Γιατί δεν πρέπει να παρακολουθείς τον πρώην σου στο Facebook


“Ναι, ακόμη τον έχω/παρακολουθώ στο facebook, ακόμη και μετά τον χωρισμό μας. Είναι εκεί το προφίλ του, μπαίνω και χαζεύω κάποιες φορές, όχι κάτι ιδιαίτερο, απλά να δω πως είναι, βλέπω και την παρέα του που έκανα κι εγώ μαζί τους παρέα. Κάποιες φορές, όταν βλέπω γυναίκα που δεν έχω δει ξανά παραξενεύομαι, την ψάχνω και εκείνη να δω τι σχέση μπορεί να έχουν. Δεν λέω, με ταράζει αλλά δεν το κάνω επίτηδες. Θα ήθελα να τον δω αλλά χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουμε για να μάθω τα νέα του αλλά δεν γίνεται στην πραγματικότητα. Από το facebook όμως…”

Πλέον, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουν προφίλ στο facebook και μέσα από αυτό μαθαίνουμε για τη νέα τους δουλειά, το νέο τους αυτοκίνητο, τη νέα τους σχέση. Η καθημερινότητα που επιλέγει κανείς να μοιραστεί στο facebook έχει άλλες φορές συγκεκριμένα πρόσωπα σαν στόχους και άλλες φορές απλώς ικανοποιεί την ανάγκη να μοιραστεί με τον κόσμο ένα γεγονός. Τι συμβαίνει όταν πλέον δεν είσαι στην καθημερινότητα του αλλά εξακολουθείς να (θες να) μαθαίνεις για αυτή; Υπάρχει πάντα δυσκολία; Πώς να το διαχειριστείς και να αποφασίσεις τελικά να μην είστε πλέον φίλοι στο facebook;

Με βάση πρόσφατες έρευνες, παρακάτω θα βρεις τους λόγους που δυσκολεύεσαι αλλά και σε τι θα σε ωφελήσει αν σβήσεις τον πρώην σου από το facebook.

·         Οι αναμνήσεις και η απογοήτευση

Οι σχέσεις που είχαν δυσκολίες και εντάσεις, εκείνες οι σχέσεις που δεν τελειώσαν με ξεκάθαρο τρόπο, ή έναν τρόπο που θα ταίριαζε στα συναισθήματα και των δύο, είναι σχέσεις που θεωρούνται τραυματικές και επώδυνες. Πρόκειται για σχέσεις που δεν είχαν ειλικρινή και ουσιαστική επικοινωνία και για αυτό και οι δύο, ή ένας από τους δύο, χρειάζεται ακόμη απαντήσεις ή αντιμετωπίζει δυσκολία στο να αντέξει τον χωρισμό. Εμφανίζονται αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη, η ζήλια, ο θυμός, η οργή κάποιες φορές από τα οποία δυσκολεύεται κανείς να ξεφύγει. Έχει φανεί πως με κάθε επίσκεψη του προφίλ του πρώην σου, μπορείς να αναβιώσεις έντονα συναισθήματα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, αντίστοιχα με εκείνα που ένιωθες όσο ήσασταν μαζί. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό μπορεί να θολώσει την κρίση σου. Από τη μία, μέσα από τα θετικά και όμορφα συναισθήματα που θα σου έρθουν λόγω των αναμνήσεών σας, θα σου λείπει και μπορεί να σκεφτείς έντονα να επικοινωνήσετε ή ακόμη και να είστε πάλι μαζί. Από την άλλη, θα περάσουν από το μυαλό σου όλες οι δυσάρεστες καταστάσεις, οι λόγοι που σας έκαναν να μην είστε πλέον μαζί και θα σε πλημμυρίσουν οι αμφιβολίες σας για τη σχέση σας και για την επιλογή του συγκεκριμένου συντρόφου, θα θυμώσεις με εκείνον αλλά και με εσένα.

·         Για να προχωρήσεις μπροστά, χρειάζεται και να κοιτάς μπροστά

Για να προχωρήσεις τόσο διαδικτυακά όσο και στην πραγματική ζωή, είναι απαραίτητο να κάνεις αλλαγές. Αντί, λοιπόν, να ασχολείσαι με το παρόν και το μέλλον του πρώην σου, δες τη δική σου παρούσα κατάσταση και που θα ήθελες να σε οδηγήσει.  Μετά από είναι χωρισμό, έχει φανεί πως ακολουθεί μία διαδρομή προσωπικής εξέλιξης που χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: εγώ ως άτομο, το περιβάλλον μου, οι ερωτικές μου σχέσεις. Στην πρώτη ασχολούμαι με τον εαυτό μου και εστιάζω σε συμπεριφορές (κυρίως) που θα ήθελα να βελτιώσω ή να εξελίξω (όπως η διεκδικητικότητα και ο έλεγχος θυμού). Αναφορικά με το περιβάλλον μου, αξιολογώ και εκτιμώ την κατάσταση στα επαγγελματικά και τα ακαδημαϊκά μου, καθώς επίσης την επαφή με τους γνωστούς, τους φίλους και την οικογένειά μου. Τέλος, σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις, αναπτύσσω τις δεξιότητες που οι προηγούμενες σχέσεις μου με έμαθαν πως δεν έχω αρκετά διαμορφωμένες, όπως η λεκτική επικοινωνία και η άνεσή μου με τα χάδια για παράδειγμα.

Με τα όμορφα και τα δυσάρεστα της σχέσης σας είναι χρήσιμο για σένα να κλείσεις τον κύκλο της, να την αποχαιρετίσεις και κρατώντας όσα σου έμαθε, να προχωρήσεις. Συνεχίζοντας τη διαδρομή σου, δεν αποχωρίζεσαι τα μαθήματα από τους προηγούμενους σταθμούς, αλλά είναι χρήσιμο να μαθαίνεις πότε χρειάζεται να φεύγεις προτού τραυματιστείς βαθύτερα από όσο μπορείς να διαχειριστείς.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνεις όλα τα νέα μας

 

The post Γιατί δεν πρέπει να παρακολουθείς τον πρώην σου στο Facebook appeared first on JoyTV.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!