Γερμανία: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στους φτωχότερους


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην Γερμανία για τους ανθρώπους που προέρχονται από φτωχότερο περιβάλλον αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, έρευνες δείχνουν ότι στις πλούσιες περιοχές της Γερμανίας ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου συρρικνώνεται.

Ειδικότερα, την έρευνα δημοσιεύει η ομάδα της Λίνα Γιάνσεν του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ) στο “International Journal of Cancer”.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 48 εκατομμύρια κατοίκους από οκτώ περιοχές. Συνέκριναν τις διαγνώσεις καρκίνου από το 2007 ως το 2018 και συμπέραναν ότι η κοινωνική ανισότητα επηρεάζει όλο και περισσότερο το ποσοστό των νέων περιπτώσεων καρκίνου στη Γερμανία.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές κατέταξαν αρχικά όλες τις περιφέρειες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη σε πέντε ομάδες, με βάση έναν κοινωνικοοικονομικό δείκτη, που περιλάμβανε το εισόδημα, το ποσοστό απασχόλησης και την εκπαίδευση. Έτσι διαπίστωσαν ότι λιγότεροι άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο κατά τη διάρκεια της παρατηρούμενης περιόδου – και στις πέντε ομάδες. Ωστόσο αυτή η μείωση ήταν πολύ μικρότερη στις μειονεκτικές περιοχές, σε σχέση με τις εύπορες. Η διαπίστωση αφορούσε τους καρκίνους γενικώς, αλλά και ειδικότερα τους καρκίνους του εντέρου και του πνεύμονα, κυρίως στους άνδρες.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η ανισότητα επιδεινώθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο: ενώ το 2007 οι άνδρες στις κοινωνικοοικονομικά πιο υποβαθμισμένες περιοχές είχαν 7% υψηλότερο ποσοστό νέων περιπτώσεων καρκίνου από τους άνδρες στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 23% το 2018. Για τις γυναίκες, η διαφορά αυξήθηκε από 7% το 2007 σε 20% το 2018.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!