Ζήλια: Πώς θα την αντιμετωπίσεις με αξιοπρέπεια και υγιή τρόπο


Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες! Δεν είναι παράξενο να πιάσεις τον εαυτό σου να νιώθει συναισθήματα ζήλιας. Είτε αν απευθύνονται στον σύντροφό σου, είτε ζηλεύεις κάποιον φίλο ή γνωστό για έναν συγκεκριμένο λόγο, δεν αποτελεί μία παράλογη κατάσταση. Ωστόσο, αν τα συναισθήματα αυτά εμφανίζονται επί μονίμου βάσεως και είναι το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι σε εμμονικό βαθμό, ίσως ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσεις αυτό που νιώθεις. 

Σύμφωνα με τον δρα Mark B. Borg Jr, “βιολογικά και συναισθηματικά η ο πρώιμος μηχανισμός επιβίωσης είναι η προσκόλλησή μας με τους άλλους”. Συνεπώς, η ζήλια αποτελεί το στοιχείο που θα σου δείξει πως κάτι συμβαίνει στη σχέση σου με τον άλλο, που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεται υπό απειλή. Πώς λοιπόν μπορούμε να απομακρύνουμε το άσχημο συναίσθημα της ανασφάλειας και να χειριστούμε με υγιή τρόπο την κατάσταση;

 Σύμφωνα με τον δρα Borg, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνεις σαν να μην υπάρχει και να το παραβλέψεις, δηλώνοντας πως “με αυτό τον τρόπο η ζήλια γίνεται τοξική, παρουσιάζεται με υπερβολικό τρόπο και μπορεί να γίνει καταστροφική”.

Τα βήματα της υγιούς αντιμετώπισης
Σύμφωνα με την Risa Ganel, ψυχοθεραπεύτρια σε θέματα γάμου και οικογένειας, πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε ενέργεια, πρέπει πρώτα να πάρεις μία ανάσα. Αρχικά, προσπάθησε να δεις τα πράγματα ως τρίτος και να σκεφτείς αν πράγματι αξίζει τον κόπο να νιώθεις έτσι. Στη συνέχεια προσπάθησε να καταλάβεις από πού πηγάζει αυτό το συναίσθημα. Τι συνέβη και σε έκανε να νιώθεις έτσι; Είναι κάτι που έκανε ο άλλος ή αποτελεί δική σου ανασφάλεια; Αργότερα, αφού καταλήξεις στο περίπου στο τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και πώς έχει προκληθεί, σταμάτα ό,τι κάνεις και γράψε σε ένα χαρτί. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις τις σκέψεις σου και να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Αφού ολοκληρώσεις το γράψιμο και είσαι πιο ήρεμη, συζήτησέ το. Εξομολογήσου το τι νιώθεις και γιατί και ζήτα βοήθεια, από το να κριτικάρεις το φέρσιμο του άλλου. 

Τα dont’s της ζήλιας
Δεν σημαίνει πως όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, καθώς είναι συναισθήματα και συχνά δεν μπορείς να τα ελέγξεις απόλυτα. Ωστόσο, προσπάθησε να μην ξεσπάσεις, ακόμα κι αν έχεις απόλυτο δίκιο. Όπως εξηγεί η Ganel, πρέπει να έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου, γι’αυτό απόφυγε τις κατηγορίες. Σίγουρα μην μπεις στο τρυπάκι της παρακολούθησης και της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων του άλλου (βλ. κινητό) αν πρόκειται για ερωτική σχέση, γιατί το ζητούμενο δεν είναι απλά να βγεις αληθινή. 

Αν πάλι τα συναισθήματα αυτά ξεπροβάλλουν σε υπερθετικό βαθμό και δυσκολεύεσαι να τα ελέγξεις, οφείλεις να μιλήσεις σε έναν ειδικό, ώστε να λύσετε μαζί το πρόβλημα που σε ταλανίζει.

Shape.gr

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!