Κορονοϊός Ελλάδα: Το κρίσιμο τριήμερο του Μαΐου για την πορεία της νόσου


Η πρώτη εικόνα για την επιδημιολογική πορεία του νέου κορονοϊού στη χώρα, μετά την έναρξη της σταδιακής άρσης του lockdown εκτιμάται ότι φανεί το τριήμερο 21 με 23 Μαΐου.

Η χώρα άρχισε να εξέρχεται σταδιακά από το lockdown μετά την 4η Μαϊού, εκκινώντας από την απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός του ίδιου νομού. Επιχειρήσεις άρχισαν να ανοίγουν ανά κλάδο, εργαζόμενοι να επιστρέφουν στις εργασίες τους και μαθητές στις τάξεις τους, με την Γ’ Λυκείου να κάνει την αρχή, εφαρμόζοντας, θεωρητικά τουλάχιστον, τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.

Ωστόσο, μαζί με την άρση των μετακινήσεων ήρθαν και φαινόμενα συγχρωτισμού κυρίως σε πλατείες και πεζόδρομους, ενώ πολίτες αποφάσισαν να αψηφήσουν συστάσεις και οδηγίες για την προφύλαξη των ίδιων και της δημόσιας υγείας. 

“Εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να περιορίσουμε τον νέο κορονοϊό, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει την δικιά του ανεξέλεγκτη διαδρομή, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως κάνουν οι ιοί της γρίπης”, τόνισε σήμερα ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας, υπενθυμίζοντας πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό.

“Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει άλλος ένας ενδημικός ιός, δηλαδή να κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσα μας,  χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή και χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτήν την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς και είναι σε όλους γνωστό πως κάποιοι ιοί που μας προξενούν το κοινό κρυολόγημα είναι ενδημικοί και κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας”, εξήγησε.

Αλλά και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς έχει τονίσει ότι δεν «η άρση των μέτρων είναι η πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας». Έχει άλλωστε καλέσει όλους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, γιατί όπως είπε ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τι θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών από την άρση κάθε τομέα. “Αυτό που πετύχαμε είναι αυτό που καταφέραμε με τα μέτρα πριν από δύο εβδομάδες”, εξήγησε και κάλεσε όλους να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής 21 με 23 Μαΐου είναι κρίσιμο, καθώς θα αποτελέσει το “θερμόμετρο” της πορείας της νόσου στην Ελλάδα, μετά την έναρξη σταδιακής άρσης των μέτρων. Μια εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων ή των νοσηλευόμενων εκείνες τις ημέρες θα ωθήσει τις αρχές στη λήψη μέτρων.

www.news4health.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!