Αποστολή Artemis: Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης της NASA ετοιμάζεται να πατήσει στο φεγγάρι


Στην προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επιστρέψουν στο φεγγάρι, οι γυναίκες-κλειδιά για την επιχείρηση αυτήν, ελπίζουν να γράψουν ιστορία.
Ποιές είναι όμως οι γυναίκες πίσω από το πρόγραμμα Artemis; Ξεκινάμε με την Sharon Cobb, η οποία ηγείται της ομάδας που σχεδίασε το ισχυρό σύστημα εκτόξευσης, για τη συγκεκριμένη αποστολή. Η Laura Poliah, η οποία βοήθησε στην κατασκευή της κάψουλας Orion, η Stephanie Wilson, αστροναύτης και η Charlie Blackwell Thompson, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια εκκίνησης αποστολής της Nasa, είναι το γυναικείο dream team με το επαναστατικό όραμα.

«Όταν επιστρέψουμε στο φεγγάρι, με την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άνθρωπο… αυτά τα εμβληματικά σύμβολα ανθρώπων, θα σημαίνουν ότι το διάστημα και η εξερεύνηση του είναι για όλους», είπε η Thompson.

Η Cobb, λέγοντας την ιστορία της, εξήγησε ότι αμέσως μετά το κολέγιο ξεκίνησε στη NASA ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Και ενώ είχε μερικές γυναίκες σαν πρότυπα προς μίμηση, τώρα βλέπει δυνατές, έξυπνες γυναίκες σε κάθε γωνιά αυτού που κάνουμε στη NASA. «Οι άνθρωποι που βοηθούν στην κατασκευή αυτού του πυραύλου, υπάρχουν οι διευθυντές, οι αρχιμηχανικοί, υπάρχουν γυναίκες που βρίσκονται σε πολύ δυνατές, ικανές θέσεις όπου κι αν κοιτάξουμε», είπε.

 Σήμερα, το 30% των ανώτερων στελεχών της NASA είναι γυναίκες. Η ομάδα που εργάζεται για την επιστροφή στο φεγγάρι είναι κατά 35% γυναίκες. Η Thompson είπε ότι ελπίζει να ανοίξει ένα μονοπάτι που θα εμπνεύσει άλλες νεαρές γυναίκες να πιστέψουν ότι και αυτές μπορούν να εργαστούν για τη NASA.

«Θα ήθελα να σκεφτώ ότι ως η πρώτη γυναίκα διευθύντρια εκτόξευσης αποστολής για τη NASA, στέλνω ένα μήνυμα στις νεαρές γυναίκες που δείχνει ότι όχι μόνο υπάρχει μια θέση σε αυτόν τον χώρο για εσάς, αλλά και μια θέση στο ηγετικό κομμάτι του οργανισμού», είπε.

 Η Poliah πρόσθεσε ότι το προσωπικό κίνητρο για εκείνη ήταν το να παρακολουθεί τη Thompson στον ρόλο της ως διευθύντρια εκκίνησης της αποστολής. «Είναι έμπνευση για μένα το βλέπω κάτι τέτοιο και να γνωρίζω ότι δεν υπάρχει όριο για εμάς, σαν γυναίκες, σχετικά με το που να μπορούμε να πάμε. Όπου βάλουμε το μυαλό μας», είπε.

 Γιατί να επιστρέψουμε στο φεγγάρι;

Όπως εξηγεί η Cobb, υπάρχουν τόσα πολλά που δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε από  την τελευταία φορά που πάτησε άνθρωπος εκεί. Μπορούμε επίσης να μάθουμε πώς να ζούμε και να εργαζόμαστε σε μια άλλη επιφάνεια έξω από τη Γη. «Το να μάθουμε πώς να εργαζόμαστε στη Σελήνη θα μας επιτρέψει να πάρουμε αυτές τις γνώσεις, να τις δουλέψουμε και τελικά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι να στείλουμε τους ανθρώπους στον Άρη. Και αυτό είναι τελικά αυτό που θέλουμε να μάθουμε από την επιστροφή μας στο φεγγάρι, το πώς είναι και αν μπορούμε να ζήσουμε σε έναν άλλο πλανήτη».

Σε τι διαφέρει η Artemis από την αποστολή Apollo;

Το πρόγραμμα Apollo της NASA ήταν αυτό που έκανε τον Neil Armstrong τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι, στη διαστημική πτήση Apollo 11 στις 20 Ιουλίου 1969. Η αποστολή Apollo περιέλαβε 11 διαστημικές πτήσεις συνολικά, μεταξύ των ετών 1968 και 1972, έξι από τις οποίες προσγειώθηκαν στο φεγγάρι.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι αποστολές Artemis και Apollo διαφέρουν. Ο ένας είναι ότι η διαστημική κάψουλα που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την αποστολή, το Orion, μπορεί να μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες και είναι μεγαλύτερη από αυτή του Apollo, που μετέφερε τρεις.

 Πότε θα πάνε τα κορίτσια στο φεγγάρι;

Η πρώτη πτήση της Artemis, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, δεν θα έχει κανέναν άνθρωπο και απλά θα κάνει τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Η NASA ελπίζει να προσγειώσει τις γυναίκες της στο φεγγάρι μέχρι το τρίτο ή το τέταρτο ταξίδι της εν λόγω αποστολής, πιθανότατα τουλάχιστον μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

 «Αυτό που θα κάνουμε στην Άρτεμις θα εμπνεύσει μια εντελώς νέα γενιά εξερευνητών και επιστημόνων», λέει η Thompson. Αυτή τη φορά, όπως είπε η Cobb, η μετάβαση στο φεγγάρι θα είναι «ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα. Όπως μπορείτε να δείτε εδώ σήμερα, υπάρχουν μερικές πολύ ταλαντούχες γυναίκες. Και αυτό είναι πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τι αφορά το μήνυμα ολόκληρου του προγράμματος Artemis.»

pink



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!