Γιατί κατασκοπεύει κανείς το προφίλ του πρώην του στο Facebook;


Έχουμε χωρίσει εδώ και 3 χρόνια αλλά αυτή η «πληγή» δεν λέει να κλείσει. Δεν έχω κάνει άλλη σχέση από τότε και συνέχεια παρακολουθώ το Facebook του.

Μπαίνω συχνά στα social media του και βλέπω τις αναρτήσεις του. Αλλά μπαίνω και στο προφίλ της νέας του κοπέλας για να βλέπω τι ανεβάζει.

Ξέρω ότι πρέπει να σταματήσω αυτή τη συνήθεια και μού λένε ότι κάνει κακό όλο αυτό αλλά προς το παρόν δεν θέλω να το διακόψω. Μα αυτό που θέλω να μάθω είναι γιατί κάποιος ευχαριστιέται με αυτή την παρακολούθηση;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου

Η συναισθηματική ανάκαμψη μετά από μια «πληγή» μπορεί να είναι πιο εύκολη εάν αποφευχθεί η επαφή μαζί του/της τόσο offline όσο και online για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το να διατηρήσεις ως φίλο στο Facebook τον πρώην ή επιθυμητό σύντροφο μπορεί να είναι βοηθητικό στην απομυθοποίησή του, να μην δημιουργηθεί δηλαδή μέσα από την απόσταση ένα γοητευτικό μυστήριο.

Παρόλα αυτά, όσοι και κυρίως όσες κοιτούν συχνά το προφίλ του πρώην συντρόφου τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην μπορούν να ξεπεράσουν τον χωρισμό. Βιώνουν μεγαλύτερη αγωνία, νοσταλγία και  αρνητικά συναισθήματα.

Γιατί κάποιος θέλει να τσεκάρει το προφίλ στα social;

Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι εύκολο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, να «κολλήσουν» στο προφίλ του πρώην ή επιθυμητού συντρόφου τους. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά όλα ξεκινούν από μια ματιά στο προφίλ και μια πολύ υγιή ανάγκη: να μειωθεί η αβεβαιότητα που αισθάνονται, να βρουν πληροφορίες.

Ωστόσο, το Facebook προφίλ δεν δείχνει τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά μια επιλεκτική παρουσίαση του εαυτού ή μια στιγμιαία έκφραση συναισθημάτων ή κάποια κομμάτια της πραγματικότητάς του.

Όσοι λοιπόν, παρακολουθούν το προφίλ του πρώην συντρόφου τους, ενώ αρχικά οι λίγες πληροφορίες που παίρνουν είναι βοηθητικές για να δουν με ποιον έχουν να κάνουν, στη συνέχεια, όσο περισσότερο ψάχνουν τόσο περισσότερο θέλουν να μάθουν και άλλα για να τον καταλάβουν. Το Facebook στις περιπτώσεις αυτές οδηγεί στην εμμονή, είναι όμως ένα κουμπί και κλείνει.

boro

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!