Διαχείριση άγχους: Βοηθάει όταν μιλάμε για αυτό;


Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το άγχος σου και τις στρεσογόνες καταστάσεις 

“Οι κρίσεις πανικού με τρομοκρατούν τόσο και νιώθω ότι δεν θα ξεφύγω ποτέ από αυτές.”

“Αγχώνομαι να λέω αυτά που νιώθω, μην προσβληθεί κανείς, οπότε καλύτερα να μην μιλάω.”

“Είναι τόσο δύσκολο να κάνω την παρουσίαση αυτή μπροστά σε κόσμο, ντρέπομαι, θα γίνω ρεζίλι.”

“Δεν ξέρω πως να παίρνω αποφάσεις σε μεγάλα διλήμματα γιατί φοβάμαι πως θα κάνω λάθος.”

Είναι δεδομένο πως το άγχος και το στρες, είναι καταστάσεις από τις οποίες κανείς δεν ξεφεύγει και τις συναντάμε όλοι, χωρίς διακρίσεις. Θα αγχωθείς όποιος κι αν είσαι, όπου κι αν είσαι, ό,τι κι αν κάνεις. Έτσι, αναζητάμε όλοι τρόπους διαχείρισης, αγωνιούμε για να μην αγχωνόμαστε και ανησυχούμε πως είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε την καθημερινότητά μας με στρες. Οι πιο κοινοι και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους είναι:

•           Η γυμναστική – μέσα από την σωματική άσκηση, εκτονώνεται η ένταση στους μύες και έτσι το σώμα μας αποβάλει ένα μεγάλο ποσοστό του στρες που βιώνει.

•           Η καταγραφή των σκέψεων – γράφοντας τις σκέψεις που φαίνονται βασανιστικές, ανακουφιζόμαστε από ένα μέρος της πίεσης αλλά, μετά από συστηματική καταγραφή, μπορούμε να εντοπίσουμε ένα μοτίβο επανάληψης του άγχους.

•           Το εδώ και τώρα – με τεχνικές όπως ο διαλογισμός, ασχολούμαστε με την σκέψη μας, εστιάζοντας την προσοχή μας στα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτό το μέρος, αυτή την στιγμή. Υπάρχουν ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που βασίζονται στην καλύτερη επαφή με το εδώ και τώρα, ώστε να αναπτύξουμε και τεχνικές διαχείρισης των κρίσεων άγχους και στρες.

•           Οι ασκήσεις αναπνοής και μυικής χαλάρωσης – ο έλεγχος αλλά και η χαλάρωση της αναπνοής και των μυών μας, είναι διπλής αξίας καθώς και καταφέρνω να θέσω ένα όριο στο σώμα μου στις καταστάσεις άγχους αλλά και ελέγχοντας αυτά που μου συμβαίνουν, δεν αισθάνομαι πλέον έρμαιο των σωματικών ενδείξεων του άγχους μου.

•           Η συζήτηση – εκφράζοντας την πραγματική μας συναισθηματική κατάσταση στις περιόδους του άγχους και του στρες, όταν μοιραζόμαστε τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα και αφήνουμε τους άλλους και να μας ακούσουν αλλά και να μας βοηθήσουν.

Καθώς δεν είναι η κατάσταση που μας αγχώνει αλλά η εξήγηση που της δίνουμε εμείς, είναι εξαιρετικά βοηθητικό να συζητάμε τις στρεσογόνες καταστάσεις με άτομα που έχουν άλλες απόψεις και μεταφράσεις.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει πως όταν μοιράζεσαι την ανησυχία σου, τον φόβο σου, το καταστροφικό σενάριο που έχεις δημιουργήσει στο μυαλό σου, είναι πολύ πιθανότερο να βρεις και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης. Η συναισθηματική ομοιότητα είναι η κατάσταση που δύο ή περισσότερα άτομα βιώνουν το ίδιο συναίσθημα και συζητώντας το, οι έντονες συναισθηματικές αλλαγές και οι αδιέξοδες συμπεριφορές μειώνονται.

Αυτό που συμβαίνει συχνότερα, είναι να μαθαίνουμε πως να μην συζητάμε το άγχος μας, πως να μην μοιραζόμαστε τους φόβους μας, πως να κρύβουμε τις αδυναμίες μας. Με τον τρόπο αυτό όμως, από μόνοι μας, τους δίνουμε μία δύναμη, έναν έλεγχο. Και αυτά γίνονται όλο και μεγαλύτερα μέσα μας, καταλήγοντας συχνά να αποκτούν μία διάσταση μακριά από την πραγματική τους και να γίνονται θολωμένα γυαλιά που μας εμποδίζουν να δούμε τι πραγματικά μας συμβαίνει.

Ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Πολλοί νιώθουν την ανάγκη να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις εκφράσεις του μέσα από ομάδες δικτυώσης, τα γνωστά σε όλους μας groups. Αν και το Facebook έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ως αιτία άγχους και στρες, χρειάζεται να δούμε και την άλλη μεριά, κατανοώντας και τα οφέλη που προσφέρει – όπως αυτό της επικοινωνίας. Σε αυτό βασισμένα είναι και τα groups που υπάρχουν και αφορούν θέματα όπως αυτό του άγχους. Προσδίδουν τόσο την αίσθηση του ανήκειν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο όπου μπορεί κανείς να μοιράζεται ανησυχίες και προβληματισμούς, όσο και την δυνατότητα να μοιραζόμαστε κρυφές μας αδυναμίες, χωρίς ταυτόχρονα να είμαστε σε πλήρη έκθεση. Σίγουρα, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης του άγχους, ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε στην απόγνωση και την μοναξιά, αρκεί μόνο να αναζητήσουμε τον κατάλληλο και τον πιο ταιριαστό για μας.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα μας

 

 

The post Διαχείριση άγχους: Βοηθάει όταν μιλάμε για αυτό; appeared first on JoyTV.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!