Τις μέρες των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλα τα τραπέζια υπάρχει η γαλοπούλα. Ωστόσο, είναι ένα «δύσκολο» πιάτο που δεν αρέσει σε όλους.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μέσω του site της argiro.gr, μοιράστηκε μια εναλλακτική συνταγή για γαλοπούλα ρολό. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τι υλικά θα χρειαστείτε και πώς θα την φτιάξετε!

Υλικά:

1200 γρ. κιμά γαλοπούλας

2 κ.σ. ξίδι

6 κ.σ. βρώμη

1 αβγό

1 ασπράδι

λίγο μπαχάρι τριμμένο

6-8 πατάτες

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγο αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη

Για την προετοιμασία

2 ξερά κρεμμύδια

1 σκ. σκόρδο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φλ. ζωμό κότας ή νερό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα

galopoula-rolo

Για την εκτέλεση: 

Σύμφωνα με την Αργυρώ και όπως αναφέρει στο site της αρχικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε 1′-2′. Προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′ αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει .

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το ρολό καθώς και τα 2/3 από την σάλτσα ντομάτας. Κρατάμε λίγη για το τελείωμα του ρολού.

Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Το μείγμα κιμά πρέπει να είναι αφράτο, όχι σφιχτό. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ζύμωμα. Περίπου 1/3 φλ.

Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες στρογγυλές. Τις βάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο και μετά με τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε.

Δίνουμε σχήμα ρολού στον κιμά κι ακουμπάμε πάνω στις πατάτες. Καλύπτουμε την επιφάνεια του ρολού με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε το ταψί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 40′. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180ºC και ξεσκεπάζουμε το ταψί ψήνουμε για 30′ επιπλέον να μαλακώσουν πατάτες και να ψηθεί μέχρι μέσα το ρολό. Αφήνουμε να σταθεί για 5′-10′ κι έπειτα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

www.argiro.gr