Κι άλλη κατάρριψη – Απογοήτευση τα τουρκικά Bayraktar στον πόλεμο της Ουκρανίας – ΦΩΤΟ


Η νέα κατάρριψη τουρκικού drone από ρωσικά αντιαεροπορικά στον πόλεμο της Ουκρανίας επιφέρει ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα στη λαβωμένη φήμη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία μπορεί να θεωρηθεί και μια ιστορική εκδίκηση της μεγαλύτερης σε έκτασης αραβικής χώρας του Κόλπου. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Σαουδική Αραβία υπέστη τα πάνδεινα από τους κατακτητές μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα που ήρθε η απελευθέρωση και η ίδρυση του τρίτου βασιλείου από τον βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ Αλ Σαούντ.

Έναν αιώνα μετά, ο λαβωμένος οικονομικά Σουλτάνος έσπευσε να υποβάλει τα σέβη του στον διάδοχο του θρόνου Μοχαμεντ Μπιν Σαλμάν προσφέροντας ως δώρο μεγάλο αριθμό από τα ασημικά της Τουρκίας με αντάλλαγμα ενέσεις ρευστότητας που θα επιτρέψουν στην χώρα του να συνεχίζει να πορεύεται χωρίς να πέσει στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ. Τα Erdoganomics κατέρρευσαν και μαζί με αυτά το γόητρο του Σουλτάνου που σε κάθε ευκαιρία προέβαλλε τα νέο-οθωμανικά του σχέδια.

Βεβαίως, η τουρκική προπαγάνδα απάλειψε το ξεπούλημα μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και έδωσε έμφαση στο συμβόλαιο που κλείστηκε με την εταιρεία Baykar για την προμήθεια – αγνώστου αριθμού drones – κλάσης Akinci. Πρόκειται για την εταιρεία – ιδιοκτησίας του γαμπρού του Ερντογάν που παρουσίασε τα νέα της Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τα οποία ακόμη δεν έχουν δοκιμαστεί επί του πεδίου.

Οι Τούρκοι τεχνικοί ωστόσο εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουν πολύ καλύτερα από τα πολυδιαφημιζόμενα TB2 Batraktar, των οποίων η αξιοπιστία συνετρίβη στο πεδίο της Ουκρανίας.

Επί της ουσίας, μετά την αρχή της ρωσικής εισβολής δεν είχαμε ξανακούσει κανένα νέο για τα επιτεύγματα τους. Μάλιστα υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα από έγκυρα μέσα που αναφέρουν ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες της ρωσικής εισβολής το σύνολο των Bayraktar κατερρίφθη από τα ρωσικά αντιαεροπορικά.

πόλεμος Ουκρανία

Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει και σε πρόσφατο δημοσίευμα στο enikos.gr, οι Ουκρανοί φαίνεται ότι επέμειναν να επενδύουν επικοινωνιακά πάνω στα Bayraktar για πολλούς μήνες στο πλαίσιο του πολυμέτωπου αγώνα αποδυνάμωσης της Ρωσίας από τις συμμαχίες της. Και η συμμαχία Πούτιν – Ερντογάν είναι πολύ ισχυρή κι εκ του αποτελέσματος αδιάρρηκτη.

Άλλωστε, ποιος δεν θυμάται τη φάρσα στις 13 Οκτωβρίου, όταν οι Ρώσοι φαρσέρ του κυβερνοχώρου, Vovan και Lexus, προσποιήθηκαν τους Αμερικανούς Αξιωματούχους και κατέγραψαν τον ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο Serhiy Pashinsky να επικρίνει το Bayraktar TB-2 σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο Πασίνσκι είναι βουλευτής της Ουκρανίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Συμβουλίου της Ουκρανίας. Ο Πασίνσκι νόμιζε ότι μιλούσε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ ΜακΦόλ. Είπε, «υπάρχει περισσότερο δημόσιες σχέσεις και προπαγάνδα στο Bayraktar παρά μαχητική χρήση».

πόλεμος Ουκρανία

Τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία των τουρκικών drones ήρθε μόλις χθες. Οι εικόνες είναι από την κατάρριψη ενός TB2 Bayraktar στην περιοχή της Χερσωνας από ρωσικά αντιαεροπορικά. Το συγκεκριμένο drone φαίνεται ότι κατερριφθη χωρίς καν να ολοκληρώσει την αποστολή του, αφού έφερε το σύνολο των πυραύλων με τους οποίους ήταν εφοδιασμένο.

Αυτό που είναι άγνωστο είναι πόσα ακόμη drones του τύπου υπάρχουν – αν υπάρχουν- διαθέσιμα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό όμως που είναι γνωστό είναι ότι πλέον οι Ουκρανοί δεν τα υπολογίζουν στο ελάχιστο ως αξιόπιστα εργαλεία επί του πεδίου.

πόλεμος Ουκρανία

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!