Αυτή είναι η δικογραφία με την οποία παραπέμπεται ο Γιάννος Παπαντωνίου


Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης νέας Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου αφήνει η διαβίβαση στη Βουλή δικογραφιών με στοιχεία που εστάλησαν από ελβετικές τράπεζες, καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να απέκρυψε ποσό περίπου 2.8 εκατ. ελβετικών φράγκων από τις ελληνικές αρχές. 

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους εντόπισαν το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων στους λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και ζητούν από τη Βουλή να αποφασίσει αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. 

«Σας υποβάλλουμε χωρίς υπαίτια καθυστέρηση όλα τα αναγκαία προς τούτο στοιχεία προκειμένου να αποφανθεί η Βουλή των Ελλήνων, αν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Ιωάννη Παπαντωνίου του Παναγιώτη και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας επί των ανωτέρω υπ. Αριθμ. ΕΔ 2016/118, ΕΔ 2014/105 και ΕΔ 2013/280 ποινικών δικογραφιών επί των οποίων διενεργείται από το ανακριτικό μας γραφείο κύρια ανάκριση», αναφέρεται στη δικογραφία.

Υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές υπενθύμιζαν πως στην περίπτωση της Novartis, η Βουλή απεφάνθη ότι η δωροδοκία για τους πολιτικούς δεν παραγράφεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αυτό σημαίνει ότι οι δικογραφίες για τον Γιάννο Παπαντωνίου θα επιστρέψουν στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα που μπορεί να φθάσει έως την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ειδικότερα, στη 16σελιδη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται πως «ο Ιωάννης Παπαντωνίου φέρεται να νομιμοποίησε παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κύρια υποκατασκευάστρια εταιρία Thales Nederland B.V τουλάχιστον ύψους 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων, το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773,02 ελβετικών φράγκων, το οποίο διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα».

Σημειώνουν ακόμη, οι ανακριτές πως «από την ανακριτική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει και τη διακίνηση ξεχωριστού ποσού ύψους τουλάχιστον 2.242.299 ευρώ, το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια ως άνω γαλλική εταιρία μέσω εξωχώριων εταιριών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα ακόμα κατά την ανάκριση πρόσωπα, με παρεμφερή, ωστόσο, τρόπο και μέθοδο, αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων».

Δείτε εδώ όλο το παραπεμπτικό 

 

cnn

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!