Επιμένει στην ακραία ρητορική η Τουρκία: Στην Αν. Μεσόγειο η Ελλάδα αυξάνει την ένταση


Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τον διάλογο, καθώς υπέγραψε πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020.

Με αυτή τη συμφωνία η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης παραβιάζεται. Με βάση αυτή την εξέλιξη, στάλθηκε το Ορούτς Ρέις για να συνεχίσει τις έρευνες που είχαν προγραμματιστεί, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο που έχουν οριστεί με αποφασιστικότητα.

“Στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα αυξάνει την ένταση όχι η Τουρκία. Η Τουρκία σύντομα θα ανατρέψει τη διαβολική συμμαχία που δημιουργήθηκε εναντίον της… Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, η οποία ήταν υπό τουρκικό έλεγχο επί αιώνες. Αυτοί που ενεργούν με βάσει την άποψη ότι ‘εγώ είμαι μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου θα απογοητευτούν’. Από την άλλη πλευρά η στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή δεν έχει στόχο να προκαλέσει κλιμάκωση αλλά στοχεύει κυρίως στην άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, όταν είναι απαραίτητο. Στρατιωτική παρέμβαση σε πλοία μη πολεμικά δεν θα επιτραπεί” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Άγκυρα: Θα απογοητευτούν πικρά όσοι νομίζουν ότι είναι μόνοι ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο

Επιμένει στην ακραία ρητορική ο Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας 

Επίθεση στην Ελλάδα για τη συμφωνία με την Αίγυπτο εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως θέμα την Υγεία και την Παιδεία.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε ως παράνομη, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για άλλα εδάφη.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για το Oruc Reis και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως: «Στη Μεσόγειο όλες οι χώρες θα πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα που θα προστατέψει τα δικαιώματα όλων. Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας».

 

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!