Γίνεται ένας γάμος να διατηρηθεί χωρίς σεξ;


Όταν πρωτοσυναντηθήκατε δεν ξεκολλάγατε ο ένας από τον άλλον (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Στη συνέχεια αφοσιωθήκατε στις καριέρες σας ή γίνατε γονείς ή και τα δύο. Κι έτσι έφτασε μια μέρα που συνειδητοποιήσατε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε σεξ.

Σκοπεύετε να το δουλέψετε αυτό το κομμάτι ώστε να ανανεωθεί η σχέση σας ή δεν σας πειράζει που βρίσκεστε σε έναν γάμο όπου το σεξ είναι ανύπαρκτο; Και μπορεί ένας γάμος χωρίς σεξ να «επιβιώσει»;

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί ένας γάμος χωρίς σεξ. Αλλά παρατηρούμε τελευταία πώς όλο και περισσότερα είναι τέτοιου είδους «κρούσματα» και η συζήτηση γύρω από το θέμα γίνεται ανοιχτά.

Τι είναι ένας γάμος χωρίς σεξ;

Όλοι οι γάμοι περνούν από «περιόδους ξηρασίας», αλλά όταν τα ζευγάρια φτάνουν να κάνουν λιγότερες από 10 φορές τον χρόνο σεξ, τότε οι ειδικοί ορίζουν την κατάσταση ως «γάμος χωρίς σεξ». Μια ιστορία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Newsweek, με τον εύστοχο τίτλο «Απλά δεν έχουμε όρεξη», αναφέρει ότι αυτή την κατάσταση βιώνουν περίπου το 15% – 20% των παντρεμένων ζευγαριών.

Η Τόνια σχολιάζει ότι σε αυτή την κατάσταση μπορεί να βρεθούν πολύ εύκολα τα ζευγάρια, χωρίς καν να το καταλάβουν! Αναφέρει ότι πολύ εύκολα μπορεί η εβδομάδα να γίνει μήνας και ο μήνας χρόνος. Αν και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο τα ζευγάρια σταματούν το σεξ, οι ειδικοί καταλήγουν σε τρεις συνιστώσες: το φορτωμένο πρόγραμμα, τα μικρά παιδιά καθώς και την έλλειψη επιθυμίας από την πλευρά ενός συντρόφου.

Δεν είναι μόνο το σεξ που λείπει

Για πολλούς, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη του σεξ, αλλά η έλλειψη της οικειότητας, της συναισθηματικής συγκόλλησης.

Η Χαρά λέει ότι η έλλειψη της οικειότητας έχει μεγάλο αντίκτυπο σε διάφορους τομείς της οικογενειακής ζωής ενώ η Βίκυ υποστηρίζει ότι η έλλειψη του σεξ χωρίζει τελικά ένα ζευγάρι.

Πότε αξίζει να μείνει κανείς σε έναν γάμο χωρίς σεξ;

Αρκετοί αναγνώστες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν προτού πάρει κανείς την απόφαση να μείνει ή να φύγει από έναν γάμο χωρίς σεξ. Όταν αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός ιατρικού προβλήματος, τότε η πλειοψηφία αναφέρει πώς δεν θα έφευγε. Όπως η Βερόνικα που τονίζει ότι «Όταν για λόγους υγείας δεν μπορεί κάποιος να κάνει σεξ, τότε αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μητέρες αναφέρουν ότι ο τοκετός ήταν ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούσαν να κάνουν σεξ. Σε καμιά περίπτωση όμως, ο γάμος τους δεν πέρασε κρίση.

Μπορεί ένας γάμος χωρίς σεξ να επιβιώσει;

Οι αναγνώστες έχουν πολλά να πουν για το αν μπορεί ή όχι τέτοιος γάμος να επιβιώσει. Οι άντρες πάντως είναι κατηγορηματικοί και τονίζουν πώς αν υπάρχει πραγματική αγάπη, τότε και τα δύο πρόσωπα από κοινού πρέπει να προσπαθήσουν κα να διορθώσουν το πρόβλημα.

Η Μαρία συμφωνεί, αλλά προειδοποιεί ότι “Το σεξ δεν είναι κάτι δεδομένο, ούτε πρέπει να χρησιμοποιείται από τους συντρόφους ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ένα παιχνίδι εξουσίας.”

Άλλοι λένε ότι ένας γάμος χωρίς σεξ είναι μάταιος. Για την Έμμυ τα πράγματα είναι απλά: το σεξ είναι σημαντικό κομμάτι μιας σχέσης και θεωρεί πώς η απώλεια της επιθυμίας έχει σοβαρές συνέπειες για έναν γάμο.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις παραπάνω ιστορίες και απόψεις, πολλοί γάμοι και πολλές σχέσεις, τα έχουν «καταφέρει» και υπάρχουν χωρίς σεξ. Αυτό που αναρωτιόμαστε όμως είναι πώς: σεξ χωρίς αγάπη μπορεί να υπάρξει, αγάπη όμως χωρίς σεξ, γίνεται; Ένας γάμος που έχει χτιστεί πάνω σε γερές βάσεις δεν κινδυνεύει από την απουσία της σεξουαλικής ζωής.

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!