Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία δεν εξαρτάται μόνο από τις ορμόνες!


Η αιτία της σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες δεν είναι εξολοκλήρου ορμονική, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ανδρών. Αντιθέτως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, οι γυναίκες χρειάζονται πολλά περισσότερα από το κατάλληλο ορμονικό status για να διεγερθούν σεξουαλικά.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Ενώ κάποια φάρμακα βρίσκονται υπό δοκιμή, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ διαθέσιμο φάρμακο για την ενίσχυση της γυναικείας σεξουαλικής ορμής. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το 1/3 των ενηλίκων γυναικών μπορεί να υποφέρει από διαταραχή υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας, όπως είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει το μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Κάποιοι ιατροί έχουν εξετάσει την ιδέα χορήγησης χαμηλών δόσεων τεστοστερόνης στις γυναίκες με μειωμένη libido. Η χορήγηση τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να βοηθήσει γιατί είναι η ορμόνη που χρειάζονται για να διατηρήσουν τη στύση.

Τα σώματα των γυναικών παράγουν μια μικρή ποσότητα τεστοστερόνης, η οποία είναι πολύ μικρότερη από αυτή που παράγουν οι άνδρες. Η παραγωγή της τεστοστερόνης στις γυναίκες μειώνεται κατακόρυφα εάν αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους. Επίσης σημαντική μείωση παρατηρείται μετά την εμμηνόπαυση.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η τεστοστερόνης παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας, αλλά τονίζουν ότι για διάφορους λόγους η ερευνητική διαδικασία δεν έχει καταφέρει να την αποδείξει.

Στη νέα μελέτη βρέθηκε ότι η τεστοστερόνη επηρεάζει το σεξουαλικό ενδιαφέρον των γυναικών. Πρόκειται όμως για μια ήπια επίδραση, αφού ο παράγοντας που βρέθηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη σεξουαλική ορμή της γυναίκας είναι η συναισθηματική της ευημερία.

Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό εξετάζοντας τα δεδομένα 3.302 γυναικών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη έρευνα για τη γυναικεία υγεία. Οι συμμετέχουσες είχαν υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων της τεστοστερόνης και άλλων ορμονών. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν στις γυναίκες που περνούσαν στην εμμηνόπαυση.

Εξετάζοντας τα δεδομένα οι ερευνητές είδαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους ένιωθαν ελαφρώς περισσότερη σεξουαλική επιθυμία, σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα. Η διαφορά όμως ήταν αρκετά μικρή και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χορήγηση τεστοστερόνης σε μια γυναίκα με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία δε θα έχει σαν αποτέλεσμα η γυναίκα αυτή να έχει ξαφνικά μια υγιή σεξουαλική ορμή.

Παράλληλα, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο συχνά λυπημένη διάθεση και ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής ικανοποίησης από τη σχέση είχαν περισσότερη σεξουαλική επιθυμία, σε σύγκριση με αυτές που είχαν συχνότερα κακή διάθεση και δεν ήταν ικανοποιημένες συναισθηματικά από τη σχέση.

 

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: govastileto.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!