Η κακοκαιρία Ελπίς όπως αποτυπώθηκε από τον φωτογραφικό φακό. Σοκαριστικές εικόνες


Στην Αττική, οδηγοί εγκλωβισμένοι και εξαντλημένοι με ένα κομμάτι σάντουιτς που τους μοίρασαν λίγο νωρίτερα στο κάθισμα του συνοδηγού, στα ξενοδοχεία που περπάτησαν για να φτάσουν στο πάτωμα με μπουφάν κι κασκόλ στο κεφάλι, ώστε τα φώτα να γίνονται λιγότερο ενοχλητικά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να θυμίζει ένα ατελείωτο hot spot ταξιδιωτών που είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται.
Τα στιγμιότυπα της κακοκαιρίας αποτυπώνουν το χάος που έφεραν οι λάθος αποφάσεις, με τους αρμόδιους να χάνουν τον έλεγχο με το ξεκίνημα της χιονόπτωσης και να μην καταφέρνουν να επανορθώσουν.

Με χιλιάδες οδηγούς να εγκλωβίζονται και να μένουν μόνοι και αβοήθητοι για ώρες. Μια σειρά από μαρτυρίες και καταγγελίες για το μπάχαλο που ξεκίνησε στην Αττική Οδό και επεκτάθηκε στη Λεωφόρο Κατεχάκη, τη Μεσογείων το κέντρο της Αθήνας και πιο χαμηλά μέχρι την Ηλιούπολη και τη Γλυφάδα.

Την ώρα που κάποιοι προσπαθούσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους στην Αττική Οδό, άλλοι πηδούσαν στις ράγες του Προαστιακού για να προλάβουν τον συρμό του απεγκλωβισμού, άλλοι έψαχναν να μάθουν πότε θα επιστρέψει το ρεύμα στη περιοχή τους και κάποιοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν και να σπρώξουν τα ασθενοφόρα που είχαν παγιδευτεί.

Σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά του κέντρου, εικόνες που όσοι τις έζησαν όπως οι νεαροί που σκαρφάλωσαν σε βανάκι, ίσως να μην τις ξεχάσουν ποτέ.

Τα πρώτα φορτηγά που διπλώνουν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στην Αττική Οδό είναι ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα των εικόνων που συνοψίζουν το μπάχαλο.

Με χιλιάδες οχήματα να ακινητοποιούνται, τους οδηγούς να μένουν παντελώς ξεχασμένοι για 8 ώρες και κάποιοι να περπατούν στα χιόνια σε μια προσπάθεια να βρουν διέξοδο διαφυγής.

Χωρίς χρήματα, νηστικοί και διψασμένοι για ώρες, με τις μαρτυρίες τους να προκαλούν αίσθηση.

Στη Λεωφόρο Μεσογείων τα εκχιονιστικά είναι αδύνατον να λύσουν το πρόβλημα. Τα αυτοκίνητα ακινητοποιούνται στον παγωμένο δρόμο και μαζί τους ακόμα και τα ασθενοφόρα που δεν έχουν τρόπο να φτάσουν στα νοσοκομεία.

Από το Μαρούσι που κάποιοι πιο χαλαροί προσπαθούσαν να διασκεδάσουν στα χιόνια, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με τους οδηγούς που είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες να σταματούν για να τις βάλουν και από εκεί στους δρόμους της Ηλιούπολης που έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια, τον Νέο Κόσμο με τις προσπάθειες να είναι αδιάκοπες σε δρόμους για αυτοκίνητα που είχαν κολλήσει και τη λεωφόρο Κατεχάκη που ήταν από νωρίς το βράδυ απροσπέλαστη για τα περισσότερα οχήματα.

Από τις 21.00 το βράδυ στη λίστα των προβλημάτων μπαίνουν και οι διακοπές ρεύματος από το Διόνυσο και την Κηφισιά μέχρι τον Χολαργό, τη Μεταμόρφωση και την Παιανία.

Λίγο αργότερα στη μάχη των απεγκλωβισμών στην Αττική Οδό μπαίνει κι ο στρατός που προσπαθεί κι κάνει το καθήκον του, δίχως όμως οι αρμόδιοι να έχουν ένα πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!