Η λέξη «θρίαμβος» είναι λίγη για να περιγράψει την επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου – ίσως γιατί χρησιμοποιείται για γεγονότα μικρά και ευτελή. Στην περίπτωση του Γιώργου Λάνθιμου θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την επιτυχία των 10 υποψηφιοτήτων ως ανεπανάληπτη. Ποτέ ξανά ένας Έλληνας κινηματογραφιστής δεν κέρδισε τόσο πολλές υποψηφιότητες για μια ταινία του. Ούτε καν συνολικά για όλες τις ταινίες του.

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία που τίμησε την Ευνοούμενη με τόση γενναιοδωρία. Έχοντας νιώσει κάπως σαν εξωτερικός παρατηρητής που κοιτάζει μέσα, είμαι πραγματικά ευγνώμων για τις σημερινές υποψηφιότητες. Είναι μια ουσιαστική τιμή για όλους όσοι εμπλέκονται στη δημιουργία της Ευνοούμενης, τους ταλαντούχους συνεργάτες και το απίστευτο καστ, με επικεφαλής τις Olivia Colman,Rachel Weisz και Emma Stone» ήταν η πρώτη δήλωση του 45χρονου Έλληνα σκηνοθέτη. Πλέον, ο Γιώργος Λάνθιμος στέκεται επάξια δίπλα σε ένα μυθικό κινηματογραφιστή, τον Alfonso Cuarοn, ήδη βραβευμένο με Όσκαρ Σκηνοθεσίας (Gravity). Το The Favourite του Έλληνα και το Roma του Μεξικανού σκηνοθέτη κατάφεραν να κερδίσουν δέκα υποψηφιότητες, και μάλιστα στις βασικές κατηγορίες, αυτές της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Ακολουθούν με οκτώ υποψηφιότητες το A Star Is Born του BradleyCooper, με τον ίδιο και τη Lady Gaga στους κεντρικούς ρόλους, και το Vice του Adam McKay, με τον Christian Bale να υποδύεται τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Dick Cheney. Μια ακόμη ταινία που έκανε αίσθηση ήταν το Bohemian Rhapsody, που πραγματεύεται τη ζωή του θρυλικού frontman των Queen, Freddie Mercury.

Οι κυρίες του κυρίου (Λάνθιμου)

«Ευχαριστώ την Ακαδημία για την αναγνώριση του φιλμ σε πολλές κατηγορίες. Νιώθω πάρα πολύ υπερήφανη που είμαι μέρος της και είμαι υποψήφια μεταξύ τόσο ταλαντούχων γυναικών. Συγχαρητήρια στους απίστευτους συναδέλφους μου Emma και Olivia, το λαμπρό μας σκηνοθέτη Γιώργο και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην παραγωγή αυτής της εξαιρετικής ταινίας. Ευχαριστώ τη Fox Searchlight για την αταλάντευτη υποστήριξη και την τόλμη που είχαν να κάνουν μια ταινία με τρεις πολύπλοκες γυναίκες πρωταγωνιστές» δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων η Rachel Weisz, η οποία προτάθηκε για Όσκαρ B’ Γυναικείου Ρόλου – υποψήφια στην ίδια κατηγορία είναι και η Emma Stone, ενώ η Olivia Colman είναι αντίστοιχα υποψήφια για Όσκαρ

Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Τον ίδιο ενθουσιασμό για την τιμή που της έγινε είχε και η EmmaStone. «Δουλεύοντας στην Ευνοούμενη μαζί με τις υπέροχες φίλες μου Olivia Colman, Rachel Weisz και ολόκληρο το καστ, που ήταν απίστευτο, ήμουν καθημερινά ευγνώμων, και αυτή η υποψηφιότητα με τιμά.

Ο Γιώργος Λάνθιμος δημιούργησε ένα παλάτι μέσα στο οποίο όλοι μας μπορούσαμε να παίξουμε. Θα του χρωστάω πάντα, αλλά και σε όλη την ομάδα που έκαναν αυτό το παρανοϊκό όραμα πραγματικότητα. Eυχαριστώ τη Fox Searchlight για την ανεκτίμητη στήριξη και ευχαριστώ την Ακαδημία για την αναγνώριση της δουλειάς μας».

Η υποδοχή των υποψηφιοτήτων από τα παγκόσμια media outlets ήταν πολύ θερμή, αν και όλοι έδειχναν υποψιασμένοι. Μόνο τυχαίο δεν ήταν, άλλωστε, πως στα αντίστοιχα Όσκαρ της Αγγλίας, τα BAFTA, η ταινία κατάφερε να κερδίσει δώδεκα υποψηφιοτήτες!

Από τις 22 Ιανουαρίου 2019 ο Γιώργος Λάνθιμος έχει αλλάξει επίπεδο. Ανήκει πλέον στην ελίτ του Χόλιγουντ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν είναι ο μόνος Έλληνας που βρίσκεται στη λίστα των υποψηφιοτήτων, αφού στη λίστα Καλύτερου Μοντάζ φιγουράρει το όνομα του στενού του συνεργάτη, Γιώργου Μαυροψαρίδη (φωτογραφία κάτω), ο οποίος ήταν ο μοντέρ του TheFavourite. Ο κορυφαίος Έλληνας μοντέρ είναι ο υπεύθυνος για το μοντάζ πολλών ταινών του Λάνθιμου (Κινέττα, Κυνόδοντας, Άλπεις, Αστακός, Ευνοούμενη). Το βιογραφικό του Μαυροψαρίδη είναι γεμάτο συνεργασίες και ταινίες, αφού έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες κινηματογραφιστές, ανάμεσά τους ο Σταύρος Τσιώλης, ο Γιώργος Πανουσόπουλος, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Νίκος Γραμματικός, η Αθηνά Τσαγγάρη, ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, η Σοφία Εξάρχου.

Δύο πολύ γνωστά πρόσωπα στην  Ακαδημία είναι ο Alexandre Desplatκαι η Mary Zophres. Ο Γαλλοέλληνας είναι ήδη κάτοχος δύο Όσκαρ (The Grand Budapest Hotel και The Shape of Water) και κέρδισε υποψηφιότητα για τη μουσική στο Isle of Dogs. Η Ελληνοαμερικανίδα ενδυματολόγος Mary Zophres είναι υποψήφια για το The Ballad ofBuster Scruggs. Αυτή είναι η τρίτη φορά που θα είναι υποψήφια. Ένας ακόμη Έλληνας που θα βρίσκεται στο κόκκινο χαλί της φετινής τελετής είναι ο Μιχάλης Παλαιοδήμος, που υπογράφει τη φωτογραφία στη μικρού μήκου ταινία Black Sheep.