Βρετανία: Εντοπίστηκε το πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας – Προβλήματα σε πτήσεις και από Ελλάδα


Εντοπίστηκε τεχνικό πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας που προκάλεσε χάος με μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από και προς την χώρα, όπως και στις εσωτερικές, με τους επιβάτες να έχουν κολλήσει στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια.

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) δηλώνει ότι “εντόπισε και αποκατέστησε” την βλάβη και συνεργάζεται με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για να επανέλθουν τα πράγματα στην κανονικότητα. Το πρόβλημα με το σύστημα σχεδιασμού πτήσεων οδήγησε στην επιβολή περιορισμών κυκλοφορίας για τη “διατήρηση της ασφάλειας”. Που σημαίνει ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πέρασαν από ένα ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης σε ένα χειροκίνητο.

Αρκετά αεροδρόμια της Βρετανίας έχουν προειδοποιήσει για καθυστερήσεις και ακυρώσεις. Το ίδιο έχουν κάνει και αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways, η Ryanair, η EasyJet, η Virgin Atlantic και η Aer Lingus. Οι επιβάτες δήλωσαν στο BBC News πώς επηρεάστηκαν και πολλοί ακόμα και τώρα εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να πετάξουν για αρκετές ώρες ακόμα, τουλάχιστον μέχρι να μπουν σε μια σειρά οι πτήσεις που έχουν καθυστερήσει.

Ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση “κάνει ό,τι μπορεί” για να βοηθήσει την NATS – καθώς οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζητούν δράση από τους υπουργούς.

Νωρίτερα η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, ότι σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο των συστημάτων υπολογιστών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διεθνείς πτήσεις.

Πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης ή σε κτίρια του αεροδρομίου, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και αλλού, περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής λόγω δημόσιας αργίας σήμερα σε μέρη της Βρετανίας.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο καθηλωμένο στον διάδρομο προσαπογείωσης με προορισμό τη Βουδαπέστη είπε ότι ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για ενδεχόμενη καθυστέρηση 8-12 ωρών.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!