Ο Τζίτζικας κι o Μέρμηγκας συνεργάζονται αρμονικά δημιουργώντας λαχταριστά εδέσματα για σένα και την παρέα σου. O Τζίτζικας είναι υπεύθυνος για τη μουσική και τη διακόσμηση, μια διακόσµηση που έχει δημιουργήσει σχολή, με τις κλασικές κονσέρβες και βαζάκια σε ράφια, τις παλιές διαφηµίσεις προϊόντων και τα ρετρό τραπεζάκια µε το συρτάρι για τα µαχαιροπίρουνα, που είναι το πρώτο πράγμα που πάει το χέρι μας.

Ο Μέρµηγκας, από την άλλη, είναι υπεύθυνος για όλα τα υπόλοιπα. Βρίσκει τις καλύτερες πρώτες ύλες από πολλά µέρη της Ελλάδας και δίνει έμπνευση στους καταξιωμένους σεφ για υπέροχες επιλογές! Γραβιέρα Νάξου, φάβα βιολογικής γεωργίας από το Δίλοφο, παστό Μάνης, µαστέλο και µαστίχα Χίου, µύδια Κατερίνης μετατρέπονται από τα χέρια των μετρ της γεύσης σε υπέροχα πιάτα, που έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία. Τι να πει κανείς για το κριθαρότο μανιταριών, το Σαντορινιό με φιλετάκια χοιρινά ή το Μαστιχάτο κοτόπουλο; Πώς να αντισταθείς στα πιτάκια του Μέρμηγκα, στο μιλφέιγ λαχανικών ή στα τραγανά θαλασσινά στη λαδόκολλα; Οι πειρασμοί είναι πολλοί, πεντανόστιμοι και έχουν σκοπό να αποπλανήσουν τον ουρανίσκο σου…​

​Το εστιατόριο O Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας στο Χαλάνδρι αποκαλύπτει δύο από τις πιο νόστιμες συνταγές του για ένα υπέροχο ελαφρύ δείπνο δια χειρός του chef, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

  • Μαύρος χοίρος με μαυροδάφνη & πουρέ σελινόριζας (4 μερίδες)

Υλικά

800 γραμμ. σπάλα από μαύρο χοίρο

1 κρεμμύδι μέτριο

4 σκελίδες σκόρδο

2 ποτήρια νερού μαυροδάφνη

1 ποτήρι νερού κρασί κόκκινο ξηρό

6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο

6 κλωνάρια ρίγανη φρέσκια

100 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

16 κάστανα, καθαρισμένα και βρασμένα

40 γραμμ. μύρτιλλα

40 γραμμ. cranberries

Για τον πουρέ σελινόριζας

2 μέτριες σελινόριζες

2 μοσχολέμονα

2 κ.σ. βούτυρο

1 μέτριο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο

1 ποτήρι κρασί λευκό

50 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και βράζουμε σε νερό με το κρασί ίσα να το σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το βούτυρο, το σχοινόπρασο, ξύσμα από τα μοσχολέμονα, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα γάλακτος στο τέλος.

Κόβουμε σε μπουκιές το μαύρο χοίρο. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα σκόρδα ολόκληρα και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη μαυροδάφνη, το κόκκινο κρασί και ένα ποτήρι νερό. Προσθέτουμε τα κλωνάρια ρίγανης και το θυμάρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Όταν βράσει, σουρώνουμε το ζουμί και μαζί με το κρέας προσθέτουμε τα κάστανα, τα μύρτιλλα και τα cranberries και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.

  • Σαλάτα σπανάκι με μπέικον, κουκουνάρι & ρόδι (4 μερίδες)

Υλικά

1/2 κιλό σπανάκι

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κούπα ρόδι

2 κ.σ. κουκουνάρι

1 κούπα κρουτόν

8 φέτες μπέικον

200 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

Για τη σάλτσα

80 ml βαλσάμικο

250 ml ελαιόλαδο

2 κ.σ. μέλι

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι

80 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βαλσάμικο με το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι, προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο και στο τέλος την κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε το κουκουνάρι στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Ψήνουμε τις φέτες μπέικον στη σχάρα. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το χοντροκόβουμε, το ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, το ρόδι, το κουκουνάρι και τα κρουτόν. Ανακατεύουμε σε μια μπασίνα τα υλικά με τη σάλτσα. Σερβίρουμε στα πιάτα με τις φέτες μπέικον από πάνω και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Info

Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μητροπόλεως 12-14, Τηλ. 210 3247607,

ΚΗΦΙΣΙΑ

Δροσίνη 12, Τηλ. 210 6230080,

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Τηλ. 210 6810529,

ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

Πλατεία Παπαδιαμάντη 4, Τηλ. 210 2232376