Βουλιάζει η Κιβωτός του Κόσμου από τσουνάμι καταγγελιών – Ξεκινούν αύριο οι καταθέσεις


Ξεκινούν από αύριο οι καταθέσεις στην Εισαγγελία για την υπόθεση της «Κιβωτού» εκ των οποίων και μία που αφορά πρώην τρόφιμο που κατοικεί στο εξωτερικό. Την υπόθεση την έχουν αναλάβει δύο εισαγγελείς με σκοπό να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται πως στον Συνήγορο του Πολίτη έχουν γίνει πάνω από δέκα καταγγελίες από τον περασμένο Αύγουστο. Μέσα από απ’ αυτές έχουν προκύψει οι μάρτυρες που θα κληθούν να κατάθεσουν μέσα στην εβδομάδα.

Τα αδικήματα για τα οποία γίνεται διερεύνηση είναι η κατάχρηση σε ασέλγεια και η σωματική κακοποίηση σε αδύναμο. Ωστόσο δεν αποκλείεται βάσει και των καταθέσεων τα αδικήματα να είναι περισσότερα, όπως και όσοι θα βρεθούν κάτω από το «μικροσκόπιο».

Γονείς καταγγέλλουν ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά τους έχουν πέσει θύματα άγριου ξυλοδαρμού 

Γονείς καταγγέλλουν ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά τους έχουν πέσει θύματα άγριου ξυλοδαρμού από εργαζόμενους στη δομή της κιβωτού του κόσμου κι ότι οι υπεύθυνοι δεν τους αφήνουν να τα δουν.

Χτυπούν την πόρτα στη δομή του Κολωνού ζητώντας να μιλήσουν με τον πατέρα Αντώνιο. Εκείνος όμως απουσιάζει.

Το νεαρό ζευγάρι από την Συρία, μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας και μεταφραστή τους, δείχνουν στη στην κάμερα φωτογραφίες ΣΟΚ με μώλωπες και χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα των παιδιών του.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ζευγάρι, κοινωνική λειτουργός πήρε τα παιδιά από τους γονείς το 2021. Έκτοτε, η κακομεταχείρισή τους είναι όπως λένε καθημερινή.

Για τιμωρία, τα παιδιά, με το μεγαλύτερο να είναι πέντε ετών, τα έβαζαν ακόμα και μέσα σε κλουβιά για παπαγάλους.

Μία απάνθρωπη πρακτική που όπως φαίνεται ακολουθούσαν παιδαγωγοί και σε άλλα παραρτήματα της «Κιβωτού». Σε  φωτογραφία βλέπουμε ένα μεγάλο πράσινο κλουβί έξω από τη δομή του Βόλου. Όπως καταγγέλλουν πρώην φιλοξενούμενοι εκεί κατέληγαν όσα παιδιά δεν ακολουθούσαν τους κανόνες. Απομονωμένα και νηστικά.

Άρχισε το «ξήλωμα»
Με τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου ξηλώνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Σαδιστική συμπεριφορά»
Το γαϊτανάκι των συγκλονιστικών αποκαλύψεων ξεκίνησε μετά την κατάθεση του 19χρονου σήμερα πρώην φιλοξενούμενου της δομής ο οποίος κατήγγειλε ηγετικό στέλεχος της «Κιβωτού» για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση κατ εξακολούθηση. Στη δομή της Χίου όπου ο πατέρας Αντώνιος συνήθιζε να πηγαίνει τα καλοκαίρια με παιδιά από άλλες δομές, φαίνεται πως ο έφηβος ζούσε τον εφιάλτη.

«Το καλοκαίρι του 2021, τα παιδιά που ήμουνα εκεί μαζί και μιλούσαμε δεν με αναγνώρισαν γιατί είχα αλλάξει τελείως συμπεριφορά. Με είδαν πιο μαζεμένο και φοβισμένο… ‘Ημουν αξύριστος και ακούρευτος και αυτό γιατί έτσι με ήθελε ο (… ). Μια φορά, ένα παιδί που μπήκε στο δωμάτιο του (…) να αφήσει το φαγητό του, πρόλαβε και τον είδε για δευτερόλεπτα που με παρενοχλούσε. Δεν ξέρω τι ακριβώς είδε, δεν το συζητήσαμε γιατί ντρεπόμουν» καταγγέλει ο 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος.

Όπως καταγγέλλει ο 19χρονος, η κακοποίηση ήταν συστηματική και ξεκίνησε στην τρυφερή ηλικία των 16.

«Ένα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι ο (…) έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, πάνω από τα ρούχα του. Εγώ ξύπνησα, κοπάνησα το χέρι μου από τα νεύρα μου και κάθισα απέναντί του. Για 5 λεπτά δεν μιλούσε κανένας μας και μετά με εντελώς φυσιολογικό ύφος μου είπε “γιατί κάθεσαι εκεί; ‘Eλα δίπλα μου”» πειργράφει.

Φίλος του 19χρονου, επίσης φιλοξενούμενος στην Κιβωτό, επιβεβαιώνει τη φρικιαστική καταγγελία.

«Ξεκίνησε να μου εξιστορεί ότι ήταν πάρα πολύ κοντά στον …, ήταν κοντά του σε όλα τα ταξίδια, δηλαδή σε κάθε δομή που πήγαινε ο … τον είχε και μαζί του. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι τον έβαζε να ξαπλώνει μαζί του και ότι σιγά – σιγά, δειλά – δειλά, περνούσε το χέρι του κάτω από το παντελόνι, τον χάιδευε αισθησιακά» αναφέρει ο φίλος του 19χρονου.

«Ήξερε τα πάντα»
Συγγενικό πρόσωπο του 19χρονου καταγγέλλει ότι η πρεσβυτέρα γνώριζε τί συνέβαινε. Μάλιστα, όπως λέει, είδε με τα μάτια της σεξουαλική κακοποίησή του από το στέλεχος της δομής και αντί να επιτεθεί στον ενήλικα, τις επόμενες ημέρες μάλωνε το παιδί!

«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Αυτή αντί να προστατεύσει το παιδί, μάλωνε το
παιδί γιατί ήρθε εδώ 8 η ώρα» αναφέρει ο θείος του 19χρονου.

Ανατριχιαστικές είναι και οι καταγγελίες πρώην εργαζομένων στην «Κιβωτό του κόσμου».

«Ήταν ένας κύριος που θυμάμαι κρατούσε ένα παιδάκι κοριτσάκι 6 ετών στα πόδια του με το ένα χέρι του διάβαζε και το άλλο του χέρι το είχε από κάτω από τη φούστα του και το θώπευε».

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται ήδη 4 άνδρες, ανάμεσά τους και το ηγετικό στέλεχος της δομής.

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!