας από την εργασία κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κοροναϊού, ο εργαζόμενος δικαιούται :

    να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν έχει συμπληρώσει στην εργασία του τουλάχιστον 1 έτος
    να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές έως 15 ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει 1 έτος.

Το εύρος της δικαιούμενης άδειας ασθενείας εξαρτάται από την προϋπηρεσία του μισθωτού στον ίδιο εργοδότη. Με προϋπηρεσία μέχρι 4 χρόνια ο μισθωτός δικαιούται 1 μήνα άδειας ασθενείας. Η εν λόγω άδεια κλιμακώνεται έως τους 6 μήνες για όσους έχουν προϋπηρεσία 15 έτη και άνω. Ο τρόπος πληρωμής του μισθωτού κατά την άδεια ασθενείας εξαρτάται από το εύρος της άδειας. Για τις πρώτες 3 ημέρες απουσίας ο μισθωτός δικαιούται το ½ του ημερομισθίου ή του ημερήσιου μισθού. Από την 4η μέρα και μετά ο μισθωτός δικαιούται επίδομα από τον ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ) ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει την διαφορά μέχρι το 100% του ημερομισθίου του ή του ημερήσιου μισθού του.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!